Конфликти между Анкара и Атина не били възможни

Смяната на статута на "Света София" било провокация
Обновена: 24 юли 2020 21:38 | 24 юли 2020 21:34, Екип на Bulgaria On Air
17

Поредно изостряне на отношенията между Гърция и Турция - Анкара започва сеизмични проучвания край остров Кастелоризо. Ще се намеси ли ЕС?

"Следват едни дълги дипломатически маратони, има и мнения, че може да се стигне до конфликт. Но това не е възможно на сегашния етап. Това не е Сирия, Либия, а Гърция, която е дългогодишен член на НАТО и ЕС. Ако НАТО не успя да защити Кипър, тук говорим за съвършено други условия. Турция би се оказала в много трудно положение", каза за "Денят ON AIR" експертът по международна сигурност Димитър Гърдев.

Той обясни, че в НАТО има механизми, които със свързани с водене на диалог, а Лисабонският договор ясно казва, че всяка една държава членка е защитена със силите на ЕС.

"Санкции вече има към Турция, това ще бъде третата им фаза. Aнкара загуби голяма част от помощите, които получаваше по европейски програми. Ако продължават действията срещу Гърция, нищо чудно санкционният списък да бъде разширен", смята експертът.

По думите му ЕС е най-големият партньор на Турция, а Русия - по-малък.

"Турция много настоява да има визово облекчение за гражданите им за ЕС. Анкара се стреми към облекчения за много от техните стоки, това може да бъде забавено. Ердоган е много прагматичен политик", подчерта в ефира на Bulgaria ON AIR Димитър Гърдев.


Той коментира и промяната на статута на храма "Св. София" в Истанбул и превръщането му в джамия.

"Няма как ЕС да се намеси в такъв религиозен въпрос като този със "Света София". Турция е оставена в наследство като секуларна държава, с управлението на Ердоган религиозните въпроси все повече влизат в политиката на страната, което не е добре. Това беше една провокация", отбеляза експертът по международна сигурност.


17
Още по темата: ГърцияТурция
Още от Общество
Протест в столицата против превръщането на "Св. София" в джамия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

и ние чакаме да смачкаме турция ако ще и с ядрени оръжия
11
0
 
1
 
! Отговори
щото преди 2 седмици
може да ги пусне тия да щъкат из ес
10
5
 
0
 
! Отговори
Монголската империя преди 2 седмици
Има резон в това Турция да иска да окупира целия Балкански полуостров, все пак това е най-голямата сила съществувала по тия земи, само че този път трябва да се върнат към старата си религия преди исляма - Тенгризма или още по-добре да ги направят атеисти, а тия, които отказват да бъдат изхвърлени от Мала Азия. Последния път ислямът им изяде главата, както християнството изяде главата на Римската империя, в дългосрочен план тези религии не вещаят успех.
9
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Айде фесове,една седмица лайте.елате на море то ни доста е дълбоко
8
0
 
1
 
! Отговори
Киро Х преди 2 седмици
Сма разбира се, че са невъзможни конфликтите! Нахлуването и окупацията на Кипър, 1974г. разбира се, е просто поредната теория на конспирациите от краайно десните, бели супремасисти, привърженици на Доналд Тръмп. Благодарим ви, Днec.бг, че сте отворили очите на нас, редовните ви читатели и за нас всичко е ясно!
7
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Евала на гърците затова , че отстояват себе си.
6
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
do обективно,койта бръсне тебе за нещо,бойкотирай си каквото щеш сигурно и китайски стоки бойкотираш ама в могазините е пълно с турски стоки които вървят като топъл хляб,хората неса глупа ви като теб
5
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
По Анкара трябва да бъде нанесен конвенционален удар за да се заличат един път завинаги имперските амбиции на Турция
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Kaкви експерти по сигурността, какви колоси... Малееееейййй... Ахахах!!!
3
14
 
10
 
! Отговори
Обективно преди 2 седмици
Конфликти с турци не са възможни само там, където няма турци. Има ли някъде турчин, възниква проблем, а след него и конфликт.

Пълен бойкот на всички стоки и услуги, произведени в Турция.

Пълен бойкот на баркодове 868 и 869
2
17
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Турция само чака гарците да направя някоя фатална грешка, след което да окупират цялото егейско море и цяла западна Тракия
1
25
 
14
 
! Отговори
Привет преди 2 седмици
Каква "Света София", бе?
Преди да дойдат турците, всички на Балканите са живеели в шатри и не са имали писменост.
Това ви го казвам аз, гласът от Анкара, вЕрвайте ми.