Спасители свалиха телата на загиналите туристи в Пирин

Вчера бе открито тялото на изчезналия на Коледа в Пирин 70-годишен турист
Обновена: 3 яну 2023 10:28 | 3 яну 2023 10:28, Йоана Цонева
37
Спасители свалиха телата на загиналите туристи в Пирин
Снимка: БГНЕС

Планинските спасители с риск за живота си са свалили телата на двамата загинали туристи, открити в подножието на връх Вихрен, съобщи Нова телевизия.

Спасителите са използвали специална носилка, която може да се превръща в количка. Теренът е бил изключително сложен, хлъзгав заледен. Един от спасителите е пострадал леко и се наложило да бъде лекуван след края на акцията.

Участвал в акцията планински спасител уточни, че в конкретния случай хеликоптер не е могъл да помогне за спасяването на туристите, защото според него те са загинали още при падането от тежките наранявания от самото падане. Той обаче уточни, че спасителен хеликоптер е могъл да намали риска за спасителите. Той разкритикува недостатъчната подкрепа на държавата за планинските спасители.

Припомняме, че вчера бе открито тялото на изчезналия на Коледа в Пирин 70-годишен турист.

До него обаче е намерен и още един мъртъв мъж. За него няма информация, че се издирва, но според информация на Нова телевизия става дума за сръбски или хърватски турист, който няма връзка с издирвания от Коледа турист.

Загиналият Пламен Христов е бил опитен планинар и е тръгнал сам в планината с добра екипировка. За последно се чува с близките си по Коледа и им казва, че е в района на връх Вихрен, от тогава обаче нямаше връзка с него.

Още по темата
Издирването на Пламен Христов беше възстановено на 2 януари сутринта, като в акцията участваха спасители от Банско, Сандански и Разлог.

Мъжът бе намерен един от улеите на Вихрен откъм Сандански, след като тялото му е била заснето от дрон.

От Планинската спасителна служба призовават никой да не издирва изчезналите през последните дни хора, защото това може да бъде много опасно.

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че екипаж на хелокоптер "Кугар" от състава на 24-а авиационна база в Крумово е бил задействан, за да се включи в операцията по прибиране на телата на двамата туристи, намерени в район, западно от връх Вихрен в Пирин планина. Хеликоптерът излетял около 13.00 ч. от авиобазата. След облитане на района на инцидента и направения оглед на обстановката, екипажът установил, че поради голямата надморска височина и силния гръбен вятър в единственото възможно безопасно направление съществува голям риск за хората и за машината. В 13.55 ч. било взето решение за прекратяване на задачата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
5
 
! Отговори
ДДТ преди 1 година
Никой не даде просто обяснение защо спасителите са си рискували живота,за да свалят трупове! Това не е спасителна ,а чисто безумна операция! Какво налагаше това да стане веднага,а не когато е безопасно?
36
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен трябва да се направи аутопсия. Може причината да ТРЪГНАТ през опасен терен в опасно време да е съзнателно самоубийство поради някаква диагноза.
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много вероятно е опитния планинар да е видял другия паднал турист, да се е опитал да помогне и така да е загинал. Спрете да хейтите поне докато не се изясни какво е станало.
34
1
 
5
 
! Отговори
perekly преди 1 година
До Анонимен 33 и всички останали ***- вие сте *** хранещи се с хорската мъка и никога няма да разберете истинската стойност на живота и достойнството .
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
70 годишен, опитен планинар, си казал - абе що не кача Вихрен, знам как да го направя. Тялото казало - ми хубу, оправяй се. И се почнало и приключило..., за опитността и физическата подготовка на 70...
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 28 А бе бастунягааа, къде написах да не купуваме хеликоптери? Писах че условията са били такива, че има голяма опасност хеликоптера да се разбие, маалоумник!
31
6
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 1 година
Ми дОма ли да седи, като теб да гние у канапето.
30
1
 
4
 
! Отговори
пилот на хеликоптер преди 1 година
Цъкайте минуси на тоя анонимник дето не иска да ни спасяват с хеликоптери
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как пък така баш в един участък са се пребили?? Да не ги е причакал някой и да ги е хвърлял точно там един след друг в различни дни? Някой от МИ 6, който мрази сърби и българи.
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23 Да бе, давай да не си купуваме хеликоптер, щото то винаги ще има силен вятър и няма кво да го правим. По-добре да опукаме парите за ракия, салата и чaлга.
27
11
 
7
 
! Отговори
Зеленски с вертолет преди 1 година
Коментар 25 е писан от руzzофашист. Добре че с ракети Химарс онзи ден ЗСУ е ликвидирал повече от 300 русофашиста. СЛАВА УКРАИНЕ!
26
5
 
5
 
! Отговори
украинските пилоти преди 1 година
Такава излагация в Украйна нямаше да се случи, да зависне хеликоптера и да се откажат, в Украйна са смели и опитни пилотите.
25
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
500 милиона за укрофашагите има, но за медицински хеликоптер който струва 20милиона с ДДС пари няма.
24
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тука всички станаха пилоти на хеликоптери бате! Баси смешниииците дето сте!
23
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 22 Поредния ***! При силен вятър тоя хеликоптер не е ли потенциален ковчег? Големи специалисти и пилоти се извъдихте, но от стола пред компютъра е лесно да хокаш.
22
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 19 Докато ни свиди да даваме пари за нужните неща, все ще сме зле. А в случая мед. хеликоптер би помогнал да се избегне риска за живота на спасителите. Наистина, толкова ли изпаднали пpошляци сме, че за един хеликоптер да нямаме пари?
21
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 12 Ало, съдийката Дредка, установили са че планинарите са загинали. Защо и тия с хеликоптера да рискуват с вятъра и условията само за да приберат труповете бе? Ти акъл за 5 стотинки имаш ли?
20
10
 
8
 
! Отговори
Зелвнски с вертолет преди 1 година
Коментар 1 е писан от руzzофашист. Добре е с ракети Химарс онзи ден ЗСУ е ликвидирал повече от 300 русофашиста. СЛАВА УКРАИНЕ!
19
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медицински хеликоптер е много скъпо удоволствие за да спасява изкукали планинари и пияни туристи! Или пък да им сваля труповете после... Нормални линейки нямаме по пътищата, вие искате въздушни за самоубийци...
18
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия Кугари с фyражките пилоти за нищо не стават. Един час и са се отказали, а Големото Шкембе Каракачанов искаше с тях да ни спасяват.