Помощта за настаняване на бежанците ще продължи в друг формат

Любомир Попйорданов: Програмата за тях ще продължи една година
21 апр 2022 19:20, Анисия Иванова
34
Помощта за настаняване на бежанците ще продължи в друг формат
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Плащанията за украинските бежанци вече са направени и 506 хотела са получили пари. Дублиране или неплащане не може да се допусне заради системата ЕСТИ. Очаква се продължение на програмата и след 31 май, като държавната грижа за бежанците ще продължи една година. Проблемът на българския туризъм не е неговата реклама, а нивото на българските работодатели - тяхното въображение, тяхната визия, техният предприемачески дух и можене. В това е големият проблем на българския туризъм. Това каза Любомир Попйорданов, съветник на министър-председателя по въпросите на туризма, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

"Българският туризъм е един мързелив туризъм, в който предприемачите са свикнали (говоря за големия туризъм, напр. морския) да пристигат големи групи туристи по договори с туроператори, които да им осигуряват десетки и дори стотици хиляди туристи".

Още по темата

Хотелите, които вече са получили пари по програмата за финансиране на настаняването на бежанци от Украйна, вече са 506. Всеки месец ще има плащания - в определен период, през който ще се плаща за предходния. Плащанията в момента са за периода от 24 февруари до края на март, каза Попйорданов.

Има случаи, в които лица са напуснали хотели, без да са отрегистрирани и са отишли в друг, където като украински граждани са ги приели. Чрез Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) това се засича веднага и може би става дума за несъзнателно дублиране, а не опит за измама. Няма да има дублиране на плащания, но ще се плати за всеки престой в хотел, обясни гостът.

"Плащанията вече са направени и тези хотелиери, към които не са извършени такива, са ведомствените бази към различни министерства. Техните плащания ще се забавят, въпреки че поеха значителна част от първоначалната вълна. Причината е, че трябва да се регистрират като места за извършване на подслон, защото тези обекти, които са държавна собственост, не са в системата ЕСТИ".

Важно е всички хотелиери да регистрират всички украински граждани, включително и децата, подчерта събеседникът.

Не трябва да има никакви притеснения, че за всички настанени и регистрирани украински граждани ще има плащане, а се очаква и да има продължение на програмата под някаква форма, защото според директивата на ЕС държавата ще полага грижи за тях в рамките на една година, допълни Попйорданов. "След 31 май може да очакваме нов формат на тази програма. Между 10 и 15 май вече ще имаме решение за продължението ѝ".

От друга страна надеждите са, че голяма част от тях ще бъдат интегрирани в обществото и ще останат в България, като тук възниква въпросът за наличието на работни места и възможността за настаняване на децата в детски градини и училища, защото над 30% от всички над 90 хиляди украински бежанци.
Относно предстоящия летен туристически сезон гостът каза, че "по принцип има една голяма питанка как той ще се случи". "Този период може да се използва, за да се запознаят украинските граждани за възможностите и особеностите на работа в туристическия бранш. Това е работа на работодателите. Никой не може да ги замести работодателите в тяхната инициатива".

"България се задържа на картата на туризма в света миналата година и сезонът бе по-добър от очакванията, благодарение на българския туристически пазар. За да имаме успешен сезон тази година, трябва да обърнем внимание на българския пазар и това е нещо, което ще се случи. Ще се излъчват рекламни клипове, ще бъдат подкрепени местни инициативи, които досега никога не са били подкрепяни, свързани с новите видове туризъм, свързани с приключения, вино, колоездене".

Специално за разгръщане на тези видове туризъм има отворени нови щатни позиции в Министерството на туризма и България търси нова идентичност, за да излезем по нов начин на международния пазар, съобщи експертът. "Същевременно се развива идентичността на районите в България по нов начин, защото в деветте туристически района посланията доста се припокриват".

Усилията са насочени към съседните държави - Румъния, Македония, Сърбия, Гърция, но също и към полския пазар, който миналата година е бил от особено значение за туризма у нас, защото "българският пазар не може да реши проблема на тези няколко стотин хиляди легла, които са по морето", заяви Попйорданов. "Той може до някъде да компенсира някои кризи".

Лошото е, че пандемичните времена не бяха използвани, за да се извърши анализ и да се изготви стратегия за едно ново позициониране на България като туристическа дестинация, алармира гостът. "Това време беше загубено. Този анализ едва сега започва".

Планира се цялостно преработване на дигиталното присъствие на България, както и участия в изложения, на които страната ни никога не е представяна досега, например изложение на птици и дива природа, каза още събеседникът.

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
14
 
! Отговори
Бебе преди 1 година
Време е държавата и правителството да започнат да се грижат и за собственият си народ, така както го правят за украинците. Тук за бягащи от войната ли се грижм или настаняваме туристи?На всеки българин да бъдат осигорени 40лв на ден за времето през които се отпускат на украинците. Всички гласували за преименуване на улици с украински имена и за поставяне на украинското знаме да бъдат изпратени да се бият в Украйна.
25
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България показва на Европа и на света,че е Путинска държава.Троянския кон на Путин в ЕС и НАТО.Незнам още колко ни остава в тези съюзи.Време е за масова миграция в ЕС,защото ние няма да сме там.
24
3
 
41
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Аз по-на.гли от украинците не съм виждал.Едвам им изс.ъхнаха сълзите и сопо.лите и тръгнаха да ни преименуват улиците и пътечките.Кулеба пък дошъл със подготвен списък,от какво имал нужда.Абе оууу,в тоя строй се продава,не се подарява
23
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сащ толкова държат за Украйна а един беженец не са взели
22
3
 
9
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Още малко ви остава избрахте ли си вьже и стьлб мрасници
21
3
 
30
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Кокорчо защо раздаваш парите ни на тази *** значи на мен по две кожи ми сваляте от гьрба а за *** хотели .без винетки.без застраховки.без билетив транспорта.безплатен лекар.подиграваите се с народа гадове
20
2
 
28
 
! Отговори
12345 преди 1 година
Еи нямате срам по долно правителство не сме имали какви са тез пари дето давате на тази *** какво е то ва чудо бьлгарите изнемогват тези навлеци на море и на безплатен хотел
19
2
 
45
 
! Отговори
3388 преди 1 година
За каква интеграция ми говорят? Украинците са тук за малко и ще трябва да се върнат в родината си. Ако домовете им са разрушени в източна Украйна, да се заселят в западната част - държавата им е обширна. Идете "да строите живота нов" в родната си страна. 3600
18
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обгрижваме ***, обгрижваме арабите, сега обгрижваме и украинците. Всички тия кой на СПА, кой доживотно на социални помощи - ядене и пукница на наш гръб! Това е държавата мащеха - българите кучета ги яли!
17
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощта за тези ще продължи пожизнено и на гърба на бедния българин.Самия тоя български *** говори за интегриране,значи си го знаят.По проста държава няма,да поставя народа си най-долу, толкова българи могат да се подпомогнат с тези пари,но не!Ще си ги носим на гърба тез оттук насетне,както правим и с ромите,още едни подобни си намерихме да издържаме.Страшно сте го измислили!
16
12
 
2
 
! Отговори
Жика, преди 1 година
Цар Никита и цар Леонид са украинци.
15
2
 
25
 
! Отговори
Украинци преди 1 година
Гледат кашкавал за 17 лв килото и на чист украински език дават оценка: Бля, очень дорого.
14
2
 
48
 
! Отговори
БЕСЕН преди 1 година
Помощ за българите спящи в подлези, под балконите в мазета, помощ за най бедните пенсионери в ЕС, помощ за хората ровещи по кофите за ***, помощ за българските деца, помощ хората едва свързващи двата края КОГА бе продажни .зроди ? Не мога да разбера защо сме най продажното и заспало племе ?
13
3
 
30
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Няма нито един украйнски цар.Няма нито един македонски цар.
12
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС има дават по 8 евро на ден. Тука много ларж, бе! 40 лева на ден и то една година. Уж беше до края на април. Сега като минат няколко месеца ще кажат две години и така до края на света.
11
2
 
30
 
! Отговори
мак преди 1 година
До Анонимен7. Надявам се, че ще се срамуваш и когато ти се наложи да чакаш пред кабинета на джипито поради наплив на нови пациенти, за специалист да не споменавам.
10
2
 
48
 
! Отговори
do 6 преди 1 година
*** ти какво си въобразяваш бе, че тия са много работливи ли? ще видиш след година две как ще се бият с братчедите за ред на опашките за социални помощи.
9
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пратете българските студенти и старци от старческите домове в хотелите, а украинците да заемат студентските общежития и старческите домове. СТИГА СТЕ ГЛЕЗИЛИ ТЕЗИ ПРЕТЕНЦИОЗНИ ХОРА. БОГАТАШИТЕ СА ТУК ЗА БЕЗПЛАТНА ПОЧИВКА И ПО МОЛОВЕТЕ В БЪЛГАРИЯ. БЕДНИТЕ УКРАИНЦИ СА НА ФРОНТА И ГИНАТ ОТ РУСКИТЕ РАКЕТИ. ОТ КЪДЕ НАКЪДЕ УКРАИНСКИЯ ВЪНШЕН МИНИСТЪР ЩЕ ОПРЕДЕЛЯ НАШАТА ПОЛИТИКА СПРЯМО РУСИЯ. ЗА ДА СПРЕ ВОЙНАТА УКРАЙНА ТРЯБВА ДА СЕ ОТКАЖЕ ОТ ВЛИЗАНЕ В НАТО. СЕГА НЕ Е МОМЕНТА ДА ГО ПРАВИ. ТОВА Е!
8
3
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага ги настанявайте в Арена Армеец на ония легла да им е удобно. За нас нямаше и да се замислите. Или там или обратно вкъщи.
7
66
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте злобни,беее!Не мога да повярвам,че имам такива сънародници.Срам ме е от вас!