30 украинчета тръгват на занималня в Свети Влас

Ще им преподават доброволци
15 мар 2022 23:40, Красимир Ангелов
105

30 украински деца тръгват на занималня в Свети Влас. Преподаватели ще бъдат доброволци, както и педагози бежанци от Украйна.

Те са се организирали сами, след като не могат да запишат децата си в българско училище заради тромавата процедура за получаване на хуманитарен статут.

Още по темата
В Свети Влас и Слънчев бряг бежанците са вече близо 3500.

"Възникна такъв проблем, че децата няма къде да започнат училище, къде да посещават занималня. Родителите се притесняват и затова решиха, че трябва да се организират нещо за тях", сподели Дария Поворелко.
 
"Ние още нямаме хуманитарен статут, нямаме бежански статут. В процес сме на оформяне на документите, но това ще отнеме почти три месеца. И ако останем тук с нашите деца, те ще могат едва през септември месец да тръгнат на училище и детска градина в България", оплака се Оксана Молодан.

Децата са разделени на две групи в предучилищна и училищна възраст. Заниманията ще бъдат от понеделник до петък.

Оксана Слепова  е работила в Киев в Център за психологическа рехабилитация, сега ще работи с децата в Свети Влас. Ще преподава арт терапия.

"От войната децата са с повишено ниво на стрес и тревожност. Много силно преживяват и това, че са разделени от бащите си, които трябваше да останат в Украйна, за да защитават страната си", посочи Оксана.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-голямата част от Черноморието ни е руско украинска. Тези другари са собственици на много хотели и къщи. В Равда например в аптеките се говори на руски, в магазини за дрехи също в плод и зеленчуковите магазини руски.И отговорът е ясен защо се настаняват там. То си е тяхно, ами ние какво ще правим?
69
2
 
4
 
! Отговори
бъдете Хора преди 2 години
Стига оправдания за агресора Путин. Той е срам за руснаците, както Хитлер е срам за германците!!
68
3
 
7
 
! Отговори
Как все по курортите преди 2 години
се тъпчат укрите?!?СлучаЕност? Що не ходят към кърджалийско - планини, реки, полета, чист въздух, няма ковид, няма руски агресори?
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как бързо се организираха, за който си може...
66
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори украинец искат да е беженец на морето ,вероятно че пият кафето с руснаците където са по черноморието ,особенно на Варна ,Бургас ,Сл.брвг и разбира се Влас ,
65
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как стои сега въпроса в България за сертификат и тестове? Защото до скоро не можехме в кварталния мол да отидем за един час. Прави лисе тест на тези хора, за тяхно и наше добро.
64
1
 
1
 
! Отговори
До98 преди 2 години
Там е за вас след като руснаците избягат от 4 райх
63
2
 
19
 
! Отговори
не разбрал преди 2 години
Защо в Свети Влас?!Защо не напълниха обезлюдените северозападни села?
62
3
 
1
 
! Отговори
SS преди 2 години
Чакай ти да видиш Ония алкаши от Бла.. тната Коч.. Ина като налазят Европа и БългарияТогава украинците ще ви се сторят като ангелище стане доста забавно
61
2
 
14
 
! Отговори
Не случихме преди 2 години
Еееех, в Украйна да се бяхме родили и тогава да дойдем в България, че да се погрижат за нас.
60
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак не ми се вярва сами да са организирали нещо. Като им е бавно обслужването защо не се изнасят към полша или друга страна с повече техни мигранти? О, момент, колко не-хипстърски се изказвам, така не е модерно в момента. Да попитаме организираните украинци искат ли несесери с етикети, някоя плазма, плейстейшъни?
59
5
 
12
 
! Отговори
Да се притесняваме л преди 2 години
Трябва ли да се притесняваме за тези богаташчета, които могат да си позволят да живеят в Свети Влас ?! Някои сега са си купили имотите, други отпреди, а сега просто са се върнали за по-дълго време, вместо за една почивка.
58
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние модерните леви софиянски чорапогащници искаме 10 малки нигърчита!Не щем бели!
57
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога в Свети Влас ще направят украинския език задължителен за всички граждани, за да могат украинците да се чувстват като у дома си?
56
2
 
5
 
! Отговори
Ами...... преди 2 години
Welcome to the jungle :) И да ги ваксинирате, че не ни се занимава с тоби с болести!
55
8
 
14
 
! Отговори
Позор преди 2 години
Деца на нацисти от Украйна!!!
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По колко дават?
53
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българите висят двнонощия пред училища и детски градини за да си запишат децата. А "украинчетата" получават на готово. Заповед от чичо байдън.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Украинчета". Оох, колко мило. С тази война, запада показа какви расисти всъщност са. На ден по 8000 деца умират от глад на този свят. За тях нещо?
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям срам със тия българи срамна нация Продажен народ селски манталитет нормалните избягаха останаха............. Добре е да пишеш само за себе си. Който не му харесва тук - айдеееееее, нал сЪ сешаш. То и тия дето се изнесоха са....майко мила.