Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро

Ананиев: Постигнахме уникален резултат като доходност
121
Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС

България е поела нов външен дълг за 2,5 млрд. евро в две емисии - със срочност от 10 и от 30 години.

Oт финансово министерство потвърдиха, че България успешно пласира облигации, представляващи Главен, необезпечен заем във формат "Regulation S", в два транша от по 1,25 млрд. евро и срочности от 10 и 30 години.

Постигнатите на 15-и септември параметри на двата транша са следните: за 10 годишната облигация – средна цена 99,863, лихвен купон в размер на 0,375 % и доходност от 0,389%, докато за 30-годишните книжа средната цена е 99,566, лихвен купон в размер на 1,375% и доходност от 1,476%. За първата емисия е имало 255 поръчки, а за втората - 236 поръчки, което е сигнал за наистина висок интерес.

Министър Ананиев заяви, че първоначалният план е бил да се предложат облигации за около 2 млрд. евро, но емисията е била четирикратно преподписана. Според него заявките са били за над 7 млрд. евро, като в крайна сметка са били продадени по 1,25 млрд. евро от всяка една от две емисии, предаде БНР.

Ананиев определи проведения аукцион като "уникален резултат", тъй като постигната доходност може да се сравни с тази на страни с по-висок кредитен рейтинг от този на България.

Това е първото излизане на нашата страна на международните дългови пазари от 2016 година насам и първото емитиране на 30-годишен дълг.

Парите ще отидат за рефинансиране на съществуващ дълг, увеличение на фискалния резерв и покриване на социално-икономическите мерки, приети от правителството. Средствата ще се използват и за икономическото възстановяване на страната, както и за финансиране на бюджетния дефицит.

Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата, имало е и много чуждестранни и институционални инвеститори. "Постигнахме доходност, която намалява разходите при обслужване на нов дълг и при двете емисии. Лихвите ще са много по-ниски от първоначално заложените", каза Ананиев. Той добави, че ключов фактор за успеха е и международното признание, което България получи с влизането си във валутно-курсовия механизъм ERM II през юли тази година.

По данни на Министерството на финансите при записването са доминирали фонд мениджъри и банки. Българските инвеститори са придобили 16% от общия размер на книжата. Имало е участие на инвеститори от Германия, Великобритания, САЩ, Нидерландия, Швейцария, Белгия.

Към момента се работи в хипотезата за дефицит от три процента към края на годината, но това не изключва преактуализация на бюджета за 2020 година, допълни Ананиев.

До момента страната ни е поела общо 6 милиарда и 100 милиона лева дълг от вътрешния и външен пазар от началото на годината при лимит десет милиарда лева за годината. Само при нужда отново ще се излезе на вътрешните пазари. Нова емисия на външните пазари тази година няма да има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен"до простото":"Сашееее,Саше,за такива като теб Тиквата каже.."..........................-Добре,както кажеш!...Само ,ако проявиш "благоволение" де,защо ме наричаш "Саше"?Та?
78
1
 
11
 
! Отговори
НЛО преди 3 години
А пък заема ще връща, внучето на ваш'та тъща.
77
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75: не брат ти ще ги връщаш ... и баба Пена също от нейната пенсия 216лв.Тези депутати и мозъци не произвеждат нищо, те няма да връщат нищо ... обикновенния роб като теб и мен. И ще ти кажа една тайна как: с по-високи данъци разбира се. Сега ще измислят нещо за данък на данъка .. ток, вода, горива, храна, всичко ще скочи но на тези мастити с дебелите заплати няма да им се отрази. Виж им дебелите стомаси и вратове само.Баба Пена пак ще яде хлчб и лук цяла зима ... а маститите пържоли и суши.
76
2
 
16
 
! Отговори
Денги преди 3 години
....и 10% за отиват при Tиквата, като за последно.
75
1
 
16
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
КОЛКО МИЛИАРДА ЗАЕМ Е ИЗТЕГЛИЛ БОЙКО ПО ВРЕМЕ НА НЕГОВОТО 12 ГОДИШНО ЦАРУВАНЕ ??а) 5 милиардаб) 15 милирадав) 30 милирадаг)60 милиардад)над 100 милиарда
74
2
 
27
 
! Отговори
След преди 3 години
Свалянето на Герб от власт да се приеме закон за конфискация на имуществата на членовете на тази партия. Парите да се ползуват за връщане на дълговете.
73
0
 
20
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Политиците ако върнат откраднатите пари ще бием швейцария по приход
72
0
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
До Само ГЕРБТИ ДА НЕ СИ КИРО БРЕЙКА БЕ ?? ТОЙ ТАКА ГОВОРИ!
71
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Този който ги е теглил ще ги усвои, а другите ще връщат без да са видяли 1 цент от парите
70
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще връща заемите? Този който ги е теглил или .
69
1
 
12
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 3 години
Малко са, вземете още - децата на тия смотаните ще ги плащат
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За Борисов раденето е въпрос на чест.
67
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе и аз си спомням как Бойко Борисов обясняваше на някакви дечица от детската градина как като комунистите изтеглят 1 милиард те ( дечицата) щяли да мизеруват до гроб защото лошият Орешарски ги обрича на мизерия . И какво? Сега дръпнаха 50 милиарда и дечицата да са щастливи защото батко им Бойко ще ги върне и няма да ги остави да мизеруват ?
66
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 69Тридесет години крадете и още има бе тикво ето там са.
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега Бойко ще профука 80% от парите за шкафчета, къщи и любовници, а останалото за глупости.
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКомунистите също теглиха заеми, ама поне построиха заводи, пътища, язовири, мостове, водопроводи и т.н.къде са бе каскет? Един тротоар не са построили :)
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименВдигнали с 30% заплатите на дипломатите, които и без това вземат многохилядни заплатие Фигуранта никой не може да го стигне. Освен заплата+пенсия *** и кинти от руското посолство + Черепа!
62
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите също теглиха заеми, ама поне построиха заводи, пътища, язовири, мостове, водопроводи и т.н. Докато Боко крае 90 % от парите, а останалото за "магистрал" с вълни 5-6 бала.
61
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСТотоЛозунга е :-"Постигнахме уникален резултат като доходност"..И в същото време:-"Поехме нов външен дълг за 2.5 млрд евро"...Е?!?!...Е?!?!..Това са две ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ се състояния!!Сашееее, Саше, за такива като теб ББ каза, че *** се набива, а не акъл. Прочети пак какво е казал министъра, но се съмнявам, че имаш възможност нещо да разбереш.
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Змия, ако ухапе Бойко по чатала лично кържалийската трактористра ще изслучее отровата."Как да го ухапе, като той не го вади никога от там, даже като пика?