24 имунизирани в Сандански без право, ваксините можело да се върнат

Ще издават сертификат за имунизацията, ще има и такъв за телефон
46
24 имунизирани в Сандански без право, ваксините можело да се върнат
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Имало е достатъчно време ваксините в Сандански да бъдат преразпределени и върнати в РЗИ - Благоевград. Това е показала проверката на здравното министерство по скандалния случай с ваксинирани общински съветници.

24 души са имунизираните, които не са включени в първа фаза на имунизацията и съответно не са имали право на това.

Още по темата
Сред тях са четирима общински съветници, служители на общинската администрация, в това число и лице от семейството на управителя на лечебното заведение, съобщи здравният министър Костадин Ангелов на редовния брифинг на МЗ.

Изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план, не е осъществил достатъчно координация, каза Ангелов. Лечебното заведение е общинско, затова министърът на здравеопазването не може да извърши кадрови промени в него, но иначе директорът би бил освободен, стана ясно от думите му. Министърът ще обсъди ситуацията с ръководството на РЗИ-Благоевград, за да се подобри организацията на процеса.

От днес Ангелов започва обиколка на РЗИ-тата, за да се запознае на място с начина, по който се провежда ваксинирането. Днес министърът ще бъде във Велико Търново.

Министърът съобщи, че утре ще издаде заповедта кои практически занимания в училище може да се извършват присъствено. Плановите операции също започват да се извършват, а за постъпване в болница ще се изисква отрицателен антигенен тест, който ще е безплатен и ще се извършва на място.

Здравните власти са готови със сертификат с QR код, който ще се издава за ваксинацията и ще бъде част от пациентското досие. От две седмици с "Информационно обслужване" се работи по дигитален сертификат, който да служи при поискване и да се представя с телефон.

Около 21% са учителите, които към момента са пожелали да се ваксинират. От понеделник започват и техните ваксинации, като първа и втора фаза ще вървят паралелно.

Учители ще бъдат имунизирани само в области, в които е минала първа фаза и има ваксини.

Политиците да престанат да експлоатират и политизират темата за изборите в условия на пандемия, призова здравният министър.

Според него тезата, че няма достатъчно ваксини за българските граждани, категорично не е вярна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
99554 преди 3 години
Стига врели-некипели. Така ваксините са били оползотворени. Ако са поели по дългата процедура с връщане в Благоевград, годността им щеше да замине. Нали сме насяно какво ппикане и суетня би предизвикало връщането на 24 ваксини.
44
0
 
0
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Шушу мушу и мушморок....Няма какво да се коментира за тези действия!
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аман от връзкари! Тези съвсем са се самозабравили!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мафиоти.
41
0
 
3
 
! Отговори
BoLeto преди 3 години
Е защо да ги връщаме тези ваксини, нали имаме роднини!
40
1
 
1
 
! Отговори
Norata преди 3 години
То, това може да се очаква от такива хора! Затова ги сменяме и ще има промяна!
39
1
 
1
 
! Отговори
Norata преди 3 години
То, това може да се очаква от такива хора! Затова ги сменяме и ще има промяна!
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плановите операции започвали. Я виж ти! Защо бе Ангелов? На колегите ти хирурзи, които имат също научни титли, а някои от тях и военни униформи, е трудно да обясниш, че пред нас имаме "страшна епидемиологична заплаха", която може да терминира света. А и тези твои колеги, останали без тлъстите си парички, може би знаят нещо и за тебе - някоя неудобна истина или някой компромат? Бойко назначава за министри само зависими хора, на които предварително е подготвил компроматите.
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За кого са били ваксините в Сандански? Ако са били за лекари, тогава е ясно всичко - на колеги се заповядва трудно. Ако са били за учители, тогава пак е ясно - учителите имат силна и сплотена професионална общност - на тях се заповядва трудно. Остават възрастни в социални домове или удобните през няколко сгради служители от общината, които треперят за работните си места и отказът им ще се третира като национално предателство.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Политиците да престанат да експлоатират и политизират темата за пандемията..., призовал Ангелов.Ангелов, това не е призив, а заповед, казано е повелително "политиците да престанат". А експлоатирането и политизирането на темата и гнусните лекарски манипулации идват и идваха не толкова от политиците, а от лекарите с техните "яко ще се мре" и "няма откъде да намеря двеста чувала".
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тезата, че нямало достатъчно ваксини за български граждани е напълно вярна, Ангелов. Освен ако не смяташ да доставяш ваксини в продължение на 100 години. Да, тогава горната теза не е вярна.
34
0
 
2
 
! Отговори
Сигнал преди 3 години
И после какво става -Цветанов говорел неистини .Всички нередности за които са сигнализирали от Републиканците са налице.Само ,че кой да обърне внимание и да се справя с тях.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко да правят общинарите !няма вакси)то не че има много желаещи ,тоя директор голям нахалитет ...та чак и семейно ваксиниране ,на момента да бъде уволнен ,тоя не е бава РЗИ или министър )
32
1
 
6
 
! Отговори
въпросче преди 3 години
като знаете какво сториха некадърните крадливи и лъжливи гербовци от 2009 насам, СЪМНЯВАХТЕ ЛИ СЕ ЧЕ ПЪРВО ТЕ ЩЕ СЕ УРЕДЯТ С ВАКСИНИ?
31
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете хората бе! Много важно, че са се имунизирали! Аз им подарявам моята ваксина. Със сигурност има и други, които биха им подарили своите. Бройте го че нищо не е станало. Щом имат желание да се ваксинират, нека се ваксинират. И без това планетата е пренаселена.
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В нашата болница има само 6 имунизирани, другите не се решават.
29
1
 
17
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Типичният провинциален знахар. Първо семейството, селските първенци и после народа. Няма да има ред в тази държава докато не се изкорени шуробаджанащината. Трябва да го проверят и колко роднини и познати е назначил на работа
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От мухата правим слон,а от слона-пеперудка.
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най добре ще е направо QR код на челото, светещ, и който не свети - полицейски час
26
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** МИНИСТЪРА, И ДА УВОЛНЯВА НЕ МОЖЕ!ФИГУРАНТ ПЪЛЕН!МЪПЕТ МАМИН!