Цените на храните ще нарастват с бързи темпове и догодина

Българската икономика ще се забави сериозно, смята Кристофор Павлов
4 юли 2022 17:30, Анисия Иванова
49
Цените на храните ще нарастват с бързи темпове и догодина
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Силното представяне на българската промишленост от началото на годината дава силен стимул на икономиката, но инфлацията и повишаващите се цени на храните вероятно ще доведат до значително забавяне догодина. Това коментира Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

"Много са силни резултатите на българската иконимика преди началото на конфликта в Украйна. Ръстът в промишленото производство достигна стойности, които не са наблюдавани от две десетилетия и това ни накара да преразгледаме прогнозата си в посока нагоре. Сега имаме прогноза за ръст от 2.7% за тази година спрямо 1.4% прогноза през миналата година“, отбеляза Павлов.

Той обаче подчертава, че перспективата пред България и останалите икономики в Източна Европа зависи от войната в Украйна. „Това важи в още по-голяма степен за България, защото е близо до конфликта“, смята той.

Според Павлов една от най-притеснителните тенденции в световен мащаб е повишаването на цените на храните, което ще засегне сериозно и България. По негови думи централните банки подценяват вероятността цените на храните да нарастват с високи темпове и през следващата година.

„Рисковете за доставките на храни нарастват. Следващата година количеството произведени храни ще намалее заради войната – фермерите в Украйна ще оставят значителни площи незасети. Цената на торовете нараства, особено калиевите торове, които се произвеждат основно в Русия и Европа ползва големи количества от тях“, предупреждава икономистът.

По отношение на инфлацията обаче вече има позитивни знаци, които сочат че тя се забавя. „Има позитивни индикации в цените на производителите, публикувани преди няколко дни. Те сочат известно забавяне на темповете на инфлацията, но за да се пренесе това при цените за потребителите ще отнеме време“, казва Павлов. Той очаква известен ръст на икономиката през третото тримесечие на 2022, смекчаване ефекта на инфлацията едновременно с въвеждането на мерките на правителството. В дългосрочен план обаче икономиката ще срещне трудности.

„Факторите зад бързото възстановяване на икономиката през първото тримесечие бързо се изчерпват и на тяхно място се появяват половин дузина рискове. Комбинацията ни кара да смятаме че българската икономика ще се забави сериозно. В следващите месеци може да се материализират рискове като спиране на газта и петрола, тъй като Русия използва енергията като оръжие срещу страните, които участват в мерките срещу нея. В бюджета трябва да има достатъчно буфери в случай, че се материализират тези опасности“, смята гостът.

Той отбелязва, че с оглед на възможностите, които има българското правителство мерките на стойност 1.5% от БВП са адекватни, защото няма да доведат до увеличаване на дефицита и ще оставят резерви, които могат да се използват в извънредни ситуации. В същото време Павлов смята, че би било грешка ако централните банки заложат на твърде агресивна парична политика, тъй като тя може да доведе до по-дълбоки икономически кризи. „Между година и две са нужни за мерките от централните банки да се отразят на икономиката. Поради това е добре да се запази самообладание“, категоричен е той.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Ххжг преди 1 година
Имаш крава, пиеш мляко!!!
43
0
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
И моля ти се Продължаваме поскъпването ще съставят ново правителство.
42
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не съм разбрал че има инфлация. И колко процента е. Аз от 20 години не пазарувам от магазини. Откакто баща ми почина и ми остави наследство животни кокошки градина нива нямам време и телевизия да гледам. По цял ден съм в градината и при животните. Работа от 5 сутринта до 10 вечерта. Лягам скапан от умора. По някога заспивам с дрехите. Но пък имам всичко. Кашкавал сирене масло месо от прасе и теле яйца от кокошки хляб от нивата плодове и зеленчуци от градината.
41
0
 
13
 
! Отговори
Кънчо Трънчев преди 1 година
Цените са високи навсякъде в Европа. Но в България са необосновано високи - бутилка олио в България е почти колкото 2 бутилки олио във Великобритания. Във Великобритания, магазините гледат да ограничат печалбите, защото ще загубят клиенти в жестока конкуренция. В България, на търговците не им пука. Те са в картелно поразумение. И прехвърлят вината на политиците, щото те, горките политици, са толкова неграмотни, че не могат да се усетят, че са използвани от алчни търгаши... Богати хора сте в БГ
40
1
 
3
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Ще компенсираме високите цени с печалбата от оръжията и боеприпаси, които продаваме на Украйна. Преди малко гледах видео от Лисичанск на което руснаците коментират, че боеприпасите на украинците в Лисичанск са българско производство. Явно начело с Киро Украинеца се превръщаме в сериозен враг на руснаците и Русия. Напишете на ютюба установили контрол над Лисичанск много трофеев
39
2
 
0
 
! Отговори
hasmokar преди 1 година
щом лебът че пада.
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кабинетът Петков/ Василев не успя да се справи с високата инфлация. В резултат всички цени хвърчат нагоре. Техният акцент беше геополитическата промяна. Прекратиха газовата връзка с Газпром, преднамерено предизвикаха дипломатическа криза с Русия, тези нафучкани аматьори съвсем се оляха. Сега ни плашат с предстоящата криза к сами заложиха предварително. Свалиха ги от власт и в/ да се оттеглят с достойнство, пак искат да управлява, да разполагат с неограничена власт и да си правят каквото искат.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия не може без нас, за това няма да си махне посолството, за съжаление.
36
4
 
4
 
! Отговори
Хухавел преди 1 година
Това поредния гербав плашипутaрник ли е... БАХАХАХХАХАХА
35
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колкото повече лаем срещу Русия толкова по зле ще става. За добро или лошо България е зависима от Русия. Без ЕС можем. Но без Русия няма как.
34
0
 
4
 
! Отговори
въйй преди 1 година
Уплаших са. Отивам да разкажа за тази страшна прогноза на мотофрезата ми.
33
1
 
13
 
! Отговори
Кореняк Софиянец преди 1 година
То май не било лошо да си селянин? Ние гражданите ще се бием за последни бройки картофи в Кафланда, а селяните само ще си берат от градината... сега осъзнавам колко съм бил глyпав да ги обиждам.
32
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Боли ме дедоВия. Я си имам двор на село, имам си кладенец. Храна ще си отгледам. Да му мислят "гражданите" от гоООУЕмото добро утро
31
0
 
0
 
! Отговори
Путка Пушка Пишка преди 1 година
На теб кой ти каза? Как ще ми го докажеш?
30
1
 
6
 
! Отговори
Ау УЖАСТ! преди 1 година
Местя си доматите в другия край на оранжерията.
29
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Невярно. Махай путиниста от екрана.
28
1
 
7
 
! Отговори
Бачо Младен преди 1 година
Добре, ще направя коалиционен съвет с 30-те ми кокошки, 5-те овци и прасето, за да обсъдим този казус. Но от сега ви казвам, че не ни пука особено.
27
2
 
7
 
! Отговори
Станчо Куция преди 1 година
Да му мислят хората, които пазаруват от Кафлант, аз имам бостани и ниви, огромни оранжерии със зеленчуци, овошки. Тази година ще изваря около 300 кила сливова ракия, а вие се бийте там за картофи на примоция.
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това ми звучи като т "трябва да се научим да живеем с вируса"
25
1
 
0
 
! Отговори
Хаштагаджията преди 1 година
Здравейте, предлагам да се хаштагваме със #сейвМариупол и #стендУифУкрейн