Български студенти в Китай не могат да се приберат, няма полети

МВнР проверява какви са възможностите за организиране на извънреден чартър
26 юни 2020 10:07, Ния Христова
29

 

Български студенти в Китай са изпаднали в безизходица. 20-ина наши сънародници са блокирани в страната, след като там в момента се разразява втора вълна на COVID-19. Полети и влакове до Европа почти няма или са на цени от 5-6 000 евро. В същото време от университетите им настояват общежитията да бъдат освободени, а визите им за обучение изтичат след дни. 

"Университетите поставят ултиматуми - или студентите да напуснат общежитията до 15 юли, или да си заплатят за много месеци наред. Проблемът засяга и Тайван, целия регион. Беше направен списък от 20 човека, но по-късно имаше още заявили, че искат чартърен полет", сподели студентът Веселин Найденов пред Bulgaria ON AIR
 
Той обясни, че престоят на ден им струва от 50 до 100 лева.
 
"90 и повече процента от тези студенти са на стипендия от китайското правителство. Техните семейства са изключително затруднени да се заплащат такива суми", добави Веселин.
 
По думите му полетите до Европа са сведени до минимум, тъй като правителството почти не разрешава международни полети.
 
"Проверявах дори вариант за влакове и 10-дневно прибиране, но международните влакове също са спрени. Голяма част от нас са отчаяни, не знаем какво да правим", сподели още студентът.
 
От МВнР обясниха, че е изготвен списък с 23 студенти, които са заявили, че желаят да се завърнат в България през юли или след това.
 
"МВнР проверява възможностите за евентуалното организиране на извънреден чартърен полет. Проучват се и варианти за намиране на оптимални редовни полети от Европа до Китай. Посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай имат указания да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за да бъде осигурено безпрепятствено пребиваване, да им бъде оказана помощ по осигуряване на всички нужди от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай", пише още в позицията на Външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам приятели студенти, които учат в Пекин и те са най прекрасните хора които познавам... И ги чакам с нетърпение да си дойдат във България... Не заслужават вашето отношение и злобните ви коментари... Бойко Борисов да праща самолет и да си ги прибере в родината... Не стига че 6 месеца стояха затворени в кампоса и не ги пускаха никъде да излизат ами и още да стоят там. И спокойно няма да заразят никой с вируса като си дойдат. А вие ако бяхте на тяхното положение дали така щяхте да говорите...
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеха да работят, ако ги пускаха да излизат от кампуса! Малка подробност, но съществена!
25
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи България може да плати стотици хиляди евро обезщетение на затворници осъдил страната в Страсбург, а не може да си прибере децата от Китай!
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Можеха да работят в Китай и да си плащат престоя. Все пак там ще са много по-добре платени, отколкото в България.
23
0
 
13
 
! Отговори
Буден гражданин преди 3 години
Голяма част от тези деца са изпратени в Китай от Българското Министерство на Образованието, а сега са заключени в Китай от половин година и са в безизходица. Посолството ни в Китай ги е зарязало на произвола. Така че мислете малко преди да си отворите устите.
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** си е народа и това е... Такова мислене имат само най-големите издънки на България, а такава завист от българското население и простащина е напълно очаквана, нека вашите деца да бъдат заключени в друга страна да видим дали ще пишете такива неща и за тях... И нека поддържаме анонимност, тъй като никой от нас няма смелостта дори да застане с името си зад глупостите които пише. Вие и сами си се заразявате с вируса като ходите по кафенета и дискотеки, не ви е нужен някой от Китай за това
21
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Засрамете се от себе си! Тези младежи са достатъчно смели, за да отидат в държава на другия край на земята, за да учат и да прославят България! А вие тук ги плюете! Само по нивото на правописа на повечето анонимни хора разбирам, колко са умни и сигурно не си и представят да отидат до такава държава!
20
6
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
Да се обърнат към ползващия "Фалкон"он бистришките тигри вози с него,естествено,няма да остави,нашите български деца,он всичко може,ние българските данъкоплатци,сме насреща,ще поемем разходите.
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са нашите български деца!!! Можете да помислите малко преди да пишете глупости. Баща съм на едно от децата!
18
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Янъ цьъньИ с какво ще се фукат,че учат в Китай в тази брутално диктаторска държава?! Всеки нормален ще им се изсмее.
17
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайските власти няма ли да ги каранитинират тези,да ги заключат е дебнат със социалната система,а ще ги пуснат в БГ да ръсят заразата? Така направиха китайските комунисти пуснаха масово китайци на екскурзия по време на новата им година,и работещи по света след новата им година и заразиха света.
16
21
 
2
 
! Отговори
Мария- Магдалена преди 3 години
Не ги искаме тук ! Само да сеят зараза ! Там да си стоят !
15
3
 
17
 
! Отговори
Ром'с преди 3 години
*** Балкански във вихара си...когато да оплюее някой или някого,да критикува,да недоволства .....то няма равни в света на наш ***.Момчетата са отишли да учат...след време поне половината Ако работят в държ структури ,то те ще донесат полза на Бг.Ама най-добре е за наш *** да си седи ..нищо да не предприема цял живот и все да недоволства..държавата,Бойко,арменският поп ...все те са му виновни,сега пък студентите.Няма да се оправим докато таквиз индивиди се подвизават...и все ромите им виновни
14
19
 
2
 
! Отговори
Янъ цьънь преди 3 години
ДА СИ СТОЯТ ТАМ ! НЕ СЪМ ГИ КАРАЛ НАСИЛА !ПОСЛЕ ЩЕ СИ ДОЙДАТ ТУК И ЩЕ СЕ ФУКАТ НА МОИТЕ ДЕЦА !
13
3
 
21
 
! Отговори
Сократис преди 3 години
Тук не става въпрос за екскурзианти или сезонни работници, а за студенти, които са отишли там да изучават науки.При положение, че тса принудени да освобеждават общежитията и са поставени пред дилема, Външно министерство трябва да вземе отношение и да прибере студентите.Никой не е казал, че това ще бъде безплатно, а и не вярвам студентите да откажат да си платят разходите.За това спор не трябва да има.
12
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да си направят едно хубаво пътуване - на автостоп , с влак , с автобус ,, през Индия , Пакистан , Иран , Турция и в къщи Ще го запомнят като най - хубавото преживяване в живота им
11
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи, започна да ми писва, някакви безхаберници които си гледаха кефа в чужбина, да идват тук с разходи на нашия гръб и на всичко отгоре да ни заразяват. Нали е много хубаво в чужбина, защо се връщат? И да си платят разходите за чартърните полети до стотинка!
10
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
bosi po asfalta...
9
8
 
8
 
! Отговори
Драган преди 3 години
Стойте си там, тук не е хубаво !
8
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиякучки кво правят чак в Китай??