Безвредни ли са боите за яйца на пазара?

Диетолози предупреждават, че са пълни с изкуствени оцветители
29 апр 2021 09:55, Ния Христова
18
Безвредни ли са боите за яйца на пазара?
Снимка: БГНЕС
Дни преди Великден диетолози предупреждават, че боите за яйца на пазара са пълни с изкуствени оцветители, консерванти и алергени, съобщава Нова тв. Безвредни ли са боите в търговската мрежа и кои са най-опасните цветове?
 
На Велики четвъртък се боядисват яйца. Експерти в лаборатория обаче установяват, че зад всеки изследван цвят стои едно или няколко Е-та. Според диетолозите тези съставки могат да доведат до странични ефекти, вредни за здравето ни. 
 
През последните години Антония Запрянова натурални съставки вместо изкуствени оцветители. В подготовката за Великден тя превръща всяка билка, плод или зеленчук в цвят, с който да украси яйцата за празника.
 
"Когато бях малка с моята баба боядисвахме всяка година яйцата, но използвахме традиционните бои, които съдържат много химия и за съжаление канцерогенни съставки, които проникват през черупката и попадат в яйцето. Затова, когато вече аз станах майка, намерих здравословни начини, с които да боядисвам моите яйца", казва тя.
 
В няколко произволно избрани бои за яйца от търговската мрежа се оказва, че има средно между 7 и 10 Е-та, зад които стоят различни оцветители, разтворители и консерванти. Някои от боите съдържат желатин, лактоза и сол, показва още проверката.
Още по темата
 
Какво се влага в боите за яйца? Изпитванията в лабораториите се правят след сложни хроматографски анализи. "Тества се цвят по цвят и във всеки един се определя количественото съдържание на всеки един оцветител", казва химикът Яна Георгиева.
 
"В случая това, което сме открили при червения цвят са изкуствени оцветители, които подсилват цвета на боята за яйца. Тестът показва наличие на няколко позволени оцветители – като амарант, аураред, азурубин и еротрозин", коментира още тя.
 
"На следващата хроматограма се виждат и сините оцветители, които също присъстват в дадена норма – като индугатин, брилянтно синьо и патентно синьо", посочва Георгиева.
 
Анализите в лабораторията потвърждават, че основните съставки в изпитваните бои са изкуствени оцветители. Всяко от откритите Е-та влиза в разрешителния от Брюксел списък за влагане в храни и напитки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То остана ли нещо което да е безвредно вече?
10
0
 
0
 
! Отговори
Мисирките преди 2 години
Как така още не сте пуснали мат'рял как фейсбойко си боядисва яйцата и си омесва козунака?
9
0
 
2
 
! Отговори
Бач Кике преди 2 години
По-безвредни са от ваксините :)
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На велики четвъртък ХРИСТОС умил краката на апостолите и им дал урок за смирението!От тогава нищо не се е променило. Колко души които идват на земята и натрупват от негативната енергия вършат предателства престъпления и не вървят по Божия път не живеят както Исус учи с любов добро смирение да обичаш Бог защото той е в теб и ти си в него!Смирете се!Обичайте! ДАВАЙТЕ ЛЮБОВ ! ТОВА Е ДА РАБОТИШ ЗА БОГА!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименС простолюдие не се спори както. Но все пак ще ти кажа.Ако разбереш!БОГ е ЛЮБОВ - НАЙ ВИСШАТА ФОРМА НА ЕНЕРГИЯ! НЕ Е ЧОВЕК И НЯМА ДА ГО ВИДИШ КАКТО НЕ ВИЖДАШ ЕНЕРГИЯТА НА ЗЕМЯТА НО Я УСЕЩАШ С ДУШАТА СИ. ТИ КАТО *** ЧОВЕК НО С ДУША СИ ЧАСТ ОТ БОГА КОЙТО Е БАЩА А ДУШАТА ТИ СЪЗДАТЕЛ ТВОРЕЦ И КОГАТО НАПУСНЕШ ТОЗИ СИ ЖИВОТ И ОБУЧЕНИЕ НА ЗЕМЯТА ЩЕ ИМАШ ОЩЕ МНОГО ЗАЩОТО ОТ НА СПИСАНОТО РАЗБИРАМ ЧЕ СИ НЕОСЪЗНАТ И НЕВЕЖ. КОГАТО ОТИДЕШ В ДУХОВНИЯ СВЯТ ТАМ ЩЕ РАЗБЕРЕШ!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А въздуха който замърсявате ,не е вреден?Няма някой който да си и навредил толкова с токсични вещества от боята.А тялото може да се пречиства с вода! Който чете Дънов - знае!
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден ядем много по-отровни неща с които са пълни всички храни.От ядене на боядисани яйца веднъж в годината нищо няма да ни стане!
4
3
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Значи да обобщим за вашата медия:ваксина с живачни съединения и антифриз в нея - безвредна,боя за яйца с оцветители в нея - вредна...
3
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз яйца няма да боядисвам. Не вярвам в богове, Дядо Коледа, че има морални хора в БГ... Със здраве !
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След комметастазите и в частност герб, всяка отрова, та дори и цианкалий, би се сторила на човек като лек. Камо ли боя за яйчица.
1
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Важното е да покажете колко обичате бог,който ви даде Ковид 19,фалити,глад и мизерия!!