Даряват хиляди книги на бесарабските българи в Болград

Издателят Манол Пейков с ново благородно начинание
30 яну 2023 23:45, Красимир Ангелов
11

Издателят Манол Пейков, който организира мащабна акция за даряване на генератори за Украйна, сега има ново благородно начинание - събира книги за библиотеката в най-големия град с бесарабски българи Болград.

Новата инициатива е за даряване на книги на български език за най-големия регион с бесарабски българи.

"Говорят прекрасен български, страхотно свързани са с България. Библиотечният им фонд, който има 84 000 тома, което не е малко за размера на града, е 30 000, с околните села може би 50 000 души българи, но само 1200 са на български език. Всичко останало е на украински и руски", заяви Манол Пейков.

Много малка част от тези книги са художествена литература. Само за два дни Манол е получил 48 пратки, в Читалнята в София са събрали над 1000 книги. Кампанията не е първата, но за първи път има толкова голям интерес.

"Приемаме всякакви съвременни книги, издадени след 2000 г. - български, класически, каквото преценят хората", посочи Анна Бодакова пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Хората не даряват, за да се отърват. Даряват неща, които истински ги вълнуват и интересуват, правят го с любов", допълни Манол Пейков.

Всеки, който иска да дари книга, може да я остави в Читалнята в София. Книги ще се събират до средата на февруари.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дайте им ролки от изборите да си имат да се отчитат касови бележки
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8:Ами не е лъжец.Украйна преди войната забрани освен руския всякакви други езици включително българския.Това беше един от поводите руснаците да почнат войната там,за да защитят рускоезичните.А те там са си всички рускоезични,но това е друг въпрос...
3
6
 
6
 
! Отговори
Кирил Петков-Канада преди 1 година
Бесарабските българи измряха в Бахмут за своите евроатлантически идеали. Вземайте пример от тях.
2
5
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Добре де, защо го правят толкова сложно? Съберете пари със СМС например, купете де що има БГ книга и дарявайте. Ние, дето посмъртно няма да стъпим в София, какво правим? Инициативата е добра, но прекалено по комунистически направена.Както навремето ни караха да им издаваме вестници и железа и даже имахме задачи за лятната ваканция, да издадем за вторични суровини еди колко си хартия.Между другото, някъде из шкафа ми се върти едно фенерче с генератор.Стискаш о свети. Оня събира ли още генератори?
1
6
 
6
 
! Отговори
Беге Мелез преди 1 година
Тоз Болград под украинска или руска юрисдикция е в момента?