До 10 години: Заместването от пенсията на заплатата ще е над 50%?

Донев: 1,35% ще е коефицентът за тежест за осигурителен стаж и за бъдещите пенсионери
26 юли 2021 10:24, Анисия Иванова
41
До 10 години: Заместването от пенсията на заплатата ще е над 50%?
Снимка: БГНЕС

Всички пенсионери ще получат повишение от средно 12,5%, а с 14,3% ще се увеличат минималната пенсия и социалната пенсия за старост. Това предлага служебното правителство, заяви социалният министър Гълъб Донев. Така няма да има изключени, каза той пред Нова тв.

„Абсолютно всички български пенсионери са обхванати от увеличението, за да не се случи така че някой със средноосигурителен доход да не получи увеличение. Това е най-справедливият вариант, защото запазва принципите на социалното осигуряване и отчита приноса на всеки от пенсионерите в социално осигурителната система. А принос се мери с плащаните вноски върху дохода през целия стаж. Това дава възможност да бъдат по-справедливо изчислени пенсиите и да се отчете приносът", обясни Донев.

Още по темата

По думите му идеята е заместването от пенсията на заплатата да достигне в следващите години над 50%. Хоризонтът е до 10 г. Пенсионерите да могат да си позволяват много повече услуги и плащания, каза министърът.

Всички пенсии, които ще бъдат отпуснати след датата на влизане в сила ще продължат да се изплащат по този модел, уточни той. „Тоест и бъдещите пенсионери ще получат коефицент за тежест за осигурителния стаж - 1,35%", поясни социалният министър.

Донев увери, че пари от бюджета за това преизчисление има, ще има и за следващата година. Очакваме много по-големи постъпления от социалните вноски, каза министърът.

По отношение социалната добавка на пенсионерите над 65 г., които получават пенсия под линията на бедността, Донев каза, че в момента това, което има възможност да се предостави, е разликата между пенсията и нивото на бедност. Допълващата помощ ще се отпуска с декларация в дирекцията по социално осигуряване по местоживеене, ще се направи оценка на съвкупността от доходите. Работещите пенсионери няма да могат да получат тази месечна финансова подкрепа. Ако отдават апартамент под наем, ще се види какъв е доходът от този наем. Ограничението ще е и за хора, които притежават големи апартаменти над тристайни и живеят сами.

Подкрепата, на която можем да разчитаме в парламента при гледането на бюджета, е да се намери най-добрият вариант, при който всички да получат увеличение, да няма категории пенсии, които да не бъдат увеличени, да се върви към намаление на бедността. При нашия вариант 120 000 пенсионери ще преминат линията на бедност, посочи министърът.


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
14
 
11
 
! Отговори
xaxsasб преди 2 месеца
Това повишение трябва да бъде за пенсионери без наследници и пенсионери със наследници живеещи и работещи в България. Защо на баба Пенка със син в САЩ ще й вдигат пенсията с пари от внуците на пенсионери, чиито внуци са възпитани на родолюбие? Нима децата им и внуците им не заминаваха с обещание да изкарат пари и да се върнат та сега да ги съжаляваме, че гният сами ли?
17
11
 
22
 
! Отговори
демокрадци преди 2 месеца
12 % означава тези с 200-300 лева пенсия ще се увеличат с 20-30 лева а тези с 1500 лева пенсия ще скочат с 200 лева и то няма смисъл да гласуваме. При гласуване всички са с по 1 глас равни но после не. Радевци крадат повече и от ГЕРП. Замесването няма смисъл, защото работни места с високи заплати са много малко и едва 1000-2000 са със заплати над 5 бона а останалите 2 милиона са далече под този размер и пак само приказки на това лъжливо гълъбче.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 10А за старите пенсии,когато СОД е бил 500 ле, през 2010г.примерно какво да умират ли!
15
10
 
9
 
! Отговори
България над всичко преди 2 месеца
голям смях-заслугата била на престъпниците от герб, а увеличението го правят други хахахахахахаха
14
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Отново се готвят нагло да излъжат хората!!От 2008г.не са преизчислявани пенсиите тогава СОД е бил 400лв,а сега е 1100лв,къде е справедливоста? За една и съща работа и стаж единя ще получи 300лв,а другия 700лв,ако се преизчислят с дохода за 2019г.и двамата ще вземат 700лв! Какво ни предлагат ако и двамата имат по 30 г стаж ще получат с 15% увеличение, значи единият ще вземе 345лв, а другия 805 лв,къде е СПРАВЕДЛИВОСТТА?ТОВА ЗНАЧИ ВСИЧКИ КОИТО СА СЕ ПЕНСИОНИРАЛИ ПО РАНО ДА УМИРАТ! СРАМ ЗА РАДЕВ,
13
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Само че условието ще е да се боцкаш през година. Гадовете скоро почват изнудването.
12
4
 
1
 
! Отговори
ЕДВА преди 2 месеца
трая да стана за пенсия
11
1
 
14
 
! Отговори
до 3 преди 2 месеца
"То аз може и 20 години "стаж" да имам, но да съм внесъл повече пари от един милю " - може, но с това философстване и неграмотност - едва ли.
10
5
 
12
 
! Отговори
Просто обяснение преди 2 месеца
Формулата е: СОД х ОК х (стаж х 1.35/100). Пример: Средният осигурителен доход за последните 12 месеца е 1200 лв, Осигурителният ви коефциент е 1.6, а трудовият стаж 40 години, следователно пенсията ще бъде 1200х1.6х40х1.35/100 = 1036.80 лв.
9
3
 
27
 
! Отговори
Ценовик преди 2 месеца
Щом няма да преизчислявате старите пенсии със средноосигурителния доход за 2019 година, тогава за тези пенсионери върнете цените на стоките от 2008 година от когато е последното преизчисление! Браво за коментар 1.
8
2
 
15
 
! Отговори
комитата преди 2 месеца
Илиза че тез дето бизнеса ги издържа и з а тях голямо увеличение -става въпрос за държавната администрация която никой не съкращава а е близо половин милион.На всичкото отгоере взимат по 20 заплати и работят на втора работа
7
3
 
23
 
! Отговори
Вихър преди 2 месеца
Стига сте тиражирали тази лъжа за справедливо вдигане на пенсиите!!!Този ход е само включване на тези 50лв, които започнаха да дават заради пандемията в размера на пенсията на всеки пенсионер и напрактика няма да повиши доходите на възрастните хора!!! За да има наистина вдигане на пенсиите трябва да направите следното:- преизчисляване на всички пенсии спрямо средноосигурителния доход за 2020г- вдигане на коефициента за тежест на трудовия стаж на 1,35- тавана да стане поне 2500лв
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Социалната пенсия за старост у нас не изпълнява функциите си да улови старите и слаби хора, а насърчава неплащането на данъци, което си е асоциално.
5
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма лошо да се увеличат пенсиите, но това ще е изцяло заслуга на ГЕРБ. Служебня гълъб се мъчи да докара дивиденти на фигурата радеф.
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като знам в какво състояние е бюджетът ни, заглавието вещае, че заплатите ще станат смешно ниски, за да може пенсиите да са над 50% от тях.
3
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Осигурителния стаж е пълна простотия. Това, че някой се е ВОДИЛ на работа 40-45 години няма НИКАКВО значение към ОСИГУРИТЕЛНИЯТ МУ ПРИНОС!То аз може и 20 години "стаж" да имам, но да съм внесъл повече пари от един милю с основно образование, който 40 години е кютал службицата.Това е убийство за образованите хова, осигурявали се на максимума, но нямащи достатъчно от измислицата "стаж".
2
18
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да увеличавате гласно и популистки, но след 10г успешно управление от Герб. Защо не увеличихте стандарта преди 2009 нали управлявахте тогава :))) всичките успехи и финанси на държавата са благодарение на Герб. Клоуни
1
6
 
41
 
! Отговори
отровна гад преди 2 месеца
Ама на коя заплата, бе?! Ако ще ми замества заплатата от преди 20-30 години, то и сега си е така! Пенсиите трябва да се вдигат пропорционално с настоящите заплати! Така е в Сърбия и в Румъния, че даже и в Северна Македония и Албания!