Радев: Самостоятелността на общините да се заложи в Конституцията

Според президента това е пътят за ефективни местни политики
Обновена: 11 дек 2021 20:02 | 11 дек 2021 20:02, Веселина Йорданова
122
Радев: Самостоятелността на общините да се заложи в Конституцията

Финансовата децентрализация и повишаването на правомощията на общините са пътят за водене на ефективни местни политики, за по-активна роля на общинските власти и на гражданското общество. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по връчване на юбилейните награди на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) по повод 25-годишнината от създаването на организацията. По случай юбилея събитието събра в София кметове от цялата страна, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

По време на церемонията президентът посочи, че увеличаването на оперативната и финансова самостоятелност на общините са предпоставки за силна държава и проспериращо общество и опитът в Европа доказва това. Румен Радев заяви, че у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия.

Пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен социален и икономически растеж, допълни държавният глава.

Според Румен Радев финансовата децентрализация трябва да бъде заложена в Конституцията на Република България. Промените в основния ни закон, подготвени от президентската институция, предвиждат предложения и в тази насока, така че да се намали зависимостта на местната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет, посочи президентът.

Той пожела на кметовете да продължават да предлагат иновативни идеи в интерес на местната власт и да бъдат конструктивни партньори за необходимите нормативни промени, така че да имаме самостоятелни и проспериращи общини.

По време на церемонията президентът Румен Радев удостои НСОРБ с Почетен знак на държавния глава по повод годишнината. "За четвърт век организацията преодоля изпитанията на времето и се превърна в незаобиколим фактор в обществения живот. Усилията, ентусиазмът и познанията на кметовете, председателите на общински съвети и експертите направиха НСОРБ  търсен и уважаван партньор", посочи Румен Радев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев да не пипа Конституцията с тези мръсни ръце!
74
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това важи най-вече за руските общини по морето. Чорапа създава почва за анклави
73
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Започна се... Честита ви президентска държава, комунисти! О.а.кахте демокрацията. Айде пак отначало
72
12
 
2
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 2 години
За ГЕРБерасията по-долу и по-горе: Свиквайте с мисълта че сте малко, намалявате всеки ден, съмва и без вас и ДА, точно зеления чорап управлява България и то за дълго!СВИКВАЙТЕ БЕ!
71
3
 
3
 
! Отговори
USA преди 2 години
Най-после ще ги стигнем.
70
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ще е хубаво, ако минат и на самоиздръжка, защото в момента какво се получава, една бощина издържа стотици други, където кметовете им нищо не правят освен да си копуват коли за стотици хиляди с държавни пари.
69
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои общини мисли да откъсне Русия първо? Варна? Русе? Чакаме Фигуранта да отговори на въпроса, чия е Варна, с "Варна е руска, чия да е."
68
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и Конституция??? Че, Радев и Киро канадеца са единствените двама българи, които доказано са нарушили Конституцията. За сметка на това, с мадурките, единия ще стане премиер и в НС се закле в Конституцията, а другия си осигури втори мандат и се кани да променя Конституцията...за да бъде едноличен гОСудер до края на живота си.
67
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ставаме като у Щатите и Германия. Може да се разпределиме по кантони като швейцарците, те поне са малки.
66
2
 
21
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
ние Федерация на Общини ли ще ставаме?! Какво точно означава това и в коя Конституция за пример има такава точка за да ми се изясни, какво се има предвид?
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Румен Сертификатов Радев. Предстои трибунал.
64
15
 
8
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Само това е изхода. Неможе всичката пара да се налива в София. Тя стана 2 Милиона за сметка на провинцията която се обезкърви. Трябваше отдавна да сме като Германия, ясно индустриално няма как но поне моделът на административно деление трябва да го вземем
63
0
 
14
 
! Отговори
Хе Хе преди 2 години
Абе Дженералито да въвежда крепостничеството. Че на червените феодали им се разбягаха робите. То ще има 256 феода ама нема роби. И накрая Султана ще шутира червените феодали или па ще се боядисват и слагат ***.
62
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега вече феодализирането на България ще придобие и политически характер.Радев ще вложи ново съдържание в думата разединител на нацията.Тоя ще излезе като Перон.Поема една просерираща страна и я превръща в третия свят за няколко години.
61
1
 
8
 
! Отговори
Край преди 2 години
Ако предложи финансова децентрализация Радев ще остане в историята. В момента в общините остават 6-7 % от данъчните приходи, а в ЕС средното е около 20%.Това обаче няма да се хареса на Кирчо и най-вече на Кокорчо. Премиера и финансовия министър искат кметовете да им се молят за финансиране, те да дадат пари заедно с фирмата която да ги усвои.
60
4
 
17
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Туй да не е феодализъм.... местни феодали :)))
59
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Конституцията що так ги дразни?
58
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев, защо ти върнаха плана за въстановяване, нали ти беше най-компетентният?
57
4
 
18
 
! Отговори
Ай Сиктир преди 2 години
Поради подобна финансова и правова децентрализация преди седем-осем века Великата Османска Империя е поробила тогава пет-шест вековна Велика България за има - нема пет века. Нали? И още не можем да се осъфериме кои сме, що сме, за чий се бориме... Фигурант с фигурантски сказки.
56
1
 
23
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 2 години
Радев,знаеш удобно е да нарушаваш конституцията!България не е правова държава,не е била и няма и да бъде!