Голяма част от мерките ще добавят инфлационен натиск

Анализ на Юлиан Войнов и доц. Григор Сарийски пред Bulgaria ON AIR
18 май 2022 10:12, Анисия Иванова
7

"Може да разделим мерките на кабинета за справяне с кризите на 3 групи - социални; мерки вследствие на натиск от определени групи; антиинфлационни мерки. За съжаление, виждаме почти липса на антиинфлационни мерки. Сериозна част от мерките ще добавят инфлационен натиск. Инфлацията не може да продължи да се увеличава, пазарът ще намери своето равновесие. Но тази година ще бъде подвластна на високите цени", каза икономистът Юлиан Войнов в "България сутрин".

"Всички фискални стимули увеличават инфлацията. Ако ги раздавате на калпак и на всички, предизвиквате доста по-интензивен ръст, отколкото ако помагате на тези, които наистина имат нужда. Големият проблем в България е, че има огромна разлика между тези, които потребяват малко гориво и тези, които потребяват много. Когато намалите ДДС и акцизи, подпомагате 20 пъти повече по-заможните. Това е проинфлационна мярка. Като намалите приходите от данъци, трябва да ги компенсирате - да увеличите друг данък, да намалите разходите или да вземете пари назаем. Правителството трябва да потърси варианти за по-евтино гориво. Скъпи горива - висока инфлация", обясни доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

Още по темата

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че дълги години не сме осъвременявали пенсиите на хората. Според него правителството трябва да вкара пенсиите в справедлива мярка.

"Абсолютно кощунство е подпомагането с един същи процент на тези с минимална пенсия и на онези с максимална. Вкарването на швейцарското правило ще спомогне за следващото изоставане на пенсиите", изтъкна доц. Сарийски.

Проблемът с отстъпката от 25 ст. при горивата е в петрола, смята Войнов. По думите му зареждането с лична карта не е вариант, а намаляването на цената на биодобавката също не е трайно решение.

"Тази мярка ще доведе до продължаващо увеличение на инфлацията и цените. Работещият вариант е да се въведат критерии за наистина нуждаещите се хора и да бъдат конкретно подпомогнати. Иначе унищожаваме данъчната система", подчерта той.

"На парче подпомагане на пенсионерите изкривява цялата система и създава голяма несправедливост. Пенсиите трябва да отговарят на осигурителните вноски на всеки човек през живота му", убеден е Войнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
do4 преди 1 година
Пенсионерите няма как да увеличат инфлацията - поне бедните. Какво ще стане - ще могат да си платят сметките на топлофикация и лекарствата. Няма да имат пари за повече. НО наливането пари на всички които кряскат, наистина ще има този ефект.
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРАВИТЕЛСТВО КОЕТО ПОДКРЕПЯ ИНФЛАЦИЯТА КАТО ХВЪРЛЯ ОЩЕ И ОЩЕ ПАРИ И ТАКА Я УВЕЛИЧАВА Е ЗА СЪД !ЗА СЪД СА ВСИЧКИ ДО ЕДИН!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казват , че не е справедливо ниските пенсии да се увеличават, за да получават пенсионерите според направените от тях вноски. В същото време казват , че по - скоро на нуждаещите се трябва да се помага с мерките. Е точно пенсионерите с ниски пенсии са от нуждаещите се. Противоречат си изцяло. Как да се помогне на нуждаещите се пенсионери тогава?
3
2
 
12
 
! Отговори
Докога преди 1 година
Докога работещите у бг ще ги третират като аборигени в 21 век!!!, докога?Нещо за 30 процента съкращения на бясно раздута администрация?Докога пенсионерите ще ги третират като в най-бедните африкански страни?!С неадекватни, неподготвени, не професионални правителства кризи не се борят!
2
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
За родната инфлация нищо не се каза
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
бг не произвежда нищо освен данъци. трудът се изнася, фирмите са чужди