ƒ-р ћиндов: »ма много по-сериозни проблеми от потребителската такса

Ќ€маме бюджет в здравеопазването, н€маме и рамков договор, посочи той
30 €ну 2023 22:00,  расимир јнгелов
25

»скане потребителската такса от 2,90 лв. за посещение при лекар да бъде увеличена е на дневен ред. 

ѕредседател€т на —офийското сдружение на общопрактикуващите лекари - д-р √еорги ћиндов е на мнение, че това е типичен пример за отвличане на вниманието от големите проблеми в сектора.

ќще по темата
"—ъздава се проблем с потребителската такса, сондира се какво ще се случи и се дава решение. ѕотребителската такса не е проблем за никого. √оворим за един процент, просто ще се актуализира. Ќ€маме бюджет в здравеопазването, н€маме и рамков договор. »маме 100 предложени€, сигурно са и повече. ѕромени се прав€т с финансиране, не се прав€т с ор€зване на финансите", насто€ той в предаването "ƒен€т ON AIR".

"ѕонеже н€маме бюджет, дайте да изкрънкаме от хората. »злизаме пред хората и: "ћол€ ви се, дайте н€кой лев". ¬ момента съм ≈ќќƒ. »мам договор с ‘онда, в момента той е изтекъл. “ова никой не го интересува. »скам да ми се заплаща от ‘онда за труда, квалификаци€та и отговорностите", подчерта д-р ћиндов пред Bulgaria ON AIR.

ќбщопрактикуващи€т лекар отбел€за, че сме първи по смъртност в ≈вропа, а лекарствата ни са на европейски цени.

"Ћекарски€т труд остана в пъти под цените на колегите ни в ≈вропа. Ќ€ма как младите лекари да останат. Ќе може всичко да е на европейски цени, само лекарски€т труд да е в пъти надолу. "ѕродължаваме пром€ната" са заложили тази година 20% повече хоспитализации. ”ж щ€хме да обърнем пирамидата и да се подсили извънболничната помощ. ≈вропейските доклади показват, че тук се дават най-много пари за лекарства, болнична помощ и след това за извънболнична", алармира д-р ћиндов.

ѕредседател€т на —офийското сдружение на общопрактикуващите лекари посочи, че за всеки проблем са дали предложени€, които обаче сто€т в чекмеджето и вместо това се обсъжда потребителската такса.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


25
ќще от
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
23
0
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
«јЅ–јЌ≈“≈ Ќј „ј—“Ќ»“≈ ЅќЋЌ»÷» ƒј ѕќЋ”„ј¬ј“ ѕј–» ќ“ «ƒ–ј¬Ќј“ј  ј—ј. ЌјЋ» —ј „ј—“Ќ»  ј ¬ј ≈ ¬–Џ« ј“ј —Џ— «ƒ–ј¬Ќј“ј  ј—ј » Ќј  ќ√ќ —ј “≈«» „ј—“Ќ» ЅќЋЌ»÷» Ќя ќ… «Ќј≈ Ћ»???
22
2
 
8
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
—коро ще има хвалби: -јз ходих до ƒубай!..............-ј пък аз ходих на лекар!
21
9
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕотребителската такса тр€бва да се вдигне до 100 евро, за да не ход€т бедн€ци на лекар. Ќашата цел не е да лекуваме бедн€ци. “аксата беше създадена да спира ненужните посещени€ и тр€бва да се надгради и направи да спира бедн€шките посещени€. „е кой н€ма да даде 100 евро на скъпи€ лекар, когато е на зор? —амо бедн€ците. ќмръзна ни от бедн€ци да се разкарват в кабинетите ни за щ€ло и нещ€ло. «а какво му е това здраве, когато н€ма пари? ўе ходи в »тали€ ли, ще кара хубава кола ли?
20
2
 
13
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕотребителската такса е противоконституционна, защото в конституци€та пише, че има безплатно здравеопазване. “р€бва да се премахне.
19
0
 
9
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ј, пардон, забравих че вече сме 2023 и има малко повишение на ћ–« и така вече вземаме почти 310 евро чиста пара работещите на ћ–«. Ќа месец "докторе", не на ден, на месец.
18
1
 
10
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒам, направиха от здравето стока и вече лекари не съществуват на практика.
17
0
 
11
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ћ–« н€ма дори 300 евро нетно след данък и осигуровки, кви ми ги разправ€ за високи доходи? —игурно сравн€ва той кво прибира в джоба си и си мисли че и народа е богаташ кара него.
16
0
 
15
 
! ќтговори
??? преди 1 година
Ќещо не го разбрах този ћиндов.  азва, че труда на всички останали в Ѕългари€ е на европейски цени, само лекарски€ труд бил в пъти надолу. ћиндов на ћарс ли живее, на Ћуната ли ...
15
0
 
12
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ƒа си болен и да не можеш да отидеш на лекар защото н€маш пари. ј как да изкараш пари като не можеш да отидеш на работа? ќт това губи първо сами€ човек, после лекар€ и накра€ държавата. ћного ама много зле замислена система.
14
2
 
16
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
 акви лекари, това вече са търговци. Ќали ги вид€хме по време на ковид-а, че за нищо не стават.  олко народ си отиде от т€хната некадърност. ўом си здравно осигурен, не тр€бва никакви такси да плащаш, това е за неосигурените. «ащо не извадиха статистика в ко€ болница как са се справили с пациентите и кой доктор е спасил най-много пациенти, както и обратното при кого са заминали най-много. ¬ръщаха хората с линейки и не ги приемаха или с ниска сетураци€. Ћекари н€ма.
13
1
 
7
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
53 болници на милион население,5.9%от Ѕ¬ѕ отиват за здравеопазване,още толкова средства като всевъзможни доплащани€,н€кой ако се пита за ко€ страна става на въпрос-това е Ѕългари€!Ќасреща какво имаме,най високата смъртност в ≈вропа и може би и в света,но въпреки това нашите медици претендират за още,и още,и още,и още парииии!
12
3
 
0
 
! ќтговори
DO 8 преди 1 година
Ќе хули Ѕќ√ , след 5-10 години ще посещаваш Ћекар и ще даваш ѕари .
11
2
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
„е ко€ професи€ в Ѕългари€ е съпоставима като заплащане с идентична европейска?Ќай меродавното е колко процента от Ѕ¬ѕ на една държава се отдел€ за здравеопазване,а процентът в нашата страна събран сумарно с средствата които получавате като"доплащане"от страна на пациентите е един от най големите в ≈вропа!
10
1
 
20
 
! ќтговори
Ќепозната преди 1 година
Ќе само лекарски€т труд, трудът на всички в Ѕългари€ е в пъти по-надолу от европейски€. “ова за сведение на доктора, ако не го знае.
9
1
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
Ќе само лекарите не са с европейски заплати, а и всички други. ƒепутати, министри, прокурори тези се по към европейските, сега си глас€т да вземат и такива пенсии, но за другите не важи. «ащо като отидеш на лекар те гледат като банкомат, като си в болница дори и санитарите ти искат пари за да те обслужат що годе. Ќ€маме здравеопазване, това е истината. ¬сички сега преди еврото искат да набримчат цените и после само ще напишат отзад евро. ¬ ≈вропа н€ма такъв скок на храните, а тук е страшно.јлчни
8
2
 
19
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
 ъде са ми парите като от години не съм ходил при лични€т лекар, дано не ми се и налага? Ќо всеки месец ми се удържат здравни осигуровки и ако отида на лекар тр€бва да плащам и такси.
7
0
 
18
 
! ќтговори
хм преди 1 година
јко не бъркам лекар€т получава: 1-месечен приход от «др.каса за общи€ брой пациенти по листата му; 2-пари от «др.каса за всеки извършен преглед тоест за всеки вл€зъл в кабинета; 3. потребителска такса от всеки вл€зъл.Ќ€как си ми се струва, че едно и също се плаща тройно... и какво на всеки 3 мес като тр€бва да ми изпишат нова рецепта за лекарствата ще плащам още повече...
6
1
 
14
 
! ќтговори
(-_-) преди 1 година
¬земете си € та€ такса от здравната каса бе! ћи ако н€мам пари в момента? јман от тъпанарски решени€..
5
1
 
21
 
! ќтговори
јнонимен преди 1 година
ѕо конституци€ здравеопазването тр€бва да е безплатно за всички, а го превърнахте в бизнес.
4
1
 
15
 
! ќтговори
¬Џѕ–ќ— преди 1 година
«ащо не се върне ƒоболничната ѕомощ ? акто беше при —ќ÷ј - ƒържавна ѕоликлиника с ƒържавни Ћекари (платени от «дравната  аса ) . Ћичните Ћекари са гол€ма √лупост - нищо не помагат , взимат такса и купуват ’отели и јпартаменти - сега се вдигна такса поддръжка за хотелите и те искат повече пари .