Расте ли агресията при децата по време на пандемия?

Родителите да внимават какво правят малките им, обясни специалист
10 яну 2022 18:50, Петя Славова
9
Расте ли агресията при децата по време на пандемия?
Снимка: Pexels

Зачестяват ли случаите на агресия сред подрастващите по време на пандемия, коментира д-р Мартин Янков - училищен психолог и преподавател в НБУ.

"Едно от нещата, за които трябва да се замислим, е доколко пандемията е отговорна за агресията сред подрастващите. Моето мнение е, че пандемията е един допринасящ фактор за детска агресия. Тя е нещо, което разкрива допълнителни слабости на цялата ни система.", коментира специалистът пред БНР.

Според него, и в последните 10 години преди пандемията, ставаме свидетели на все по-завишени нива на агресия сред подрастващите. "Пандемията е това, което показва всъщност къде нещата са по-слаби.", обясни Янков.

"Цялостното ни отношение към развитието на младите хора, към възпитанието, към отделянето на внимание за тях.  Още малките деца проявяват агресия, най-често, когато искат да постигнат някаква цел, която е недостъпна за тях и те не могат да намерят неагресивни методи, не знаят какви са те.

Роделите в България имат много трудна задача и те, опитвайки се да изкарат средства с физическото оцеляване на детето, което за жалост идва на първо място, просто нямат време да отделят на децата за тяхното емоционално и социално възпитание да поговорят с тях за неагресивните методи на общуване."

Според янков, ролята на училищния психолог е изключително важна. "Благодарение на това как се върши тази работа, могат да се редуцират доста случаи на агресия. Проблемът е, че училищните психолози са доста малко като брой. Работят с много деца и нямат време да се фокусират върху всичко.", обясни той.

Психологът смята, че родителите  трябва да внимават за това какво точно правят децата им. Да ги питат как е минал денят им, как реагират в съответни ситуации. "Това, което е много трудно за родителите и то е разбираемо трудно е да видят кога те самите са допуснали грешка. Често, когато децата проявяват поведение, което не е уместно, родителите го отхвърлят, защото го възприемат като критика към тях самите.", допълни д-р Мартин Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Децата са умалено копие на родителите си и пандемията няма нищо общо с агресията им. Огледайте се един друг и ще видите груби и агресивни неуправляеми елементи които дават личен пример на децата си. Резултата е видим в цялото общество.
4
3
 
2
 
! Отговори
Учителка преди 2 години
...."малките им".... То бива неграмотност и простотия, бива, бива, ама чак пък толкова....
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма възпитание от много отдавна.
2
6
 
6
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Незнам за децата,ама на мен ми расте агресията против сценаристите на пЛандемията и техният обслужващ персонал.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не.