Конституционният съд решава за Инспектората към ВСС

Днес се състои обсъждане
Обновена: 27 сеп 2022 08:06 | 27 сеп 2022 07:57, Росен Стойчев
2
Конституционният съд решава за Инспектората към ВСС
Снимка: БГНЕС

 Конституционният съд (КС) заседава днес и се очаква да реши дали е допустимо по Конституция да се преустанови дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за неопределено време поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите, и неизбиране на нови от Народното събрание.

Още по темата
Това става известно от информация, публикувана на сайта на съда.

Преди седмица главният прокурор Иван Гешев изрази надежда да не се стига до конституционна криза, като част от това би била невъзможността ВСС да упражни правомощията си, регламентирани в Конституцията и законите на страната. Гешев също допусна, че решението на КС за ИВСС ще касае и работата на Съвета, като добави, че в някои хипотези Прокурорската колегия може да не разполага с необходимия брой членове и гласове, за да упражни законовите си правомощията, както в случая с избор на директор на НСлС.

Също така КС трябва да даде отговор на въпроса дали с изтичането на мандата на главния инспектор и инспекторите се прекратяват правомощията им или те продължават да ги изпълняват, докато парламентът не избере кой да заеме позициите им.

Искането за тълкуване на Конституцията е на Пленума на Върховния административен съд. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

Главният прокурор изрази надежда, че избор ще има и че ВСС ще може да упражнява правомощията си в пълен обем.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 месеца
Такива високо бюджетни паразитни институции, като "инспекторати", "комисии", "съвети", без значение дали са в съдебната система,в МВР-то или в другите министерства,без значение на кого са подчинени трябва да бъдат закрити.Те са творчество на СДС-Шайката, с цел -да се дублират правомощия,да се размиват отговорности и да стане анархия в държавата, за ги обслужват,за да могат крадат безнаказано,като шайкаджиите очакваха безконечно да са на власт.
1
0
 
1
 
! Отговори
Хора не спете преди 2 месеца
МВР ЕКЗЕКУТИРАТ БЪЛГАРИ - масово работят за мутри!Юлиян Борисов Георгиев от Перник си е купил цялото ОДМВР ПЕРНИК!