България е в оранжевата зона, но сезонът по морето тече с пълна сила

Проф. Ива Христова се надява до месец да бъде позволено поставянето на трета доза
16 авг 2021 23:30, Красимир Ангелов
66

Продължават да се увеличават случаите на коронавирус у нас, като страната ни вече е в "оранжевата зона" по заболеваемост.

До края на месеца ще има поне удвояване на броя на новозаразени с Ковид-19. Според математика проф. Витанов, страната ни до началото на другата седмица ще влезе в следващата зона на здравния план.

"От тук нататък, съгласно нашите модели, броят на новите случаи ще расте и следващото контролно число за 23 август е 1600 на ден", прогнозира проф. Витанов.

Още по темата
По думите му все още не може да се прогнозира дали четвъртата вълна на коронавируса ще бъде по-тежка от предишните. "Сравнено с миналата година, към този момент има по-малко хоспитализации и е възможно вълната да не е толкова тежка, но това е спекулативно", коментира директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Поставянето на трета доза ваксина вероятно ще е необходимо, като то увеличава близо 50 пъти неутрализиращите антитела.

"Няма в момента легално право това да се направи. Първо трябва да бъде одобрено от Европейската агенция по лекарствата, за да започне прилагането и у нас. Надявам се това да стане до месец", посочи проф. Христова.

С ръста на новозаразените и наплива на пациенти поетапно отварят закритите Ковид-отделения в бургаските болници. Днес беше възстановена работата на сектора за лечение на заразени от коронавирус в Комплексния онкологичен център. Разкрити са вече 173 Ковид-легла в Бургаска област, като от тях 10 са за интензивно лечение.

"Вече сме приели първите пациенти, които са в средно тежко увредено състояние. Не съм забелязал да има разлика в симптоматиката – и двамата се оплакват от отпадналост", посочи д-р Александър Брънков.

Междувременно клип в социалните мрежи показва, че курортът Слънчев бряг е пълен с чуждестранни туристи, които не спазват противоепидемичните мерки.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо липсва статистика за оздравелите? Те не се ли включват в общото число?
13
14
 
7
 
! Отговори
Мишок преди 2 месеца
Абе пълнят, ти видял ли си. Това са хора ваксинирани които искат да пътуват и подават тест за антитела. 846 от 1301 това не са болни, а ваксинирани, които са смъртно болни, но това ще се състои над четвърта игла, след засилката. Но все пак много и умрелите 20 дни след началото 200 заразени ли бяха преди 14 дни, 32 от тях? починали. Много зле.
12
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
С малкото уточнение че са направени невероятните и рекордни 30 000 теста. Скоро може да се появят и едни 300 000 теста за денонощие, стига да има кой да вярва на тези измишльотини.
11
15
 
8
 
! Отговори
Смешник преди 2 месеца
Парадокса е ,че ваксините се измислиха за по кратък период от този да боцнат хората.НаУката чудесанаправи с тези ваксини пак маркетинга се ***
10
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днеска заразените са 1301 и вече не сме в оранжевата, а в червената зона - чистито
9
12
 
12
 
! Отговори
и това е началото преди 2 месеца
3 място в ЕС по починали, 1 място!!! в ЕС по починали на глава от населението !!!
8
20
 
18
 
! Отговори
Ааа преди 2 месеца
Скоро ще влезем в червената зона. За последните 24 часа заразените са 1301, починалите 32. Болниците се пълнят отново и то с млади хора и деца. Българина игнорирането пандемията и доказа на света колко е нищожен и малообразован и сентенцията " *** народ ,слаба държава " е много актуален днес.
7
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
1300 нови болни за ден, червена зона, благодарение на румен радефф
6
7
 
4
 
! Отговори
Кич преди 2 месеца
Днес са 1301, 846 бърз тест. Понеделник бяха 272, 200 бърз тест. Така че, не 23, а 24-ти 2600 от които 1600 бърз тест.
5
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Значи боднат ли ги с трета доза и иде новата зараза.
4
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Професор Ива и математик Витанов да спрат да посещават телевизионни студия, където има струпвания на хора без маски и коварния вирус циркулира! Нека да дадат личен пример!
3
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Засега в зелена зона сме! Сега Гърция е в червена!
2
19
 
28
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 месеца
Оранжева зона при новата вълна от страшната пандемия - двама се оплакват от отпадналост. Представленията на цирка са денонощни.
1
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Надявам се на проф. Ива и проф. Витанов да им слагат всяка доза с предимство. И трета, и четвърта, и пета, и седемнадесета. Кой докогато изкара