Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.

По мярката 60/40 има искания за подпомагане за 12 хил. работници
Обновена: 8 апр 2020 12:42 | 8 апр 2020 12:36, Веселина Йорданова
133
Над 60 хил. вече търсят работа, средното обезщетение за безработица 650 лв.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

61 644 души са подали заявления като търсещи работа при извънредното положение. Това информира социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС. В това число са и хора, които са се завърнали от чужбина.

650 лв. е средният размер на отпуснатите обезщетения за безработица, до момента те са над 15 хил.

Още по темата
Общо 32 041 души са подали заявление за парично обезщетени за безработица, а близо 10 хил. са намерили работа за въведеното извънредно положение до момента. Новите заети са в хранителни вериги, онлайн търговия, охрана, социални дейности.

Само за последните 10 дни са обработени над 103 хил. различни заявления в Бюрата по труда.

По мярката за подпомагане на бизнеса 60/40 до вчера има 873 искания за 12 455 работници и служители - предимно от малки фирми в хотелиерство, ресторантьорство, преработваща промишленост и др.

Сачева заяви, че натоварването в Бюрата по труда е извънредно и помоли за разбиране. Документи могат да бъдат подавани електронно, по пощата, да бъдат предварително попълнени, след като бъдат свалени от интернет, напомни тя.

Среднодневно колегите трябва да обслужват около 4 хил. души и се надявам да проявим разбиране към извънредното натоварване. Във всички областни градове ще бъдат изпратени полицаи, за да помогнат за реда при опашките в Бюрата по труда, информира министърът.

Работниците, които са в неплатен отпуск, могат да работят на втори трудов договор, като не се изисква разрешение от първия работодател. Всички, които се включат и работят в селското стопанство, могат да получават едновременно обезщетения и възнаграждения за труда си, информира Сачева. Не е нужно договорите да са еднодневни, а могат да бъдат сключвани за целия период.

Над 1500 тона храни - пакети, ще достигнат до нуждаещи се в цялата страна. По програмата Топъл обяд заявления се приемат до 21 април и би трябвало 20 хил. души в цялата страна да получат тази грижа. Досега 23 общини са подали заявления за финансиране.

Има 39 искания от общини за патронажна грижа за близо 7 хил. души.

Тя информира, че работещите на първа линия социални работници ще получат допълнителни пари, те са около 6100.  Няма отлив на служители от Бюрата по труда, има единични случаи за подаване на молби за напускане, нормално е хората да да са притеснени и уплашени, коментира тя.  


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
124
0
 
2
 
! Отговори
ЩастлиФт преди 1 месец
Хората могат без кръчми, без вносни храни, тираджии, телевизия и вестници, стени за катерене, интернет, магазинчета за глупости от чужбина, ново строителство, без мобилни телефони и оператори, без електронни игри и пазаруване онлайн,без реклами, без бакшиши, без маникюри и педекюри, фитнеси, безброй адвокати и ***.

Колко абсолютно излишни *** цоцат от консуматорското общество.
Време е да се реанимират истински важните отрасли и БГ производство - храни, лекарства, образование, наука.
123
0
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 1 месец
Всичко казано в Ефир от групировката ГЕРБ. Е само " политика" И нищо друго! Износени,корумпирани ,остарели и жадни за власт,власт и пак власт! Това е днес ГЕРБ 10 г след началното и продължително " управление" На принципа " проба грешка"!!!Пътници сте след Парламентарните избори! Ако устискате до тогава!!!
122
0
 
1
 
! Отговори
гостенчето преди 1 месец
ЕЕЕ, СУПЕР! НИЕ РАБОТЕЩИТЕ СОЦИАЛНИ РАБОТНИЦИ В АДМИНИСТРАЦИЯТА ЩЕ ПОЛУЧИМ ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ.
121
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Средно 650лв.които се броят на пръсти,мен ме осигуряваха на минималната,на опашката бяхме над 80 човека ,и почти всички бяха на минимална,за което 9 лв.на ден,смятайте само работните дни в месеца
120
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Работа имат само лежачите на държавната софра. От тези 10 милиарда които дръпнаха ще им плащат заплатите а другите ще взимат на марко чадъро.
119
0
 
4
 
! Отговори
Виктор Тодоров преди 1 месец
До кога ще толерирате (уж),работещите пенсионери на заплата във ведомствата,на най изостаналата и корумпирана държава в ЕС България.До кога така,младите хора с деца без доходи с ипотечни,потребителски кредити,пък и без работа след карантината.А хибридите,с двойни доходи.
118
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък ги жаля. Толкова ли е трудно да схванеш, че за да си отстояваш принципите, трябва да ти е що-годе лабаво около врата, а не с всеки е така?
117
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сега тези, които ще вземат по 250.370 лв. обезщетение не ги жаля. Когато се съгласяваха да ги осигуравят на минималната или на по-малко часове бяха тарикати и ни се смееха. Присъствах на интервю за работа, при което 2-3 се съгласиха на тези уславия. И прецакаха другите, които си държаха на условията. Заради такива страдаха и заплати, болнични, отпуски. Същото и за тези със свободни професии. Осигуряваха се за само за пенсия и се кефеха, че ние сме се прекарали. Халал да им тарикатлъка.
116
1
 
0
 
! Отговори
Баи преди 1 месец
Кви -6100 говорят кои ги взима - лекарите ли
115
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
650 лева е средната заплата на пълен работен ден на работещите там и изложени на тълпите.
114
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не разбрах тези които се връщат от чужбина за какво обезщетение се редят, на базата на какви представени документи държавата ще плаща? Когато не плащаш никакви данъци към държавата, на какво обезщетение имаш право? За един преател питам?
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 112
Брат, халал да са му на милионера (бившия ми работодател) моите 600 лева дето не съм си ги потърсил по закон. Да си ги вре отзад - ще прокопса с тях!
112
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
110, прав е Програмиста, сега се усетих. За да те съкрати, трябва да ти даде 1 месец предизвестие и да ти плати за този месец. Затова го е направила така .. гадината.
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 106 Прекалил си с нулите нещо...да не са 12 000 лева, брачед?)))
110
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 107 За какво разсъждаване пък ти говориш?
Искам си полагаемото от това че съм без работа, а съм бил 8 години на договор. Заслужавам 9 лева обезщетение на ден ли? 190-200 лева на месец обезщетение...за само 4 месеца? Това ли заслужавам?
109
0
 
4
 
! Отговори
до 106 преди 1 месец
Да така е. Опитвали са се да ме минат по взаимно и - греда.
Казвам няма да подпиша, какво ще правите сега, ще ме уволните или какво?
108
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 106 Значи ако е по взаимно съгласие ми дължи пари колкото получавам принципно от платения си годишен отпуск ли?
107
0
 
3
 
! Отговори
До 104 преди 1 месец
Докато разсъждавате така положението няма да се промени.
106
2
 
7
 
! Отговори
до 105 преди 1 месец
Нека ти обясня в нашата компания как се съкращаваме. Не съм човекът, когото си питал. С по 8 заплати. Политика. Моето обезщетение е точно 122000лв.. Ако искат да ме съкратят- няма проблем, ще си намеря по-добре платена работа рано или късно, така е при нас, знаем за какво работим, знаем, че сме редки камъни. Иначе да- по взаимно съгласие не се дължи нищо. Само един роб може да подпише нещо си по взаимно съгласие. Ама тотален роб. Ако е несъгласен или не напуска по свое желание, разбира се.
105
0
 
6
 
! Отговори
до 105 преди 1 месец
Ако работодателя ти те съкрати ти дължи :
1. Обезщетение за неспазено предизвестие (ако пък го отработиш - стандартна заплата за месеца).
2. Обезщетение за срока в който си останал без работа (до 1 месец)
3. Обезщетение по чл. 224 (за неползван отпуск)
Ако подадеш по взаимно - ти дължи само за отпуска и нищо друго.