60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Жалка картинка, човек! Само като му видиш детето и стареца дето се пробва да го гледа и ти се иска да помелиш от бой скапаните му родители. Парите не заместват семейството!"А ти си психопат! Шароте ХРАНЯТ семейството, загубеняко!!
109
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дп 125Оооо такааа лии! Ами ... помогни бе! Дай ин пари! Или направи така, че същите работи в България да плащат добре!!!
108
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В нашия клас има момиченце, чиито родители са перманентни гастербайтери! Работят в селското стопанство лятото, в заводите зимата. Детето го гледат баба и дядо, защото било малко и няма на кого да го оставят преди и след училище. Толкова е тъжно това дете. Очичките му са като на стар човек, пропити с болка!Изпитвам истински гняв към родителите му! Може и да не е правилно, но ми иде да ги нашамаросам здраво.
107
2
 
3
 
! Отговори
До 122 преди 2 години
Пишеш все за хора които са временно в чужбина. За по няколко месеца.
106
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 118Къде живееш бе човек?! Масово децата на берачките, чистачките и гледачките на старците са в България! Родителите им живеят по общежития и са зарязали децата си при баби и дядовци, като натирени кученца са! Жалка картинка, човек! Само като му видиш детето и стареца дето се пробва да го гледа и ти се иска да помелиш от бой скапаните му родители. Парите не заместват семейството!
105
1
 
2
 
! Отговори
119 преди 2 години
Недей да пишеш от името на всички. Бъди жив и здрав. Злобата не е добър другар.
104
4
 
10
 
! Отговори
+++ преди 2 години
Хайде стига с тия простотии,че без вас емигрантите сме умряли.Какво плащате и пращате не знам.Не е патриот този който облече носията,хване знамето и се снима до някоя камила и крещи ***.Ние сме тези малкото останали в държавата, които плащат данъците за да има пенсии и за празниците посещаваме самотните ви родитили,да ги изслушаме и ободрим с блага дума.Да им занесем едно яйчице за великден,да им"отворим портите"както те самите казват.Това ли пращате самотата на родителите ви.Не всичко е пари
103
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гении, гений, гениталии и всякакви други такива все важни неща. Важното е че вие умните в чужбина сте по- по- че и най! Обещавам ви, ние простите и смотаните никога повече да не купуваме хляб на майките ви когато са болни, ще им кажем да звъннат на някой помощен персонал и да му платят с вашите пари. А когато децата ви биват тормози в училище от ония, които им казват че дори собствените им родители не ги обичат, нашите про*сти и смо*тани деца няма да ги успокояват и няма да им бъдат приятели.
102
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки си избира къде да живее в Европа. Аз не познавам такива, които децата им да не са с тях. Това беше преди години. Може би майките и бащите на коментиращите.
101
1
 
7
 
! Отговори
До 144 преди 2 години
Гении е мн.число. Пише се гений. Поздрави на учителката ти по родна реч.
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам дали в България сме вай-умните, но със сигурност не сме изоставили болните си майки сами, мислейки си че като им пратим пари за лекар и сме показали обич! Още по-гадно е с децата, оставени да ги гледат баба и дядо! Като е толкова хубаво на вън, защо не си взимате децата? Българското образование се признава на вън, а пък и вие сте умни, т.е. гените на децата ви са добри!
99
4
 
17
 
! Отговори
До 116 преди 2 години
От 100 емигранти в чужбина надали и 5 се занимават с интелектуален труд. Останалите са бачкатори.Успехът в живота не се измерва само в пари,ами в това и какво работиш и при какви условия живееш. Емигрантите са бачкатори,които мизерстват, за да спестят пари и с тях купуват жилища в България .Е това ли е успех в живота?
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 113Гении, по твоята логика всеки който е дошъл на Витошка да пазарува от чужбина, понеже плаща ДДС трябва да има право да гласува у нас ли бе? Ми то по тая логика целия български народ трябва да има право да гласува в Турция, понеже всички ползваме стоките на Капала чарши!Да дадем права на испанците дето миткат по улиците, на руснаците и румънците лятото, плащат данъци, купувайте си стоки, наемайки коли, пълнят резервоара с бензин!
97
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук много"Кой е по,по,най". Не бойте се деца! В България сте най-успешните и умните.
96
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 109Нали си българин! Би трябвало да знаеш, че това е типична черта! Между другото къде живееш, защото аз сам живяла в 3 държави и никъде нямаше нормална българска общност. Ако съм видяла проблеми в чужбина, то зад всички са стояли българи. Всеки нормален и истински интелигентен българин в чужбина знае колко съм права!
95
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 111Гений, в България огромната част от данъците се плащат в магазина, под формата на ДДС и акцизи. Отделно сме световни рекордьори по скрити данъци. Само си направи една сметка, колко задължителни плащания имаш за да си позволиш да караш автомобил, като започнеш от шофьорските курсове минеш през ДДС и акциз на бензина и стигнеш до "Гражданската отговорност", която също е скрит данък.
94
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 106Какви данъци и такси плащаш в България?Плащаш данък имот ако имаш такъв, но това го пращат и англичаните и руснаците с имоти тук! Плащаш такси за тия имоти, това обаче не те прави българин! То по тая логика сумати руснаци са повече българи и от вас, и да им дадем избирателни права, че си плащат данъците за имотите ли или може би сметките за ток?
93
4
 
13
 
! Отговори
До 103 преди 2 години
Вече и учителите в България вземат добри пари.Жена ми е учителка и взема 1500 лв на месец,плюс бонуси за 24-и май и Коледа по още една заплата.Та ако се разделят чисто взема 1700 лв месечно. Ама си живее в собствен дом и не мие задниците на старци като емигрантките.
92
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой от нас не го е яд на нашите сънародници! И това че някой е отишъл в чужбина не го прави по-умен---------------------------------------------------Това е безспорно, но аз като гледам българите в чужбина не претендират да са по-умни или по-успели. А виждам една банда от т.ролове по сайтовете, като този тук, който псува и се мъчи да настройва хората в България срещу нашите сънародници в чужбина"Разделяй и владей", класика в жанра, но в случая е прекалено очевидна
91
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е от къде пара като работят само общаци и чистачки. Сега съвсем лъсна масата какво правят по чужбината. Ако работеха по банки и големи корпорации, щяха да продължават да пращат пари, тия сектори не бяха засегнати. Също така се разби и мита че ако не били тия по чужбина тука ще фалираме, а то кво се оказа, никой и не разбра че тия свършили парите. Пращаха на бабите, ама то сега като дадоха добавки и бабите не го усетиха.