Конфликти между Анкара и Атина не били възможни

Смяната на статута на "Света София" било провокация
Обновена: 24 юли 2020 21:38 | 24 юли 2020 21:34, Екип на Bulgaria On Air
17

Поредно изостряне на отношенията между Гърция и Турция - Анкара започва сеизмични проучвания край остров Кастелоризо. Ще се намеси ли ЕС?

"Следват едни дълги дипломатически маратони, има и мнения, че може да се стигне до конфликт. Но това не е възможно на сегашния етап. Това не е Сирия, Либия, а Гърция, която е дългогодишен член на НАТО и ЕС. Ако НАТО не успя да защити Кипър, тук говорим за съвършено други условия. Турция би се оказала в много трудно положение", каза за "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Той обясни, че в НАТО има механизми, които със свързани с водене на диалог, а Лисабонският договор ясно казва, че всяка една държава членка е защитена със силите на ЕС.

"Санкции вече има към Турция, това ще бъде третата им фаза. Aнкара загуби голяма част от помощите, които получаваше по европейски програми. Ако продължават действията срещу Гърция, нищо чудно санкционният списък да бъде разширен", смята експертът.

По думите му ЕС е най-големият партньор на Турция, а Русия - по-малък.

"Турция много настоява да има визово облекчение за гражданите им за ЕС. Анкара се стреми към облекчения за много от техните стоки, това може да бъде забавено. Ердоган е много прагматичен политик", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR Димитър Гърдев.


Той коментира и промяната на статута на храма "Св. София" в Истанбул и превръщането му в джамия.

"Няма как ЕС да се намеси в такъв религиозен въпрос като този със "Света София". Турция е оставена в наследство като секуларна държава, с управлението на Ердоган религиозните въпроси все повече влизат в политиката на страната, което не е добре. Това беше една провокация", отбеляза експертът по международна сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: ГърцияТурция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимени ние чакаме да смачкаме турция ако ще и с ядрени оръжия
6
0
 
1
 
! Отговори
щото преди 3 години
може да ги пусне тия да щъкат из ес
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде фесове,една седмица лайте.елате на море то ни доста е дълбоко
4
0
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
Сма разбира се, че са невъзможни конфликтите! Нахлуването и окупацията на Кипър, 1974г. разбира се, е просто поредната теория на конспирациите от краайно десните, бели супремасисти, привърженици на Доналд Тръмп. Благодарим ви, Днec.бг, че сте отворили очите на нас, редовните ви читатели и за нас всичко е ясно!
3
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Анкара трябва да бъде нанесен конвенционален удар за да се заличат един път завинаги имперските амбиции на Турция
2
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Турция само чака гарците да направя някоя фатална грешка, след което да окупират цялото егейско море и цяла западна Тракия
1
25
 
14
 
! Отговори
Привет преди 3 години
Каква "Света София", бе?Преди да дойдат турците, всички на Балканите са живеели в шатри и не са имали писменост.Това ви го казвам аз, гласът от Анкара, вЕрвайте ми.