Великденската трапеза: Скок на яйцата, прясното агнешко кът

30% ще ни излезе по-скъпо в сравнение с миналата година
26 мар 2023 14:40, Александър Попов
137

Великденската трапеза ще ни излезе с 30% "по-солено" тази година. Цените на яйцата вървят нагоре, в магазините прясно агнешко рядко може да се намери. Според продавачи хората го купуват все по-рядко.

В момента агнешкото върви средно 22-25 лева за килограм, но очакванията са да стигне и до 30 лв.

"Килограмът на дреболиите е 12 - 14 лева- в зависимост какво има в тях", каза продавач-консултантът Ваня Калинова пред Bulgaria ON AIR.

Георги Тончев е собственик на ферма във Великотърновско и има 800 агнета. Споделя, че за първа година нито един търговец не го е потърсил.

"Разходите са фуражи и не само - трудът е много скъп, тъй като основно в овцевъдството физическият труд е повече отколкото във всяко едно друго производство. Има 20 дни до Великден и нямаме никакъв интерес от търговец. В момента себестойността е 11-12 лева на агне, живо тегло. Ние в момента продавайки на 11-12 лв. продаваме на себестойност", посочи Тончев.

Оказва се, че през последните години българите все по-малко купуват агнешко за Великденските празници и Гергьовден.

Рекордно поскъпване вече се забелязва при яйцата, като цената надхвърля 55 ст. за брой.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още по темата: Великдентрапеза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
5
 
7
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 1 година
Както се изрази Цънцарова - агнепроизводителите , явно са гледали агнетата на скъпа газ и скъп ток , защото цената на фуражите спадна много след вноса на радиоактивно зърно от Украйна .Купувайте само от СМР и Сърбия .
85
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажете Не на яйцата от Украйна!!!
84
3
 
8
 
! Отговори
КуКлус преди 1 година
Ако бях собственик на тази територия България.....ще я продам ! Народа ще вика УРА и песен кезапее !
83
8
 
5
 
! Отговори
тракиец преди 1 година
До Българин Това че не можеш да се оправяш си е твой проблем!Аман от русофили!
82
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя дебел скопец Митьо се е самозабравил,цена на агнешко,плешка с предна четвъртина в Германия струва около 16,50-17 лева килограм,какви са тия цени от 14-15 лева живо тегло които търси той?Хора осъзнайте се!!!
81
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде таз година 30 лв. агнешкото , а догодина като дойде на власт ПП-ДБ ще стане 60 лв. Честито на харвардските избиратели. Ура другари, а да си купите от козунаците на Линда за 59 лв .
80
16
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пазарната икономика и демокрацията се доказаха като анти-човешки системи и все повече ще западат.
79
16
 
22
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Бай Тошово време нямаше къща без агнешко на Великден ,а ти о ръ.на и на демокрацията...
78
13
 
27
 
! Отговори
До 89 преди 1 година
Софтуери, мофтуери, всичко е една измислица от запада. Дядо ти само със софтуери е гледал кравите. Ай ще ви се е меките китки, неспособни сте 5лв да изкарате ако не са западните грантове да чаткате по копченца цял ден.
77
6
 
8
 
! Отговори
Бойко ясно каза Ви преди 1 година
за мазнинката. Нямаш ли я, мизeрия и глад те чакат.
76
19
 
12
 
! Отговори
До 86 преди 1 година
Аз пиша от телефон, произведен в Китай. Сатанистки устройства не докосвам и живея реален, а не изкуствен живот. Не си играя на програмки и ***. Всичките айти-та ще ви направим чобани по полята. Ще видите отде иде и хляба и сиренето и салама!
75
17
 
8
 
! Отговори
До ларавел преди 1 година
Ще си въртите компютърджийските измами още малко. Като дойде Путин с кеф ще гледам как ви гърчат по полето да бачкате истинска работа. Окрадохте народа с измислените ви компютри. Още малко.
74
7
 
3
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
Пълни глупости дрънкаш. Апп-а е на символична цена. Малко над 200 000лв. И разбира се, че предприемача би следвало да работи за някаква печалба. Иначе защо някой би се хванал с нещо?
73
8
 
4
 
! Отговори
До ларавел преди 1 година
И колко кожи ще му смъкнете за това приложение? Удобно го спестяваш това. А той после пак от нас ще си ги върне. Айде да ходите да правите като вятъра.
72
4
 
6
 
! Отговори
Ларавел преди 1 година
В момента работим по едно приложение на наш клиент за споделено пазаруване от чужбина. Идеята му е да се отварят квоти за дадени стоки, които потребителите желаят. Веднага щом се събере достатъчно количество поръчки за дадена стока, така че да може да се купи на едро, приложението я поръчва и вие си я получавате на адрес. Апп-а печели от разликата едро-дребно. Гениална идея.
71
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КоССтадинов иска да ви лиши от качествена западна храна хамон, пражка шунка, шунка от италия... Иска да му нагъвате миризливите чорапи, както другия лакеи на ссср.
70
2
 
30
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
Затова пък от следващата седмица в "Кауфланд" има свинска плешка без кост за 7,99 за килограм. Познайте какво ще купя за Великден.
69
4
 
4
 
! Отговори
Гарабед преди 1 година
До Анонимен.Възможно е и народа купува.Както е и възможно ученик в пети клас да не може да пише.Не,не от "онези"деца.Чистокръвни българчета.
68
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обсъждане на цена на агнешко преди избори води до.... Възраждане!
67
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За яйцата нема оправдание, но нашите селянчета "бизнесменчета", сега се водят граждани, при първа възможност дерат кожи , същото е и с работниците.....:))) Робите уж имат синдикат, уж немат, тоест нищо :)))