Сафридът - гръцки, попчето - латвийско. Защо родната риба е лукс?

Според рибари уловът у нас липсва, защото морето е топло
28 юли 2020 18:30, Красимир Ангелов
69

В разгара на сезона прясната черноморска риба по ресторантите по Южното Черноморие е малко. Дори сафридът, който на рибната борса в Бургас е пресен, е гръцки. Рибарите обаче казват, че нашият е стотици пъти по-вкусен.

Рибарите от Ченгенето се прибират с празни лодки. Ловят малко попчета, а от два-три дни и малко сафрид. Морето е топло, казват старите морски вълци и затова няма риба, а и уловът е на два сезона - пролет и есен. На рибната борса "Краснодар" прясна риба - попчета или сафрид, току-що уловени от Черно море, е голяма рядкост.

"На нашата борса в момента има само гръцка риба. Черноморската е калкан, попче, ватос, но в малки количества", споделя Росен Димитров от рибна борса "Краснодар"

Ако ви предложат български сафрид, пресен, да знаете, че ви лъжат, казват продавачите на рибната борса. "Сафридът е черноморски, но е замразен за момента. Барбунът също е замразен. Пресните риба са калканът и скатът", обясни продавачката на риба Гинка Тодорова пред Bulgaria ON AIR.

"Попчето е латвийско. Иначе имаме и черноморско, но е по-рядко. Прясна българска риба почти няма. Кефалът също е гръцки, продава се малко меджит и барбун. Има и пресен калкан", разказва Татяна Коева, която продава риба на борсата.

Рибарите се оплакват, че през последните години често прибират лодките празни, а Никулден посрещат вместо с прясна риба с кебапчета. Експерти казват, че рибата изчезва не само у нас, но в световен мащаб, а като причината за това сочат  - замърсяването на водите, както и свръхголемия улов.

"През 4 години и ние имаме риба, паламуди и чернокоп. Aко мислите, че нашето море е замърсено, според мен, не е - има риба, но периодът е 3-4 години", казва Росен Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Доктор 47:Откога пък копърката стана на паламуд? Нещо си прекалил с виолетовите гъбки.
55
2
 
0
 
! Отговори
johny преди 3 години
Докато ви се казва пазарът Краснодар ще посрещате Никулден и на постен ориз!
54
0
 
4
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Преди няколко дни си закупих няколко килограма сафрид от две различни места. И на двете места ми отговориха, че това не е черноморски сафрид. Годините замърсяване, повишаването на температурата на земята(това което говорят рибарите, че морето е по-топло от преди) новите технологии в помощ на рибарите и безконтролното ловене като, че ли утре ще свърши света (продават и малките рибки вместо да ги върнат в морето или ги изхвърлят) води до това на местните пазари да има риба ама от други морета.
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пък аз си мислех че гръцкото море е по-топло от нашето щото е по на юг и слънцето повече грее там и по логиката на журналистите там почти не трябва да има никаква риба,пък то се оказва обратното,брейй шантава работа...
52
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото сме социалисти!
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да идва метеорита вече, че се уляхме. Папла.ч не заслужаваме да съществуваме.
50
1
 
7
 
! Отговори
инспектор преди 3 години
до handelТочно така е. Познавам много рибари от дребни с лодки до тези с траловете. Всичките ловят без да им дреме, че техните деца/внуци и едно попче няма да имат възможността да хванат. В България всеки работи така все едно е предприятие пред закриване още от социализма та до днес. Има изключения разбира се ама са малко
49
0
 
9
 
! Отговори
инспектор преди 3 години
до handelТочно така е. Познавам много рибари от дребни с лодки до тези с траловете. Всичките ловят без да им дреме, че техните деца/внуци и едно попче няма да имат възможността да хванат. В България всеки работи така все едно е предприятие пред закриване още от социализма та до днес. Има изключения разбира се ама са малко
48
0
 
9
 
! Отговори
инспектор преди 3 години
до handelТочно така е. Познавам много рибари от дребни с лодки до тези с траловете. Всичките ловят без да им дреме, че техните деца/внуци и едно попче няма да имат възможността да хванат. В България всеки работи така все едно е предприятие пред закриване още от социализма та до днес. Има изключения разбира се ама са малко
47
0
 
5
 
! Отговори
Кашона преди 3 години
Митьо очите е събрал всички рапани!
46
10
 
6
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Днес няколкото протестърки в София проявили силен интерес към съобщението на бургазлия, че имал паламуд с едно око и може да го сподели с няколко протестърки. Няколко джипа с протестърки веднмага тръгнали за Бургас.
45
0
 
13
 
! Отговори
Handel преди 3 години
А защо смятате че рибарите не са същите тези българи, които са и в турзима? Имам предвид не едни и същи хора, а хора с един и същ манталитет?
44
0
 
9
 
! Отговори
инспектор преди 3 години
Учудващо невежи са и журналисти и коментиращи, че и рибари. Черно море няма условия за да има много видове, а и малкото което има мафията го лови как си иска без да спазва забрани т.н. Черно море е около два пъти по-сладко от останалите и отделно има много сероводород на дъното така че природно е орязано в сравнение с другите.
43
7
 
3
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Другарката Нинова каза, че Борисов е изпил водата на Черно море и затова няма български риби. И затова комунистите тръгнаха на лов за риби сред населението на България. Борисов отбелязъл, че ако Нинова събере 50 комуниста на изборите , ще го извади от нея. Отбелязъл също , че тя добре се врътка отдолу.
42
1
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
В тая борса пълно с купища рибешки трупове...
41
1
 
15
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
Рибарите и те като зърноопроизводителите средно положение няма!Утре ше кажат,че няма вода в морето,затова и риба няма
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз Сафрид неам ама иам Паламуд с едно око. Ного е палав не се одържа. Ако има Мераклиики може да им го пуснем да си поиграят с него.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
значи разбрах че българското море мило топло и за тва нямало риба ..а гръцкото студено ли е та има ...да им се чудиш на ъкъла
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При трицоната разликата е най-осезаема, обикновено на пазара има два вида- балтийска и черноморска. Балтийската е по-едра и има вкус на тиня, докато черноморската е по-дребна, изпържва се по-добре и е вкусна. Говоря за прясно уловена разбира се.
37
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Варненското езеро например риба се добива с тонове по брега, сама ти идва.