Спад на жертвите на пътя и катастрофите в пандемията

За възстановяване на отнети точки - обучение според нарушението
1
Спад на жертвите на пътя и катастрофите в пандемията
Снимка: БГНЕС

Намаление от близо 40% при броя на загиналите и 25% при броя ранени при пътнотранспортни инциденти. Това отчита доклад за пътнотранспортната обстановка и безопасността на движението по пътищата (01 януари 2020 г. - 30 юни 2020 г.).

През разглеждания период са настъпили 2 379 пътнотранспортни произшествия (ПТП) с пострадали, което е с 24% по-малко в сравнение с регистрираните данни за същия период през последните пет години - 2015-2019 година.

Докладът, приет от правителството, отправя и конкретни препоръки към компетентните институции в управлението на безопасността на движение по пътищата, които следва да залегнат при планирането и провеждането на дейности, свързани с изпълнението на държавната политика на Република България в областта.

Министерският съвет прие днес и Концепция за обучение по безопасност на движението по пътищата.

Предвижда се задължителното обучение да обхване децата и учениците в системата на предучилищното и училищното образование, като се направи анализ на образователните ресурси и необходимостта от актуализация на обучителните програми. Обръща се внимание на педагогическите състави като се подчертава нуждата от повишаване на тяхната квалификация за преподаване на специфичната материя.

Въвежда се приемственост между обучението в предучилищната и училищната фаза с обучението за придобиване на свидетелство за правоспособност за управление на моторно превозно средство (МПС). В процеса на подготовка на бъдещите водачи се възприема подходът за водещата роля на държавния изпит. Предвижда се да отпаднат много от формалните изисквания, но и премахване на принципа за неограничено явяване на изпит от курсистите без покриване на допълнителни изисквания.

Усъвършенства се моделът за допълнително обучение на водачи на МПС за частично възстановяване на отнети контролни точки. То вече ще бъде съобразено с конкретното нарушение, за което са били отнети контролни точки, като по този начин се цели повишаване на квалификацията и превенция на рисково поведение на пътя.

Акцент се поставя на подготовката на инструкторите и на изпитващите на държавния избор. В тази връзка е предвидено съвместно с университетите да бъде разработена единна програма и изисквания за тази квалификация, които да бъдат спазвани от всички университети при обучението на изпитващите.

 


1
Още от Общество
Първи сме в Европа по... неадекватно отопление на дома
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
. преди 1 седмица
Тази статистика не е вярна абсолютно.Пак някой драскач я е писал.