Наши работодатели готови да осигурят заетост на украинци

Бизнесът се притеснява, че военният конфликт може да спре доставки
106
Наши работодатели готови да осигурят заетост на украинци
Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова обсъди с работодатели последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия, евентуални контрасанкции и последиците от тях за България, съобщиха от министерството. 

Представителите на българския бизнес изразиха притеснения, че войната затруднява снабдяването със суровини от региона. Ако бъдат спрени доставките на газ, това ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентноспособни.

Работодателите заявиха, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани. Те изразиха желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията.

По време на срещата бяха обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни. Българските фирми поискаха подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна.

Вицепремиерът Нинова информира работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми. Тя заяви, че е командировала търговския представител в Букурещ на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани.

Работодателите настояха за подкрепа за искането на бизнеса пряката помощ за българските фирми да бъде по-голямо от финансови инструменти в плана за възстановяване и устойчивост. Министър Нинова изрази пълна подкрепа за това.

"Българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити. ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство“, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родината ни ще се превърне в райска градина.Тези,които сега я напускат един ден горчиво ще съжаляват. - Слава Севрюкова.. много я напуснаха *** и всякакви щото не им се работи тук мързи ги отиват на готово в социални държави търтеят е търтея навсякъде... кармата я носиш навсякъде ако щеш и в Америка да отидеш.
81
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БенефакторНе си си научил важен урок.Духовен. В даването ако щеш и на 5 хиляди да си работодател.Не си.
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най хуавото нещо е да помагаш.Ние трябва да помагаме да даваме.Както казва Дънов..слънцето свети и за тези които вършат престъпления..бъдете като слънцето ,давайте.Но да ..за нас няма работа и кога ли е имало само с връзки е в България да започнеш работа по специалността си.
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Следствие на пандемията/пландемията хиляди българи останаха без работа. За тях кой ше помисли?
78
0
 
1
 
! Отговори
За 800 лв преди 2 години
ще се навият ли да бачкат в туризма по 12часа дневно?!? Или след седмица си опаковат багажа и ще хукнат презглава за Германия?
77
2
 
4
 
! Отговори
Ричард Алибегов преди 2 години
Аз лично предпочитам афганистанци за бежанци, вероятно защото са от моята вяра. Но, в крайна сметка и на украински бежанци бих дал работа в ресторанта ми - да мият чинии за 700 лв месечно, като ще имат и еднo хранене дневно с 25% отстъпка от цената.
76
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А на авганистанци?
75
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
аз няма да платя данъци не искам да подържвам украинските фашисти
74
10
 
12
 
! Отговори
ГЕРБ Е ГОТОВ... преди 2 години
..ДА ПРЕДОСТАВИ ЖИЛИЩА И ПОДСЛОН ЗА УКРАИНСКИТЕ ЕМИГРАНТИ И ДЕЦА!!!ВСИЧКИ ХОТЕЛИ ПО МОРЕТО ---ДА СЕ ДАВАТ ЗА ЖИЛИЩА НА УКРАИНЦИ---ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАТИ ЗА ТЯХ!!!
73
6
 
23
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Мдаа, те нашите т.нар работодатели /селски тарикати/ това и чакаха, да дойдат украинците и да наемат евтина работна ръка. Много се надявам украинците да не се съгласяват да работат за без пари!
72
11
 
16
 
! Отговори
Европа преди 2 години
Украинците (наркотрафиканти, сводници, ...) вън от Европа!
71
2
 
41
 
! Отговори
Пижо преди 2 години
Това са тези работодатели, които всъщност търсят роби, а не работници. Иначе казано евтина работна ръка и сриване на пазара на труда.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БенефакторТи си работодател на 518 *** в панелката.
69
2
 
38
 
! Отговори
Гнусна бизнес преди 2 години
Защо тези работни места не се осигуриха за хилядите безработни българи, а сега се осигуряват за украинци?Или многото пари които ще се налеят на работодателите са причина?
68
2
 
28
 
! Отговори
Мечтата на украинеца преди 2 години
Работа за 600 лв. и хазайката иска 700. хъхъ
67
12
 
27
 
! Отговори
Бенефактор преди 2 години
Аз съм работодател на 518 работника в София. Украинец при мен работа няма как да получи.
66
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нашите могат да ги вземат на работа като не им плащат ще кажат че им помагат.
65
2
 
41
 
! Отговори
43 преди 2 години
Охаааа, супер за българските работодатели, до сега лъгаха българите, че им плащат, сега започват украинците. Ама не забравяйте, че това ще е само няколко месеца, докато ви научат лъжите.
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми да ги вземат ,но да не търсят ,но да не търсят държавни парички ,като се изхвърлят
63
2
 
32
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Идват белите роби...ох Котьоо, потриват ръце "работодателите"...