Лекар: Преливане на кръвна плазма - в ранен стадий

Какво е лечението според развитието на инфекцията?
4
Лекар: Преливане на кръвна плазма - в ранен стадий
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очаква се трета вълна на коронавируса, това може да стане след месец, но може и по-рано. Това каза д-р Чавдар Ботев, хематолог, съосновател на Сдружение ''Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма'' пред БНР.

По отношение на кръвната плазма д-р Ботев обясни, че трябва да се прелива много рано на рискови пациенти – с наднормено тегло, диабет, онкологични заболявания.

"При интубираните пациенти смъртността е над 90 на сто, така че в много от случаите се прелива кръвна плазма просто, за да се оправдае, че се прави нещо. А тя се прелива в ранен стадий", обясни специалистът.

При преливането на кръвна плазма при пациентите трябва да се наблюдава албуминът, за да не се увреди белият дроб. При пациенти в тежко състояние се преливат високотитърни плазми и се прелива внимателно и по-рядко", поясни още д-р Ботев.

По думите му основната грешка, която се прави да върви трудно това заболяване, е, че до 7-и ден има вирус, който ние трябва да атакуваме, но след това трябва да се приложи като основна терапия - кортикостероиди и медикаменти срещу съсирването на кръвта.

Д-р Ботев посочи, че като цяло ваксината на "АстраЗенека" е безопасна.

"И в много отношения я предпочитам от другите ваксини, точно за възрастните пациенти, защото другите две ваксини дават по-токсичини реакции", коментира той.
 


4
Още от Ако щете - вярвайте
Никотинът не е основен причинител за заболяванията, свързани с пушенето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
John Smit преди 2 седмици
плазмата не работи - не го ли разбрахте
2
1
 
0
 
! Отговори
До 1 преди 2 седмици
При Герб има всичко.
Ама не за всички.

Който не е член на шайката, проблемът си е негов...
1
0
 
3
 
! Отговори
1234 преди 2 седмици
Ранен стадии мо е да има ако има налична плазма предварително замразена на склад.... Упссс ама то само с 4 апарата за плазма в цялата страна няма как да стане, а и хеликоптери няма, всъщност при герб няма нищо. Те за това и хората емигрират, шодкрепям всеки който иска да напусне това прокълнато място