И цената на дизела под 3 лв., горива в страната има

Светослав Бенчев: Мораториум върху цените не е добра идея
23 сеп 2022 09:41, Анисия Иванова
15

Цената на петрола се повиши след двудневен спад, докато инвеститорите преценяват перспективите пред търсенето след поредното повишаване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ.

"През последните седмици наблюдаваме спад в цените на горивата както на дизела, така и на втечнения нефтен газ. Това е тенденция, която е съвсем нормална. Засега нямам притеснения, че цените ще тръгнат нагоре, новината за мобилизацията в Русия не се отрази кой знае колко драматично, това просто беше един от факторите, който оказа влияние на цената на петрола. По-скоро други ще оказват влияния върху това какво ще се случва. Виждаме, че Китай се отваря след леко затваряне и цената тръгна нагоре, защото се очаква търсене", каза Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "България сутрин".

На някои бензиностанции цената на бензина е около 3 лева.

"Отстъпката за горивата очевидно даде резултат, цените и на дизелите и са под 3 лв., а цените на бензина са под 3 лв. без отстъпка. Хората оценяват това, което се случва и тази отстъпка от 0,25 лв. Очакваме, че ще тя ще бъде до към края на месец ноември. Няма да стигне до края на годината. От самото начало беше ясно, че тези 150 млн. не могат да покрият потреблението до края на календарната година", допълни Бенчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него тази отстъпка е добре както за бизнеса, така и за хората.

"Продължаваме да бъдем една от страните с най-ниски цени на горивата. Само в Полша дизелът е малко по-евтин. Но там отстъпката, която се дава, е включена в цената, която е записана и предадена към ЕК. При цената на метана беше нещо напълно очаквано, виждате какви са цените на природния газ на международните пазари. Правителството намали ДДС-то върху метана - от 20 на 9%, но това не може да се отрази по сериозен начин", подчерта той.

По думите му цената ще расте с настъпването на зимния сезон, както и цената на пропан-бутана.

"Горива в страната има, рафинерията работи в много натоварен режим, дори над капацитета си. Не се очакват и проблеми със снабдяването на горива в страната. Цената на горивата ще стане ясна средата на октомври, когато започва активният отоплителен сезон в Европа. Основният риск е за дизела. А мораториум върху цените не е добра идея, защото този таван винаги ще бъде временен и след премахването му - цените ще тръгнат нагоре", добави Светослав Бенчев.

Попитан дали ще има достатъчно газ за зимата, той отговори: "Беше ясно, че интерконекторът с Гърция няма как да заработи преди началото на октомври, тъй като имаше и много техническа работа. Надявам се, че ще тръгне от 1 октомври и най-накрая азерският газ да пристигне в страната. Газ ще има, но въпросът е на каква цена."

И сподели, че не разбира как може да намалим потреблението си на газ, тъй като у нас има много малко битово потребление на газ.

"Много малко домакинства се отопляват на природен газ, основните потребители са топлофикациите. От тях може да дойде - по-ниска температура на подаването от топлофикациите. Но и двата варианта не са добри. Изключително сложно е да се премине на мазут", категоричен бе Бенчев.
 


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Друг скромен софияне преди 1 година
Днес заредих най-евтините вид дизел, продаван в ШЕЛ. Цената е 3.22 лв. В коя бензиностанция да зареждам за под 3 лв.?Някои хора, ако ви кажат "Добър ден", проверете дали е изгряло слънцето.
12
0
 
3
 
! Отговори
Скромен софиянец преди 1 година
Аз под 3.20 лв. за литър дизел не мога да намеря. От коя бензиностанция си зарежда този министър, че да отида и аз там?Пишете, ако знаете. Благодаря най-сърдично!
11
0
 
5
 
! Отговори
Хасан преди 1 година
На това падане ли му викате,след изборите ще има газ нагоре!
10
0
 
0
 
! Отговори
трактористанкист оз преди 1 година
Няе свалят ама на нашата голямата вдигнаха с 12ст. Питах що тъй бре градски. Заради мобилизацията в Русия било и ьард някакво европейско разпореждане. Пък дали тъй кой знай.
9
4
 
9
 
! Отговори
2,74 бензин преди 1 година
В Плевен бензина е 2,74 на бензиностанция която никога не е давала отстъпка! Цените се надуват изкуствено от путинофилите у нас!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пошзвам приложението на мидите и там ми пише колко съм спестил държавна отстъпка. Откакто е въведена съм спестил 400 лв. Тези, които шофират по- малко от мен са спестили по- малко. Хората като мен са похарчили повече от това намаление. От друга страна държава взема от мен 2500 всеки месец. Справедливоста е субективно понятие.
7
2
 
3
 
! Отговори
Гласоподавател преди 1 година
Не ме правете на будала. Това е ПРЕДИ изборите. После ще си вземете вересията с лихвите.
6
1
 
10
 
! Отговори
младен преди 1 година
"Според него тази отстъпка е добре както за бизнеса, така и за хората." - Я...ама те тия 0.25лв и фирмите имали право на тях!!! Аз нещо преди съм бил пропуснал значи.
5
1
 
10
 
! Отговори
Пламен Димитров преди 1 година
Моля, преглеждайте ги тези статии преди да ги качите ... пълно е с грешки!!!
4
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Петролните продукти поевтиняха като цени отпреди кризата.Което показва че сегашните цени са спекула.КЗК носи тази отговорност За това им се плаща и за това са назначени .А не да не да водят хибридна война , назначени от предателското правителство на ГРАБ , обслужвайки чужди интереси.
3
3
 
14
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
От декември влиза ембаргото върху руския петрол. Ако махнат и отстъпката по същото време, скокът ще е драстичен, а евентуалното ново правителство ще се сгромоляса с гръм и трясък.
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А цената на петрола който Лукойл получава не е ли евтин.Защо тогава е по скъп.
1
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите мразят подобни новини. На джуждака от кремлин ще му е зле.