Почина големият филантроп Игнат Канев

Канев помагаше активно на Русе
Обновена: 12 юли 2020 21:06 | 12 юли 2020 21:01, Павел Гълъбов
75
Почина големият филантроп Игнат Канев
Снимка: БГНЕС

Почина канадският бизнесмен от български произход, съобщиха от смейството му. До момента не са известни повече подробности около смъртта му, съобщиха от Дарик радио.

Още по темата

Игнат Канев е един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.

Игнат Христов Канев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца на Христо и Мита Къневи.

Няма финансовата възможност да учи, а е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През 1951 г. зарязва бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където започва работа в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите имигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. До момента на смъртта си Канев се превръща в един от най-крупните бизнесмени в строителния бизнес в Канада.

Канев е известен и като голям филантроп – дарява средства предимно за образование и здравеопазване.

През 90-те години на 20 век Игнат Канев изпраща огромно количество образователна и бизнес литература в Русенския университет „Ангел Кънчев“ в подкрепа на новосъздадения факултет по Бизнес и мениджмънт.

През 2012 г. дава два милиона лева (половината от необходимата сума) за построяването на модерен конферентен комплекс към университета, наречен на негово име „Канев Център“.


75
Още от Общество
Камарата на следователите: Радев не зачита разделението на властите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Родолюбец с голямо Р...
53
1
 
1
 
! Отговори
Т.Петков преди 3 седмици
Голям българин и патриот. Сигурно русенци ще го помнят така както помнят баба Тонка.
52
6
 
1
 
! Отговори
Ивайло преди 3 седмици
Зад всяко голямо богатство се крие престъпление
51
1
 
9
 
! Отговори
Никой преди 3 седмици
Човека е великан, кой каквото да говори. С много труд, пестене, малко късмет и пак труд е постигнал невероятни успехи. В центъра на Мисисага има три ълици с български имена, защото той е платил за това.Преди 15 години пих кафе с него и мога да кажа: земен и разумен. А иначе хората с пари винаги са в устата на всички. Тя и малката актриса Nina Dobrev е българка, но само по име. Той беше, и ще остане известен като българин, след 69 години в Канада. Лека му пръст.
50
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
един капиталист забогатял на гърба на хората по малко
49
15
 
7
 
! Отговори
пра червени пари преди 3 седмици
т.е. пари крадени от българския народ и изпрани на Запад. Сума ти комунистически изчадия се подхранваха на запад чрез пари окрадени от българската хазна и препрани през 'забогатели' българии на запад.
През последните 30 години този хитрец използува безплатен труд на емигранти от България и не им плаща, а когато горките започнат да настояват за парите си този поддържаше няколко български мутри да ги бият.

Свърши много добра работа на червената номенклатурка и ДС, особено по време на 'прехода'.
48
0
 
9
 
! Отговори
Мон(т)реал преди 3 седмици
До СДФ: ако наистина познавахте г-Кънев, нямаше да осквернявате името му, пишейки го “Канев”.
47
0
 
10
 
! Отговори
SDF преди 3 седмици
Кънев се жени тогава за племенницата на словашки милионер в строителната индустрия и той му помага да започне строителство на къщи. Тъй като не могат да имат деца осиновяват две момичета. По късно се развеждат и Канев се жени за българка от Русе. Познавам ги тъй като племеник на Канев беше приятел с моя съпруг.
46
2
 
13
 
! Отговори
Додо преди 3 седмици
Беше хубав човек! Бог да го прости! Съболезнования на семейството.
45
1
 
2
 
! Отговори
SDF преди 3 седмици
До Някой

Да,точно така.
44
0
 
7
 
! Отговори
SDF преди 3 седмици
До Бен
Всичко написано е вярно.Аз лично познавам Игнат Канев.Лека му пръст.
43
5
 
24
 
! Отговори
До плювачите по долу преди 3 седмици
Вие сте неандерталци, които заслужават такива като Бойко, Доган и Пеевски да ви серат цял живот.
42
2
 
9
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
За вас целия живот е една приказка с калинки и Шехеразади.
Събудете се малко.
В крайна сметка всеки заслужава съдбата си...
41
28
 
9
 
! Отговори
Бен преди 3 седмици
И,как така?,отива в Канада без пари и става бизнесмен,строи и продава,за калинки ли ни взимате?,крал пари в Австрия и,когато е трябвало да се отчита пред Хитлер избягал,до кога бе,ще ни пишете тези приказки от Шехерезада?,а?,все такива милиардери,но само милион дал.....***!!!!!....
40
3
 
13
 
! Отговори
Имигранта преди 3 седмици
Еййй хора,много от вас тук имат спешна нужда,или да се гръмнат,или да потърсят лекарска помощ.Многи сте зле ментално ЧЕСТНО
39
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бог да го Пръсне тоя червен из.руд
38
3
 
21
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Тогава са се разбрали да купуват само неговите къщи,безтуй били по-здрави.Така му потръгва бизнеса.Така че е един от малкото честни милиардери от България.Така че милички,без да сте запознати с някоя история не пишете злобни коментари,а излезте на някой протест,няма значение за кой,никой политик в момента не заслужава доверие.
Съжалявам,ако имам изпусната някоя запетая,не ми е това най-важното...
37
10
 
4
 
! Отговори
ШибиРиби преди 3 седмици
И аз като направя първия милиард ще подаря на България чифт скъсани чорапи и съдрани гащи да ме споминат и са се знае откъде съм произлезнал. Иначе другото е пари на вятъра, пари за кокошкари дето само чакат някой да ги храни и да им носи наготово.
36
1
 
18
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Тези къщи са много по-здрави от канадските,тъй като са български тип.След известно време в градчето което е той се събира някакви дарения за местната болница или нещо такова.Нашия решил и той да помогне,но не знаел колко да дари и дарил 1500 долара,като мислел,че е дори малко.Тези,които събирали даренията(разни адвокати и доктори) като видели в списъка тази сума(а всички дарявали по 100-150) му прочели името и разбрали че е българин.
35
3
 
18
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Как без да знаете нещо пишете толкова глупости за Иги(така го знаят в Канада).Той беше гост преди 6-7 години на Карбовски или някой подобен.Там си разказа историята човека.От статията се подразбира че заминава през 1951г на 25 години.К'ви куфарчета,к'ви БКП-та.Та в интервюто разправяше как износвал скъсаните обувки на по-големите си братя,защото са били много бедни и емигрира за препитание.
Когато отива в Канада и почва като работник в строителна фирма,а по-късно прави фирма която прави къщи.