България на едно от последните места по кръводарители в Европа

Едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни
36
България на едно от последните места по кръводарители в Европа
Снимка: БГНЕС

На 14 юни отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител. Основната му цел е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти.

Датата е избрана в чест на откривателя на системата на кръвните групи "А-В-0“ Карл Ландщайнер, роден на днешната дата.

За това свое откритие, спасило и продължаващо да спасява милиони човешки животи, той е награден с Нобелова награда.

България е на едно от последните места по брой кръводарители в Европа.

По повод световния ден на безвъзмездния кръводарител, от Българската организация за доброволно кръводаряване съобщават, че едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори.

Всяка година отбелязването на Световния ден на доброволния кръводарител има формална "държава-домакин“ на кампанията. През 2021 г. това е Италия, с посланието – "Дари кръв, за да продължи да бие сърцето на Света!“, допълва Bulgaria ON AIR.


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите обичат България само на маса с ракийка и тогава са патриоти.Иначе когато трябва действия е точно обратното.Всеки мрази всеки.Не всички са такива разбира се има и много свестни хора.Но при условие ,че сме последни и по този показател явно на мнозинството не му дреме за сънародниците си.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
България на едно от последните места по кръводарители в Европа Но за сметка на това е на първо място по корумпирани народни любимци.
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди години работех в голяма фирма и на няколко месеца регулярно в офиса идваше мобилен екип от трансфузионния център. Много колеги доброволно даваха кръв. Включително и аз.После смених местоработата. Пак бих бил кръводарител, ама как пък не ще се вдигна от бизнесцентъра Младост 4 да ходя до центъра по кръводаряване на другия край на София.А и там са с някакво смотано работно време.
31
0
 
1
 
! Отговори
До Кръводарител /28/ преди 1 месец
Не си разбрал какво пиша. Достатъчно зрелият човек може да прецени здравословното си състояние и да реши дали да дарява кръв. Не приемам проповеди и агитации, които целят да създават стадна нагласа у незрели хора. Уж да направят благороден жест в името на нещо си, а после четем в медиите за поредната спекулация с нечий дарителски жест. Относно 18-20-годишните, всички знаем, че навремето войничетата са били принуждавани да дават кръв, знаем и кой се е възползвал от нея. Но това е друга тема.
30
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 29 преди 1 месец
И аз имах такива затруднения в детските си години, когато се е налагало да ми взимат кръв за изследване - вените ми не се виждат. Веднъж се случи една мед.сестра да спука вени и на двете ми ръце, докато успее да вземе кръв. Бях на 11 г. Но след това попаднах на възрастна мед.сестра, тя успя да намери дълбока вена, която също не се вижда. Показа ми къде точно е нейното местонахождение, за да го показвам, когато занапред ми взимат кръв. Оттогава проблеми не е имало, просто посочвам мястото.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мой колега роднина имаше нужда от кръв за това отидохме да дарим в софия.. кръвно 120/80 в добро състояние седнах гледа ме тая там 30 секунди каза вените ти са трудни няма да се занимавам и чао... ако там не могат да ми вземат кръв къде могат... некадърници пълни има сестри без да гледат ми взимат кръв
28
3
 
1
 
! Отговори
Кръводарител преди 1 месец
До Анонимен 26 Деца на 18-20 години.Сериозно ли?? Ще им източат и продадат кръвта?? Направо не вярвам какви дивотии си мислят някои хора.
27
1
 
2
 
! Отговори
Кръводарител преди 1 месец
Виждам, че са се изказали много хора които си нямат хабер от кръводаряване, но типично по български са компетентни. Щом ви притеснява, че скъпоценната ви кръв ще я продадат има групи за безвъзмездно кръводаряване във фейсбук.Там ще имате възможност да дарите на конкретни хора в нужда.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
.......... или да изнудват абитуриентите да дарят парите, отгладувани от родителите им за разходите по абитуриентския бал. После тези пари - уж събрани за не знам каква кауза - в повечето случаи имат неясна съдба. Така става и с кръвта, дарена от 18-20-годишни наивничета. Тя е най-скъпа и добре се търгува. ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ!
25
1
 
2
 
! Отговори
ДоброволнотоДаряване преди 1 месец
на кръв е свързано с етичните възгледи на хората, с религиозните убеждения на някои от тях, а също и със здравословното им състояние. Хората над 23-23 г. нека сами да решават дали да стават кръводарители. Но съм много против наглата, агресивна, вампирска офанзива да бъдат притискани и изнудвани тийнейджъри да даряват кръв. Толкова е грозно, колкото е противно и изнудвачеството да карат деца в началните класове да си даряват косата (която често отива директно във фризьорските салони) или да .....
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ходи Бойко и ортата му да даряват, не само да обират народа.
23
2
 
2
 
! Отговори
Кръводарител преди 1 месец
Как да даваш кръв като разни Фигуранти, сестри Галеви,Краварки, Гечевци,Янакевци,Хаджикян,Минекян ,Престакян......и още цяла сюрия ти изпива кръвчицата всеки ден ? Не остана кръв за даване!
22
0
 
2
 
! Отговори
Питър преди 1 месец
До Анонимен 21Така е, но има и други пречки от чисто организационен характер. На два пъти съм се пробвал да дарявам - единият път кабинетът беше затворен, а на втория не ми разрешиха, защото кръвното ми било високо в дадения момент. Според мен това беше напълно излишно презастраховане. Например в Лондон съм дарявал много пъти и нито веднъж не са ме върнали, а също не имало и проблем.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вярата на едно общество в собствената му доброта се развива с непрекъснато действтвие. Кото хората са обезверени, те спират да проявяват благотворителност, която считат за пропиляване на собственото си благосъстояние за сметката на хора които не биха направили същото. Дали това е така или не е без значение, единствено мнението на хората в добротата на съгражданите им е меродавно. Това отношение е следствие на безобразното ръговодство и управление в последните десетилетия.
20
3
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
За близки бих дарил, но за "обществено" ползване - твърдо НЕ! Но пък урина дарявам, ако искат.
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не искай от българина да дарява. Той само взима. Дай му да взима на готово само. А иначе цял свят му е виновен.
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Че те и тия дето уж даряват го правят срещу заплащане.
17
0
 
7
 
! Отговори
да преди 1 месец
И после отива в богоизбраните, а за обикновения човек- естествено винаги няма. Но богоизбраните не даряват кръв, естествено.
16
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ДЕНЯ В КОЙТО РАБОТЕЩ ДАРЯВА ДА МУ СЕ ПОКРИВА НА 100 % ОТ ДЪРЖАВАТА И САМО ТОВА ДА СЕ НАПРАВИ ЩЕ СЕ РЕШИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ, НО ПАРИ НЯМА!! А ДЪРЖАВАТА Е НАПЪЛНО РАЗОРЕНА И ИЗТОЧЕНА ОТ БОРИСОВ
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баща ми даряваше кръв по 3 пъти на година. Докато не му се наложи кръв, където му поискаха да си плати за да му бъде доставена, след което спря да дарява. Аз също не дарявам по същата причина.