Три десетилетия България търси своя месия, който да ни оправи

Историите ON AIR: Професия политик
12 юни 2021 21:53, Ния Христова
241
"Само защото ти не се интересуваш от политиката, не означава, че политиката не се интересува от теб." Думите са на Перикъл, който е начело на Атина през втората половина на 5-ти век преди новата ера. Политическата кариера е примамливо занимание, но успеха не винаги е гарантиран, тъй като няма управленец, който да не е застрахован от провал.
 
"Отговорни позиции трябва да заемат политици, които имат достатъчно житейски и политически опит. Политик не се става изведнъж. Не случайно, Гьоте е казал: 
 
"Свободомислещия разпнете стане ли 30-годишен. Щом го измами животът, сам се превръща в измамник." Затова добрите политици са тези, които са минали 45 години, защото житейският им път да е видим и се знае дали може да се разчита на тях." 
 
Това каза в поредицата "Историите ON AIR" по Bulgaria ON AIR проф. д-р Румяна Коларова, председател на Българската асоциация за политически науки и добавя, че за да има демократична политика, тя трябва да бъде професионална.  
 
През последните три десетилетия, България търси своя месия, който да оправи страната и овладее прехода. За да се разчупи статуквото партиите все по-често залагат на млади хора в своите листи или на популярни лица от екрана, шоубизнеса и обществения живот. Друг е въпросът обаче колко от тях оставят някаква диря в политическия живот.
 
"Тази тема в момента е особено болезнена за науката политология. Тя е свързана с кризата на партиите и намаляване на доверието в демокрацията.", казва доц. д-р Светослав Малинов, ръководител на катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. 
 
"Един певец или актьор не може да ни предостави никакво политическо поведение, но той е симпатичен и хората се идентифицират с него, обяснява още доц. Малинов. "Те не го виждат като управленец. Това е и опасността, а се разсъждава по линията – харесвам-нехаресвам, добър-недобър." 
 
Според ръководителя на катедра „Политология“ в СУ това ще се промени, ако се въведе стабилно гражданско образование в България.
 
"Много често, поради факта, че в политиката непрекъснато влизат нови играчи от персоналистки, популистки тип, имаме подмяна на представителството в парламента. Не винаги тези хора получават достатъчно време, за да се превърнат в професионални политици", казва доц. д-р Даниел Смилов от катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и добавя: 
 
"Аз не казвам, че професионалният политик е задължително по-добър от непрофесионалния, защото в демокрацията е важна и способността да представляваш хората. Способността да си вярваш, че защитаваш публичния интерес."
 
"Всеки, който реши да влезе в политиката без значение, каква професия има трябва да си направи труда да прочете Конституцията", казва депутатът от 7-то Велико Народно събрание Стефан Стоянов и добавя, че ще е полезно този човек да може да направи разлика между различните политически философии. 
 
"А не да се обявява за едно, а да изповядва тотално различна идеология. Защото това е абсурдно, дори смешно. Получава нещо като либерал със супер консервативни възгледи или консерватор със супер либерални възгледи. “Ако критикуваш комунизма без да си прочел Ленин или Маркс може да се получи така, че проповядваш точно тези идеи", обяснява още Стоянов.

241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
197
0
 
0
 
! Отговори
Недоразбрал преди 1 месец
Месии търсят коминтерновците,червените 85%ви по Иво Христов,чалгарите и разните други дето нямат нищо общо с нормалния ред и демокрация в ЕС!Нормалните,добре образовани и добре възпитани хора,наблюдават фактите които се случват при управлението на дадена политическа сила и когато дойдат избори,отиват до урните и гласуват за този,който най им е допаднал като програма или начин на управление!Пр о стаците,чалгарите и тъ панарите живеят в паралелен свят в който някой нещо им раздава и разпорежда?!
196
1
 
0
 
! Отговори
Само Слрави преди 1 месец
С Буйна Спраст всичко ще оправи
195
2
 
1
 
! Отговори
месията преди 1 месец
Остава си Турция! Стига тази омраза!
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
СССР ни го натресе и продължава да се меси до днес!
193
1
 
1
 
! Отговори
има за всички... преди 1 месец
До Социализмът, това е .....- но не и за всеки!
192
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Месията я в главите ни. Просто трябва да почнем да разсъждаваме, а не да се оставяме по течението.
191
0
 
5
 
! Отговори
Три десетилетия! преди 1 месец
Липсата на месия в България от три десетилетия не е случайна и това е така , защото не е изчезнала причината, която пречи да имаме месия. Има една единствена причина и това е примитивна Рус и нейните пето-колонници в България. В 21-ви век, с края на феодализма в света, тази причина ще отпадне, колкото и бедно да е въображението на пето-колонниците, които не могат да си представят, че техният край наближава. А този край е предопределен от икономическата и военна мощ на Космическа Америка.
190
3
 
2
 
! Отговори
Тебее преди 1 месец
А бе какво ми говорите глупости. Ако имахме месии и що годе добри политици нямаше над 2 милиона да живеят и работят в чужбина. Преход не преход, криза не криза - в БЪЛГАРИЯ стана много труден живота.
189
1
 
3
 
! Отговори
емигрант преди 1 месец
Всички прости тутки в Австралия са от Швеция.Защото в Швеция жените са най-защитени ...Тъй като Швеция е социалистическа държава всички комунисти са се прехласнали по тях. Даже Грипен Радев иска да купува самолети.Но запитали ли сте се кой ходи да работи в Швеция. Или защо Волво са евтини коли.
188
0
 
10
 
! Отговори
Социализмът, това е преди 1 месец
Още е живо поколението което помни.Кандидатстваш в университета и забелязваш че някой с по-нисък успех е класиран в специалността за която си кандидатствал, но не е имало места. Отиваш да питаш, поглеждат: "Ами да! Пише абпфк. Активен борец против фашизма и капитализма. Връщаш се разстроен в къщи, и ти казват че не са ти говорили за това, за да не се изтървеш някъде и да си осакатиш живота.После научаваш че абпфк получавали "народна пенсия". Че вземали с предимство жилище и т.н. а ти работи и
187
0
 
6
 
! Отговори
Кочан преди 1 месец
Идва от кому-н-ист, спор-т-ист и т.н.Истите се водеха на работа и получаваха заплата, но не ходеха на работа. От време на време работниците научаваха че някой именит спортист работи в тяхната бригада и се надяваха да го видят когато получава заплата ...Така преминаваше и военната им служба.Така завършваха и висше образование ...Затова сега специал-истите разнасят славата на България.
186
0
 
4
 
! Отговори
Кочан преди 1 месец
Арт-истСъщо като спорт-ист. Минеков, Слави артисти от нашето време
185
1
 
7
 
! Отговори
Кочан преди 1 месец
Опортюн-истите отиваха при бригадира и срещу фиксирана сума около четвърт от заплатата уговаряха да не се явяват. Така един опортюн-ист работеше на две, три места без да ходи на работа и да взема по-голяма заплата от тези които работят. Един от примерите е Десислава Радева ...
184
0
 
7
 
! Отговори
гласоподавател преди 1 месец
Нaй вaжния критeрий зa cпocoбнocттa нa eднo прaвитeлcтвo дa упрaвлявa държaвa ca рeзултaтитe oт нeгoвaтa дeйнocт и нa първo мecтo, Брутния Вътрeшeн Прoдукт (БВП). Чрeз тoзи критeрий мoжe дa бъдe нaпрaврeнo cрaвнeниe зa нaпрeдъкa, нe caмo пo oтнoшeниe нa прeдидущaтa гoдинa, нo и пo oтнoшeниe нa нaпрeдъкa нa другитe cтрaни. В крaйнa cмeткa, БВП игрae ocнoвнaтa рoля зa пoвишaвaнeтo нa Cтaнaдaртa нa живoт, и пo нeгo, Бългaрия зaeмa 44 мяcтo oт 190 държaви в cвeтa.
183
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 178Говори за себе си. За скандинавските системи могат да мечтаят само посредствени безперспективни безамбциозни цоциалист-паразитчета,които искат държавата-майка да ги кютка цял живот.
182
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 161Така е, патологичната комплексарщина и чувство за малоценност са огромен проблем на българите. Черногледи мрънкачи като половината коментирщи трябва да бъдат игнорирани и заглушавани. Обикновено това са пълни загубеняци, които искат всички да се чувстват като тях.
181
3
 
11
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Ами ти затова сме на този хал. Защото все на някого чакаме, все някой друг искаме да ни свърши работата и друг да е виновен, че сме зле. Все с пръст сочим тоя и оня, а себе си не гледаме, завиждаме, злобни сме и безотговорни. Искаме демокрация, ама ако може колективната отговорност от социализма да остане, че да не ни търсят сметка за некадърността. Докато продължаваме така, все ще сме си така!
180
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САМО ГЛУПАВИТЕ И С РОБСКА НАГЛАСА НАРОДИ ТЪРСЯТ И ОЩЕ ПО-ЛОШО,ЧАКАТ "МЕСИЯ",КОЙТО ДА ГИ ОПРАВИ!!!И ДОКАТО "ЧАКАТ",ДЕСЕТКИ "МЕСИЙЧЕТА" СЕ ИЗРЕЖДАТ И ГИ ОПРАВЯТ!!!НО ЗА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ТОВА,ТРЯБВА И АКЪЛ,А НЕ ПЛЯВА В НАДРАМЕННИТЕ ИМ ИЗРАСТЪЦИ!!!А ЯВНО ТАЗИ ПЛЯВА Е НАШЕ НЕЗАМЕНИМО НАЦИОНАЛНО "БОГАТСТВО",КОЕТО НИКОЙ ЧУЖДЕНЕЦ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ОТКРАДНЕ,ЗА РАЗЛИКА ОТ ВСИЧКО ДРУГО,КОЕТО САМИ МУ ПРЕДОСТАВЯМЕ БЕЗПРЕПЯТСТВЕНО!!!
179
1
 
7
 
! Отговори
Нищо подобно преди 1 месец
До Веселинъ 7112136860Тоя така наречен "цар" е само един обеднял склонен към хазарт немец - с българия няма нищо общо. А цар не може да бъде на нищо!
178
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо всеки чака някой друг да го оправи и защо не се хванем всеки сам да се оправя.. Много хора живеят с носталгия по миналото по Тодор Живков. Мечтаем си по живота на държавите от Северна Европа, но кой е склонен да плаща 50-70% от доходите си като данък...