Наемат безработни като детегледачки за минималната заплата

Държавата покрива и осигуровкте
23 мар 2023 15:18, Стела Стоянова
18
Наемат безработни като детегледачки за минималната заплата
Снимка БГНЕС

Започва нов прием на заявления по проекта за наемане на детегледачки „Родители в заетост“, съобщава Агенцията по заетостта (АЗ).

Приемат се заявления от родители и от безработни, които кандидатстват за детегледачки.

Основната цел на мярката е да продължи подкрепата за осигуряване на по-добър баланс между професионалния и личния живот на родителите чрез осигуряването на безплатен детегледач. Освен възможностите за полагане на грижи за отглеждане на деца, ще бъдат предоставени и услуги за улесняване достъпа до заетост. По този начин ще бъде осигурена превенция на отсъствието на родителите от пазара на труда, уточняват от агенцията.

Могат да кандидатстват родители на деца от 0- до 5-годишна възраст (вкл. многодетни и/или самотни родители), незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по или са самостоятелно заети/самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа и ползват отпуск.

В този случай детегледачът ще получава от държавата трудово възнаграждение в размер на минималната работна заплата, като се поемат и дължимите от работодателя осигурителни вноски. Допълнително възнаграждение, в размер на ½ от минималната работна заплата, се предвижда за детегледача, в случай че полага грижи за второ или повече деца от семейството.

Хората, които могат да кандидатстват за детегледачи по проекта, са търсещи работа безработни, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст. Както досега, след одобрение от страна на родителите, с детегледача се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца, до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
До Анонимен 12 преди 1 година
Петаш кой? Който има съседки, на които има доверие. Най-доброто решение са млади пенсионерки, но кой знае защо, в този проект е предвидено пенсионерки да не се наемат. А те са най-доброто решение - като познаваш откакто си се родил някоя свястна, чиста жена, живееща в съседство, точно на нея можеш да повериш детето си. Пълно е с жени, които са с малки пенсии, но вече са отгледали своите деца и имат опит. Ще са съгласни на МРЗ. Който ги прави тези проекти, не знам защо не разсъждава логично.
14
0
 
9
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
Кой луд ще си повери най-скъпото на човек хванат от улицата!?
13
0
 
15
 
! Отговори
детегледачки? преди 1 година
ухахаха, аз кучето на такива няма да си оставя!
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой ще си пусне в къщата и ще си остави детето на тези "детегледачки" и да иде спокоен на работа???!!!
11
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е кой ще си остави детето на маргинал? Преди можеше да се плаща на бабите сега не могло защото са пенсионери и взимали големи пенсии, а не мислят че хората бачкат след пенсия и за да гледат дете си напускат работата! Смешно служебно правителство!
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ще наеме детегледачка от БТ?! Без препоръка и без опит? Детегледачка - 80 лв. за осем часов работен ден,без особени претенции. Да ти гледа,храни и извежда на разходка детето-такава е средната тарифа. За осем часов работен ден! Ако искаш повече часове си плащаш допълнително. Споделям го от реалността.
9
0
 
21
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Защо всичко е сбъркано в тази държава не знам ? Човек грижещ се за деца , най-милото ни трябва да взима максимална заплата. Не може кой от тук и от там да гледа деца. Това е една от най -отговорните работи.
8
2
 
15
 
! Отговори
Котка преди 1 година
До Хахаха Ти чуйш ли са, бе слънце? Кви 1200 седмично те гонят? За тая заплата особата трябва да има опит, подходяща външност, добри маниери, да пее и да свири поне на един инструмент и - основно! - да говори литературен български без регионален акцент. Щото като ти мяучи като мартенска котка, бичи пустиняшки диалект или вика "я, он, она" по дупнишки - от другото файда нЕма.
7
0
 
2
 
! Отговори
Сигурна работа преди 1 година
Държава от г зомийници!
6
3
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 1 година
До Хахаха Затуй сме на тоя хал, щото се надценявате. Естествено, че на минимална. Нали не си мислите, че някой, дето умее да прави нещо добре, ще чака на такъв проект? Човек, който досега не си е намерил работа и кибичи на ТБ, очевидно или е мързелив или е пр03т. И в двата случая МРЗ му стига. Да се радват, че пак държавата ще ги дондурка.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какъв е проблемът родителите да си гледат децата ? Ненормална работа
4
2
 
14
 
! Отговори
До Хахаха преди 1 година
Ти написа най-разумния коментар. За съжаление, повечето млади хора у нас не могат да си позволят да станат родители докато са под 30 г., защото или доходите им са ниски, или нямат жилище. Други обаче правят деца, после реват да им се помага. Щом иска да се върне на работа, ще приеме такава детегледачка, каквато би работила за тези пари. Който е недоволен, да се постарае да заслужи висока заплата и тогава сам да си наеме високоплатена детегледачка с педагогическо образование и с два чужди езика.
3
5
 
20
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Нормални ли сте? Кой ще работи за минимална? 1200 лева на седмица е заплащането, което трябва да иска една детегледачка. Който няма пари, да не е раждал деца. Това е отговорна и трудна работа. За минимална, може само някой бразилец да ви гледа децата.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата е станала робовладелец.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде накъде мРЗ. Може да се договори на средна или над 10 бона.