60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
6
 
! Отговори
Име преди 2 месеца
Имам познати, които преди промените са били в Либия (за долари, част от които държавата директно им вземала) а други в Коми (за рубли). И за да се спестят пари са живяли доста скромно (защото знаят, че след време ще се върнат в България и там това са много пари). Драпането за чужбина не е от днес. Интересното е че сега тези познати са ... пак в чужбина, само че в западна европа.... А тези в Коми събрали едно време пари за апартамент, но дошла хиперинфлация и станали колкото за едно колело ...
132
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нормално. Масовият емигрант (95% от тях) е най-допотопен гастарбайтер- мияч, зидаромазач, тираджия или общак. Именно ниската класа *** пострада най-жестоко от пандемията. Светва лампата, че неквалифицираните са ненужни никому.
131
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо какво е шароте?Второ, едно дете предпочита да яде Филип хляб сгушено в майка си, а не печено пиле, натирено като животно. Защо първо не питате децата си, а после да говорите? Или мислите че телефон за 1000 лв замества истинския човешки разговор, а?Ти от кой етнос си бре?
130
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Пак класация, в която сме между бананови републики.
129
1
 
3
 
! Отговори
125 преди 2 месеца
Прав си,че е тъжно,но дали ако са в България ще бъде по-щастливо? И в България има много на които децата страдат. Поздрави!
128
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 126Опитвам се! Помагам им! Гледам детето им, храня го заедно с моето. Когато не разбира уроците му ги обяснявам заедно с моето. Това ли ме прави тъпо същество? Да взема и аз да си зарежда моето, че не ми е достатъчна заплатата. Няма да казвам, че заплатата на всички ни е малка. Да се изнесем всички на вън, така ли?Претендирате за морал, но когато се изисква от вас ставате неми и скрити като мишки!
127
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Жалка картинка, човек! Само като му видиш детето и стареца дето се пробва да го гледа и ти се иска да помелиш от бой скапаните му родители. Парите не заместват семейството!"А ти си психопат! Шароте ХРАНЯТ семейството, загубеняко!!
126
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дп 125Оооо такааа лии! Ами ... помогни бе! Дай ин пари! Или направи така, че същите работи в България да плащат добре!!!
125
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В нашия клас има момиченце, чиито родители са перманентни гастербайтери! Работят в селското стопанство лятото, в заводите зимата. Детето го гледат баба и дядо, защото било малко и няма на кого да го оставят преди и след училище. Толкова е тъжно това дете. Очичките му са като на стар човек, пропити с болка!Изпитвам истински гняв към родителите му! Може и да не е правилно, но ми иде да ги нашамаросам здраво.
124
1
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 месеца
Всяка икономика без значителен дял малък и среден бизнес е обречена. А икономика базирана на гурбетчийство - хич я няма.
123
2
 
3
 
! Отговори
До 122 преди 2 месеца
Пишеш все за хора които са временно в чужбина. За по няколко месеца.
122
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 118Къде живееш бе човек?! Масово децата на берачките, чистачките и гледачките на старците са в България! Родителите им живеят по общежития и са зарязали децата си при баби и дядовци, като натирени кученца са! Жалка картинка, човек! Само като му видиш детето и стареца дето се пробва да го гледа и ти се иска да помелиш от бой скапаните му родители. Парите не заместват семейството!
121
1
 
2
 
! Отговори
119 преди 2 месеца
Недей да пишеш от името на всички. Бъди жив и здрав. Злобата не е добър другар.
120
4
 
10
 
! Отговори
+++ преди 2 месеца
Хайде стига с тия простотии,че без вас емигрантите сме умряли.Какво плащате и пращате не знам.Не е патриот този който облече носията,хване знамето и се снима до някоя камила и крещи ***.Ние сме тези малкото останали в държавата, които плащат данъците за да има пенсии и за празниците посещаваме самотните ви родитили,да ги изслушаме и ободрим с блага дума.Да им занесем едно яйчице за великден,да им"отворим портите"както те самите казват.Това ли пращате самотата на родителите ви.Не всичко е пари
119
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гении, гений, гениталии и всякакви други такива все важни неща. Важното е че вие умните в чужбина сте по- по- че и най! Обещавам ви, ние простите и смотаните никога повече да не купуваме хляб на майките ви когато са болни, ще им кажем да звъннат на някой помощен персонал и да му платят с вашите пари. А когато децата ви биват тормози в училище от ония, които им казват че дори собствените им родители не ги обичат, нашите про*сти и смо*тани деца няма да ги успокояват и няма да им бъдат приятели.
118
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всеки си избира къде да живее в Европа. Аз не познавам такива, които децата им да не са с тях. Това беше преди години. Може би майките и бащите на коментиращите.
117
1
 
7
 
! Отговори
До 144 преди 2 месеца
Гении е мн.число. Пише се гений. Поздрави на учителката ти по родна реч.
116
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам дали в България сме вай-умните, но със сигурност не сме изоставили болните си майки сами, мислейки си че като им пратим пари за лекар и сме показали обич! Още по-гадно е с децата, оставени да ги гледат баба и дядо! Като е толкова хубаво на вън, защо не си взимате децата? Българското образование се признава на вън, а пък и вие сте умни, т.е. гените на децата ви са добри!
115
4
 
17
 
! Отговори
До 116 преди 2 месеца
От 100 емигранти в чужбина надали и 5 се занимават с интелектуален труд. Останалите са бачкатори.Успехът в живота не се измерва само в пари,ами в това и какво работиш и при какви условия живееш. Емигрантите са бачкатори,които мизерстват, за да спестят пари и с тях купуват жилища в България .Е това ли е успех в живота?
114
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 113Гении, по твоята логика всеки който е дошъл на Витошка да пазарува от чужбина, понеже плаща ДДС трябва да има право да гласува у нас ли бе? Ми то по тая логика целия български народ трябва да има право да гласува в Турция, понеже всички ползваме стоките на Капала чарши!Да дадем права на испанците дето миткат по улиците, на руснаците и румънците лятото, плащат данъци, купувайте си стоки, наемайки коли, пълнят резервоара с бензин!