Пюре и половин пържола - обяд в училищен стол за 4,50 лв.

Това е ГОЛЯМАТА порция за обяд, която дават на децата, написа родител във Facebook
Обновена: 24 сеп 2020 07:03 | 24 сеп 2020 07:00, Анисия Иванова
120
Пюре и половин пържола - обяд в училищен стол за 4,50 лв.
Снимка: Facebook

Разгневена майка се оплака в профила си в социалната мрежа от храната, дадена за обяд в училищния стол на детето й. Тя е качила и снимка - картофено пюре и половин пържола на дъното на голяма кутия.

"Това е ГОЛЯМАТА порция за обяд, която дават на децата в училище. Това нещо струва 4.5 лв-като 1 лв струва кутията!!! Това е подигравка с децата и с родителите! Докога?!?!", написа под снимката Милена Манолова, а постът си е адресирала и до Министерството на образованието.

Постът бе залят от коментари във Facebook.

"На всичко отгоре изглежда доста гадно, освен че е малко“, коментира потребител. Друг допълва, че не би дал храната и на кучето си. Родител добавя, че "ще си караме с домашна храна. Добре че видях поста ви."

Оказва се, че храната е дадена на деца в 126 Основно училище "Петко Юрданов Тодоров".

От публикация в официалната страница на училището в мрежата става ясно, че ръководството не е избирало фирмата за кетъринг.

"Бих искал да да уведомя всички родители, че не сме избирали фирмата за стола на училището! От два дена водим война с тях, относно "храната", която дават на децата! За мен, като директор и родител, е пълна подигравка с всички нас - деца, родители и учители! Уведомил съм заместник-кмета на район Триадица за положението!
Утре ще дойде на място в училище! Моето мнение е, че въпросната фирма няма място в нашето училище! Извинявам се на всички за причиненото неудобство! Винаги сме поставяли децата на първо място!", пише директорът Росен Димитров.

В коментарите под поста се включи и зам.-столичният кмет Тодор Чобанов. Той увери, че случаят ще бъде проверен, но посъветва сигнали да се подават официално, а не през социалните мрежи.

"Скъпи родители, подаването на сигнали във Фейсбук има само информационен характер и не може винаги пряко да предизвика административно действие. В случая, за да се извърши проверка, ще разпоредя веднага колегите да се самосезират. Когато обаче опре до санкции или прекратяване на договора на някой доставчик, много по-добре е да се пусне официален сигнал, дори да е през call.Sofia.bg , защото стигне ли се до съдебни спорове, отсъствието на официални сигнали често влияе при вземането на решения. Иначе храненето се организира от районните администрации, а това, което виждаме на снимката, не изглежда нормално и ще се ангажираме със случая и вразумяването на участниците в сюжета“, обещава Чобанов.
 


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
34
 
! Отговори
По-големият проблем преди 2 месеца
По-големият проблем е, че сипват храната ГОРЕЩА в кутиите за еднократна употреба и децата хапват и пластмаса заедно с храната.
Същото е и в болниците.
84
3
 
15
 
! Отговори
Пародия преди 2 месеца
Бълвоч. Важното е че усмихнатото лице на корупцийката и далаверката се усмихва. От този бълвоч ще се изповръщаш и просереш. Типично за българското образУвание.
83
2
 
32
 
! Отговори
<><> преди 2 месеца
Така и не разбрахте че всичко в тази държава трябва да мизерства ...няма деца няма пенсионери ......животните избиват , горите изсичат , водата източват , хората разболяват .......е и децата трябва да мизерстват ........и пържолата кой знае е от старите френски запаси дето изяждаме вместо нашите "чумясали" прасета които избихме ! Такъв е плана !
82
2
 
27
 
! Отговори
Korean soup преди 2 месеца
Себестойността на това нещо на снимката (без цената на труда за сготвянето му) е, преко сили, не повече от 1 лв. Кутията струва 10 ст. Останалите 3,40 лв са печалбата от спестеното от храната на децата. Нямам какво повече да добавя.
81
28
 
3
 
! Отговори
хахах преди 2 месеца
Айде поредната майка, която не иска да готви, но иска за 4.50 да получи върха на сладоледа на храните.
80
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Объркал съм,1,20 производствена цена,ама продажна 4,50 абсурдно!!!
79
0
 
8
 
! Отговори
Пенчо До Пенка преди 2 месеца
"Суха храна" колега няма, важно е да е разнообразна, от всички хранителни групи по малко. Зеленчуците са полезни когато са полусурови така или иначе. Сварено яйце, кутийка кисело мляко, бобена салата, вариантите са безкрайни.
78
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До прок лети да са

Много ясно че тук има неприкрита корупция, въпроса е защо ние като общество подкрепяме тези практики? Няма как да е качествана храната предоставяна от училището, това е утопия.
77
3
 
17
 
! Отговори
Пловдивски готвач преди 2 месеца
Колега от къде го взимаш тва филе на 12 лева доставна цена?То в кварталния магазин до нас е 11,20,а в ресторанта ни карат за 5,80.Тоя бълвоч на снимката не струва повече от 1,20 продажна цена.Оставка!Съд! Затвор!
76
5
 
6
 
! Отговори
Пенка преди 2 месеца
До Пенчо
Прав си, колега - най-добре от вкъщи. Обаче това предполага основно СУХА ХРАНА!
А на такъв режим стомахът на детето отива на кино още преди гимназията. Докторите наричат гастрита "студентска болест" - тогава проблемите вече стават хронични и трудно лечими.
По цял ден са в училище, трябва да имат възможност за топла храна - нормалта, полезна, вкусна.
Обаче.....
75
2
 
17
 
! Отговори
AAA преди 2 месеца
права е, в Германия даже в университета 1во че изглежда 100 пъти по добре и по голяма порция, 2ро цените са между 1.60-3.20 евро, в зависимост от храната.
74
3
 
11
 
! Отговори
Пенчо преди 2 месеца
А защо не храна от вкъщи. Не отнема кой знае колко време да се свие един сандвич, резенче ябълка, малко пуканки, 5-6 солетки, парче кашкавал. Знаеш какво даваш на детето си, използваш кутия за многократна употреба.
73
2
 
18
 
! Отговори
прок лети да са преди 2 месеца
С училищните столове и лавки за закуска е огромна директорско-общинска далавера.
Огромна ви казвам! Тези обекти не се дават на която и да е фирма - или е на "наш човек"-///сурат, или има яко шарко-парко, като последното трябва после да се избие.
Пълнят си яко гушата и директорите на училищата и общински чиновници.
А децата ни ядат или ХОК-луци, или порцийки като в капан за мишки.
При често случващи се отравяния на деца да сте чули, че е по вина на училищен обект?
Контрол - нула!
72
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хем ти дават без пари, хем претенции!? Тази възмутена майка защо не вземе да сготви нещо на детото си? Но истината че тази храна осигурявана от училищото за децата е пълна глупост, просто схема за източване на публични средства. Трябва да си хипер инфантил, за да очакваш количество, да не говорим за качество.
71
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Вакуумирана пилешка пържола : 1.20 / 2 = 0.60 ст.
Картофено пюре маги : 3.20 / 4 = 80 ст.
Вода + електричество за приготвяне = +- 10 ст.
Пластмасова купа : 0.20 ст.

Цена за продуктите на снимката: 1.70 лв.

4.50-1.70 = 2.8 лв. печалба. * 500 деца в даскало = 1400 лв. на ден * 183 учебни дни в годината = 256200 лв. на година.

Ихаа, кой би предположил, че да си *** за сметка на децата е толкова изгодно.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На сила да ги карят да си направят от къщи закуска или закусвални на близо няма няма никъде
69
8
 
4
 
! Отговори
До 66 преди 2 месеца
До Ресторантьор
Сметката ти е малко "без кръчмаря", но на клавиатурните специалисти им е простено:))
Реалната цена на това, което виждаме на снимката е двойна на твоята - около 2.50.
68
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като подадеш официално сигнал ще чакаш от умрял писмо. Като вдигнеш шум в социалните мрежи и телевизията има светкавична реакция. До това ниво на комуникация стигнахме в България!
67
3
 
6
 
! Отговори
Саксофонов преди 2 месеца
До тъй де

Глупости на търкалета! Като не ти е по джоба маслото, яж пържоли с пюре и чакай Бойко да подаде оставка.
66
1
 
23
 
! Отговори
Ресторантьор преди 2 месеца
Дори няма и 1.20 лв себестойност. Обилно порция пилешко бутче с ориз е около 1.40 лв . На това себестойността е 80 стотинки