Таен клиент разкри: За нова книжка в КАТ - София – 6 часа на опашка!

Чиновниците - нелюбезни, искат ненужни документи
Обновена: 20 юни 2019 14:17 | 20 юни 2019 14:00, Камелия Цветанова
81
Таен клиент разкри: За нова книжка в КАТ - София – 6 часа на опашка!
Снимка: Булфото, архив

Дълго чакане на опашка за определена административна услуга, нелюбезни служители и изискване на ненужни документи. Това са част от проблемите, открити при проучване по метода „таен клиент“, резултатите от което бяха представени на конференция в Министерския съвет.

Още по темата
След  сигнали за нередности близо месец и половина десет тайни клиенти наблюдават как 13 администрации в страната предоставят 15 услуги.

Служителите наблюдавали доколко се спазвали нормативните изисквания, фиктивно ли се предоставя услугата, както и дали администрациите си обменят информация.

Освен, че част от администрацията има проблем с отзивчивостта, тайните клиенти открили, че често от гражданите се изискват документи, които не са необходими по закон, обясни Здравко Сечков, цитиран от БНР.

Дългото чакане за определена административна услуга е друг проблем.

"Най дълго време за получаването на услуги имаме регистрирани в столичният КАТ при  завяването на услуга "Подмяна на свидетелство за правоуправление на МПС" - шест часа.

Администрациите имат месец, за да отстранят проблемите, каза Красимир Божанов, директор на дирекция "Модернизация на администрацията" в МС.

"Не навсякъде ще се наложи лично санкциониране. Трябва да се очаква после подобрение чрез конструктивни мерки, ако естествено има виновни служители ще приветстваме да има и наказания".

Вчера вицепремиерът Томислав Дончев предупреди с писма администрациите да отстранят в едномесечен срок всички констатирани проблеми. Предстоят нови проверки.


81
Още от Общество
Случилото се с малката Мими - безхаберие на държавата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Тоя е бил късметлия, че сколасал толкова бързо
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И само как е гледат, ако отидеш в ден, в който няма никой .. Все едно си се натрапил в къщичката им ...
АЛОУУУ! Вие сте тук, за да ОБСЛУЖВАТЕ гражданите на държавата, а се пробвате, дали може да минете 140 кила, преди пенсия ...
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До ... 64

Прав си. Като човек с малко UX опит, направо ми сава лошо, когато някъде пише "Напишщете си името тук", а на гърба на същата траница, пак пише "напишете си името тук". И стотина "кутиики" за зачеркване... Много добре знаете, кои са родителте ми, имате постоянния ми адрес, номера на колата ми, моминското име на майка ми, ЕНТто ми, заплатата ми, националността ми ... Човек се обърка някъде, после някакви лелки, чиито мозък е забил, да прави само това, взимат да се карат ... УЖС
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А имаме пощи, имаме компютри и системи ... от 30 години насам.
70
1
 
5
 
! Отговори
ЕВО преди 3 седмици
Тя държавната администрация не работи отдавна,нищо ,че са 700 хиляди!Тя и държавата не работи,ама кервана си ъирви,хората се мъчат,ама плащат ли плащат и за какви тайни агенти говоритe.Навярно агент xxl.
69
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Че то да не е само в София?Из цяла тиквария си е така още от бай Тошово време и все по зле става!В КАТажийниците само роднини и любовници на разни ченгесари дето по цял ден си драпат спарените мунди и работа не вършат!Я отидете в Търново!Там още по зле два дена ще те размотават за глупости!
68
0
 
18
 
! Отговори
did преди 3 седмици
Ако се уволнят 2/3 от администрацията в България, всичко ще продължи да работи по същия начин. Няма да има никаква разлика. Никой от гражданите няма да разбере, че са уволнени толкова хора.
67
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Англия, човек със слаб английски може да се оправи сравнително бързо, тук с перфектен български не можеш да се оправиш, та ще интегрираме ромите, ама друг път.
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ако искате да оправите държавната администрация, просто вище хората как са го направили, всичко е измисленно отдавна, тука сме поне 50 години назад. Който и модел да видите ще е много по-добре от текущото положение тук.
65
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Аз не разбирам, ГЕРБ след 10 години във властта ли се сетиха да видят как работи администрацията, в която потъват толкова много пари от наще данъци. Просто нямам думи.
64
0
 
12
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Всичко трябва да се поднови! Безмислени полици се попълват и си пишеш трите имена по 10 пъти. За подновяване на книжка искат пак имена на родители?!? Всички данни ги имат в тромавите системи по 100 пъти и ни карат да ги пишем всеки път като ***! Всичко може да бъде толкова елементарно!
Как стана в една логистична компания? Таблетчето, подписваш и си готов. Така трябва да бъде всичко! В 21 век е престъпление това, което се случва тук!
Хрантутници почиват през 15 мин. и нищо не вършат!
63
0
 
14
 
! Отговори
София преди 3 седмици
До Царят дава, пъдарят
И аз реших да си подновя документите по-рано, защото ми изтече международния паспорт.
Отидох в районното и подадох за подмяна на всички документи ,и ОК няма проблем ама не.
След месец отидох да си ги взема и всички без книжката бяха готови .Никой не знаеше защо,само елате пак и пак, накрая се оказа ,че книжката е задържана в КАТ,никой не казва защо. Отидох в КАТи ми казаха,че трябва да се подпиша ,че искам нова книжка. Еми искам щом съм подал документи ,подписах се и казаха да чакам седем дни.Ок де минаха 2 месеца и пак отивам ,няма ми документите,хората ги изгубили!
62
0
 
16
 
! Отговори
SMQH преди 3 седмици
Всички знаем Огромния Проблем в Държавната Администрация , дори ЕС ни критикува във всеки Доклад за България . Но няма Политик с топки да реши тези грозни проблеми за Хората . Причината е че в тези структури всички са навързани като свински черва с Роднинство и Корупция . МВР и КАТ са черешката на тортата - там се работи още по Социалистически Закони и Наредби - повече приличат на Паравоенна Организация от времето на Войните в бивша Югославия - никакъв ред и всеки е Воевода .
61
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
ВСИЧКИ НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА СА ТАКА ДАЛИ КАТ, ОБЩИНА, ПОЛИЦИЯ НОИ, НАП И Т.Н. А САМИТЕ ТЕЗИ СЛУЖИТЕЛИ ИЗОБЩО ИМАТ ЛИ НЕЩО В ТОВА НАД РАМЕНЕТЕ ТА ДА ГО ПОРАЗМЪРДАТ И ДА УСТАНОВЯТ, ЧЕ АКО НЕ СА ТЕЗИ КОИТО ЧАКАТ НА ОПАШКАТА ТЯХ НЯМА ДА ГИ ИМА ПО ГИШЕТАТА. ТА ТЕ СА ТЕХНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ Т.Е. ТЕ ИМ ОСИГУРЯВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА ТЕЗИ САМОВЛЮБЕНИ И ВИСОКОМЕРНИ ХОРИЦА.
60
1
 
16
 
! Отговори
Отделно от това преди 3 седмици
Там цари особената атмосфера на малка семейна м...ия--защото там странични хора не е имало и няма да има--примерно ще се оплачеш от Тодорова на наначалника и ,ами те връзките и да започне работа там са 3-пъти по високо от на началника и . И той не, че не може да направи забележка -може -Но някак си по нашенски по-внимателно ,като с колежката Тодорова/п римерно /
59
1
 
24
 
! Отговори
монтана преди 3 седмици
а в общински данъци монтана ми искат спец.справка, че името на улицата, на която е имотът ми е сменено и нищо, че са общински ме пратиха в общината да се редя на опашка за да ми дадат документ, че името на улицата е сменено - като потитах защо е така ме заплашиха, че ще извикат полиция да ме арестува - е, те това е бг администрацията - ако имах време щях да стигна до кмета
58
3
 
14
 
! Отговори
И какво преди 3 седмици
точно ще им направите след месец? Тия мърльовци се имат за недосегаеми, но ако решите да ги изритате, сами ще усетите под гърба си, какъв шут ще получите за местните избори. Такива мързеливи калинки ви крепят управлението.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Я па съм очарован от КАТ Стара Загора - регистрирах мотор под 15 минути.

Директно го паркирах на канала, някакъв възрастен ми свали номера и ми вики "Оди плащай", връщам се с новия номер, показах им къде са номер рама и двигател, че не се ориентираха - ония възрастния ми закова за норматив новия номер... и това е.

Разлика с Пловдив, където 6 дни не успяха да регистрират пък друг мотор, щото "нямаме квадратни табели, елате утре".
56
2
 
14
 
! Отговори
бб преди 3 седмици
НЯМА КАТ НЯМА МАТ ВСИЧКИ РАЙОННИ ТРЯБВА ДА ИЗВЪРШВАТ ТЕЗИ УСЛУГИ А РЕГИСТРАЦИЯТА НА АВТОМОБИЛ В ОБЩИНИТЕ ДОБРЕ РАБОТЕЩАТА ДЪРЖАВА ГЕРМАНИЯ Е ТАКА
55
2
 
11
 
! Отговори
БГ-19 век преди 3 седмици
В Не-София (и там има КАТ):
-Искат ти диплома при всяка нова категория (и май за всяко преиздаване на книжката)
-Трябва да се редиш по 2 пъти - 1 път да платиш, 2ри път да подадеш документи
-От 2 гишета за документи 1 винаги НЕ работи - служителите правят нещо друго вътре
-Отвреме навреме лепват една бележка на вратата "Днес ще работим до 16:00 часа", най-често в петък
-Може да се плати с карта, но не и с безконтактна :-) Машинката не винаги работи; банката е натам --->> Такса 10лв.