Криза, не криза: Търсят се луксозни имоти до 1 млн. евро

Все повече хора имат интерес към апартаменти с три спални
16 авг 2022 07:00, Елка Василева
62
Криза, не криза: Търсят се луксозни имоти до 1 млн. евро
Снимка: архив, БГНЕС

Над 15% от купувачите на жилища ново строителство планират да придобият луксозен имот на стойност от 600 хил. евро до 1 млн. евро. Други 22% са готови да заделят бюджет между 150 хил. евро и 600 хил. евро. Това показва проучване на компания за луксозни имоти, проведено сред хора, които планират да купят жилище ново строителство, пише „Труд“.

“Наблюдаваме растящ интерес към луксозния сегмент и купувачи, които заделят все по-сериозни суми за покупка на ексклузивни имоти. Това са хора, които искат не просто да се сдобият с апартамент или къща от висок клас, но търсят и ликвидно вложение на средствата си. Купувачите в този сегмент притежават висока финансова култура и знаят, че в период на икономическа криза луксозните имоти не губят стойността си”, коментира Светослава Георгиева, оперативен директор на компанията за имоти.

По думите ѝ това е сред причините за устойчивия ръст на инвестиционните сделки в луксозния сегмент. Общо 26% от купувачите, които планират покупка на ново строителство в рамките на година, ще я реализират именно с инвестиционна цел. Повече от половината - 53%, очакват да генерират доход от купения имот, отдавайки го под наем. Около 30% са хората, които целят да вложат средствата си в момент на инфлация. Чистите спекуланти са малко, показва проучването. Тези, които искат веднага да препродадат с разлика в цената, се отсяват и от клаузите в договорите на строителните предприемачи, които все по-често изключват излизане от предварителния договор преди прехвърляне на АКТ 15 или 16.

Предпочитаната големина на жилището сред инвестиционно настроените потребители е между 100 кв. м и 200 кв. м, с две спални и две бани, показва проучването на компанията. “До скоро тенденцията, която наблюдавахме, бе инвестиционните сделки да се сключват за по-малки по площ имоти. Днес виждаме осезаема промяна в потребителското поведение - бъдещите купувачи на ново строителство планират покупки на имот с две спални и две бани, като за тази цел заделят и по-големи бюджети”, коментира Светослава Георгиева.

Според нея стремежът към повече площ и помещения е валиден не само при инвестиционните сделки в луксозния сегмент от пазара. Имоти с площ от 100 кв. м търсят 41% от всички планиращи покупка на ново строителство, независимо дали за инвестиция или лично ползване. Други 13% се ориентират към площ между 200 кв. м и 300 кв. м. Общо 7% от потребителите планират сделка с квадратура над 300 кв. м. Най-голям дял от потребителите - 44%, ще се насочат към нов имот с 2 спални, а 39% - към такъв с 3 спални помещения. Общо 7% от запитаните пък възнамеряват да закупят имот с 4 спални. Наличие на 2 бани е приоритет за 59% от бъдещите купувачи, а 16% от хората биха се възползвали от имот с 3 бани.

“Купувачите най-често търсят жилище до 200 кв. м, а цели 39% от тях държат на поне 3 спални. Тези данни показват, че за луксозния сегмент наличието на множество помещения вече е традиционна практика”, казва Светослава Георгиева.

73% от купувачите на луксозни имоти са се насочили към апартамент.

Силен превес в предпочитанията на купувачите на луксозни имоти има към апартаменти в София в сравнение с къщите ново строителство. 73% от купувачите са се насочили към апартамент, независимо дали покупката е за лично ползване, или с цел инвестиция, показва проучване на компания за недвижими имоти. Къща в пределите на града биха купили 9% от анкетираните. Към сделка за имот тип “втори дом”, извън района на столицата, биха се насочили 7% от хората.

Устойчива става тенденцията за постоянно живеене в къща в близост до София. “Делът на хората, които планират покупка на къща за постоянно живеене близо до столицата, вече надхвърли 10%. Пандемията постави началото на устойчива промяна и поява на този нов профил клиенти. Въпреки отминаването на COVID считам, че те ще останат активен играч на пазара.

Тези клиенти успяха да открият успешно съчетание между природосъобразния начин на живот и удобствата на големия град в близост”, коментира Светослава Георгиева.

Предпочитаното изложение сред купувачите на висок клас жилища е югоизточното.

Гаражът или паркомястото са ключов фактор за клиентите във високия сегмент. Близо половината от участниците в проучването не биха направили компромис с паркомястото или гаража и държат имотът да разполага с поне един брой. Цели 41% от клиентите ще купят луксозен имот единствено при наличието на поне две паркоместа или гаражи.

За много купувачи на луксозно ново строителство дрешникът и самостоятелният кабинет са задължителни - около 30% от планиралите да купят жилище над 200 кв. м посочват, че не биха се лишили от тези помещения. Тъй като тези помещения увеличават значително общата квадратура, а оттам и цената, за 71% от запитаните това не е фактор при покупката.

Близостта до парк е задължително условие за цели 32% от хората. Едва 6% го определят като незначителен фактор при избора на имот. Бързият достъп до центъра на града е ключов за 36% от хората, докато за други 28% е безспорен плюс, без да е задължителен елемент. Добрата социална инфраструктура е абсолютна необходимост за 53% от анкетираните, едва за 2% от тях тя е без значение.
 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние Наследниците на Императорския род Дуло ще Ликвидираме този 133 годишен Руско-Турски КEНEФ и Възстановим Българската Държава. ЗЕМЯТА Е БЪЛГАРСКА - ДЪРЖАВАТА ХАЗАРСКА - ДА СЕ ЛИКВИДИРА. ЕДИН КАН--ЕДИН БОГ--ЕДИН НАРОД--БЪЛГАРИ
46
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Угоре, Угоре Тангра ли ти изпи мозъка та изпусна от обора Българските Гoвeдa, хазарските пачаври само това и чакаха свалиха гaщитe и ето ти сега съвременните И3РOДИ наречени Руснаци. Тази Измислена държава наречена Русия Българи я създадоха,Българи я Култивираха, Българи ще я ликвидират. Склавяните и Юдохазарите са ТОР за Земите Български Арийски. Цялата земя от Москва до Казахстан, Киев до Атина е Българска!
45
0
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Както казваше моят дедо: "Парата днес света владей и който я нема като мен зле живей!" А аз неговия внук - който, неговият дедо го прати да учи математика, казвам: "В 21-век, Мафията е "Престъпен договор между Организираната престъпност и част от Политическия елит, целящ ограбване членовете на Гражданското общество..." Не търсете в речниците, а си запишете. че дефиницията е на езика на Вселената - Математиката."
44
1
 
5
 
! Отговори
Изненадания преди 1 година
Като пишете статия-вярвате ли си? Колко % от хората в БГ могат да си го позволят. Попитали 10 богаташа какво жилище искат и статистиката готова. То проценти то желания. Търсели ликвидни луксозни жилища- смях в залата. Ти се набутай в скъпо и луксозно жилище, пък да видим после как ще го продадеш.Не ,че няма да си на печалба, ами и вложените пари няма да можеш да си вземеш
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Търсят, се да ... и все от честни хора от промяната, дето се чудят къде са си харчат комисионните.Ето например културиста от промяната е декларирал апартамент в Дубай за над милион, купен от жена му миналата година.Нулева корупция . Промянаааа
42
2
 
6
 
! Отговори
Laravel преди 1 година
Каква да е статистиката с оглед на цените. Нашият апартамент го купихме в края на 2021 за 440 000 евро и няма нищо общо с лукс. Обикновен 4 стаен апартамент. Просто в момента половин милион евра вече не са пари.
41
1
 
11
 
! Отговори
работникЪ преди 1 година
А сериозно кризата вече почна, оборота на склада за строителни материали, в който работя се е сринал наполовина за последния месец!!! Вчера ходих до дъскорезница да товаря греди и дъски и двора им е пълен с материал на склад, а преди буквално чакахме да го направят и суров го товаряхме, двора им беше празен. При нас оборота спада от четири месеца постоянно. Това означава яко спадане на строителството. Балона вече се пука, зимата ще гърми.
40
1
 
7
 
! Отговори
хахаха преди 1 година
Горките , пак са се надрусали и сънуват....
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
инвестирайте в злато и оръжие
38
1
 
4
 
! Отговори
Не! преди 1 година
До АнонименНародът е и ще бъде беден. Политическата класа и техните приближени купуват луксозни имоти.
37
1
 
9
 
! Отговори
Така е. преди 1 година
Помощите за бизнеса по време на корона-кризата отидоха в депозити на собствениците на фирми. Сега трябва да запазят милионите, а бедняците ще загубят белите пари за черни дни. Инфлацията с извънредното печатане на пари напълни сметките на близките до властта, съответно изяде парите на дребните спестители. Не е добре да живеем в заблуда.
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът е много "беден".
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Криза не криза сайта днес.бг сосбтвеност на *** ,и сайта имоти.нет също е там -вече и децата знает защо пишете такива статии ,бизнеса ви с имоти трябва да се крепи някак си ,а да манипулирате читателите и обществото със статии тип внушения е лесно и елементарно .Не се връзвайте на тези глупости.
34
0
 
3
 
! Отговори
ПП преди 1 година
Плаши путаците се нагушиха сега обръщат парата
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После не питайте къде са еврофондовете усвоени по гербаво време без конкурс . С вашите пари се купуват тия дворци . Я самия чекмеджан кви сараи вдигна от една схлупена кащурка само с обществени пари а не от частен бизнес. Сигурно вече има 1000 метра застроена с народни пари площ .
32
0
 
11
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Поредната платена новина с цел поддържане на високи цените!
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Гешев защо не вземе да потърси търсачите на имоти за милиони и да ги попита от къде са им парите?
30
1
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Най - некадърните служители ги повишават на най-високи длъжности, за да не пречат на способните да работят, а когато се налагат съкращения първо уволняват най-способните, защото те най-лесно ще си намерят работа.
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"НО НЕ мога да си позволя жилище за 1 млн лева." ....... Но други в държавата, в която работиш и спестяваш 15 години, предполагам, че могат? Та и тук е същото.
28
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
роби, искам само за секунда да се замислите - аз работя в чужбина от 15г, спестявм и имам доста събрано НО НЕ мога да си позволя жилище за 1 млн лева. Как така в бедната БГ се търсят жилища за такива безбожни цени при средна заплата 700лв? КАК? ще ви кажа как, с мафия, с укриване на данъци, с далавери под масата и държавата нехае и не е интересува. БГ никога няма да се оправи, НИКОГА