1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората

37% се притесняват, че ИИ може да замени човешкия труд в тяхната сфера
11 юли 2023 09:30, Елка Василева
219
1/5 от българите искат забрана на изкуствения интелект, опасен е за хората
Снимка: архив, БГНЕС

45% от българите смятат, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места. 37% се притесняват, че може да замени човешкия труд в тяхната сфера. Близо една пета споделят мнението, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, защото създава опасност за хората. Това сочи проучване на "Тренд" по поръчка на вестник "24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо изкуствения интелект.
 
Мнозинството от българските граждани (63%) твърди, че знае какво представлява изкуственият интелект. Всеки 4 от 10 души изразяват отрицателно отношение към използването му.

Младите са най-позитивно настроени, а с покачване на възрастта делът отрицателни отговори се увеличава.
 
За близо две трети новините и публикациите, свързани с изкуствен интелект, не представляват интерес.
 
Най-приемлива за обществото е употребата на изкуствен интелект в сфери като връзка с клиенти (кол центрове) и технологичния сектор.

Самоуправляващите се превозни средства и употребата на изкуствен интелект в медицината будят най-голямо недоверие. Мнозинството от българите не биха се доверили на употребата на изкуствен интелект и в области като образование, финансови услуги, счетоводство и журналистика.
 
Близо половината от населението (45%) смята, че изкуственият интелект ще доведе до загуба на работни места, а само 4% - че ще създаде нови такива.

37% се притесняват, че изкуственият интелект може да ги застраши пряко, като замени човешкия труд в сферата, в която работят. Най-ниските нива на притеснение се регистрират сред хората до 30 г.

Притесненията дават отражение върху желанието за регулация. Само 8% подкрепят идеята изкуственият интелект да бъде оставен да се развива свободно, защото ще бъде от помощ за хората. Близо една пета (19%) смятат, че изкуственият интелект трябва да бъде забранен, а други 57%, че трябва да бъде регулиран, за да не създава опасност за хората.

Това показва изследването, което е реализирано в периода между 10 и 16 юни 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
0
 
4
 
! Отговори
Xaxa преди 9 месеца
Този "изкуствен интелект" е толкова "интелект", колкото аз съм трамвай. Интелект означава да може да разсъждава и мисли, а не някакъв *** бот да рови в база данни и да дава отговори. Напоследък много се рекламира този уж ИИ, а както вече всички знаем нещо, което се пропагандира от глобслистките така наречени "медии" като тази кофа за смет "днес.бг" е 100%-ва измама и лъжа
178
0
 
0
 
! Отговори
Форумният Експерт преди 9 месеца
И кое му е страшното? Просто му рязваш кабела като не слуша и му спираш мисловната дейност. Сега, тия дето се возят на теслите трябва да са по-внимателни но ИИ гледа да не убива себе си, така че там са по-скоро нещастни случаите.
177
2
 
4
 
! Отговори
Незнайко преди 9 месеца
Поради липсата на Естествен, (виж процентите на В*зраждане) Изкуственият Интелект е единственият шанс за Родината... Лошото е, че за да се разбере това се изисква... интелект!
176
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Преди време, гледах един репортаж от САЩ (в youtube), където водещите събираха подписи в петиция, с която да се забрани опасния препарат диводороден оксид (H2O, или чиста вода). И за най-голям майтап и забавление на гледащите клипа, имаше немалко народ които подписаха петицията! Някои се колебаеха, други имаха нужда от малко убеждение че било правилно, и много малко бяха тия които се изхилиха (умните) и им казаха на снимащите клипа да се разкарат.Та и у нас така.
175
1
 
4
 
! Отговори
Лошо преди 9 месеца
Неграмотни коментират интелект.
174
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не бе баце, "антивацърите" са най-интелигентните хора на планетата. Загряха измамата, преди още да са я пуснали в употреба. Тя беше очевидна, но плоскоглавите тивизомбирани дори до ден днешен не са загрели. И "антивацърите" просто не се инжектираха с вредни експерименти срещу лека настинка, която се преболедува за два-три дена. Понеже мислят и се информират. За разлика от зомбираните, които сега се страхувкат от "ИИ". Понеже звучи страшно като им кажат от телевизора.
173
2
 
0
 
! Отговори
До Анонимен преди 9 месеца
Не бе бате, това сте ония 20% антиваксери. Тея, дето оцеляхте от ковида. Толкова сте "умни", че даже сте вдлъбнати.
172
0
 
2
 
! Отговори
До Анонимен преди 9 месеца
Не знаят какво е машинно обучение. На мои колеги ИТ-та втора линия им обяснявах какво е ИИ и как работи, след 20 минути обяснение те изведнъж казаха "а-а-а-а, ама то това ли било, *** то е по-тъпо от един човек и явно зависи как са го обучили". И това са ИТ-а, с дълъг стаж, просто ИИ не им е професия. А тука хванали разбирачите от улицата да се изказват.....
171
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това са ония 20% дето се "ваксинираха" доброволно срещу настинка с вредни експериментални псевдоваксини. Тия същите 20% ще ядат щурци, за да "спасяват климата". Каквото им кажат от телевизора - вярват, вярват, вярват...
170
0
 
3
 
! Отговори
До ИТтата обраха над преди 9 месеца
Аз съм ИТ, тебе няма да ми е жал изобщо да те обера, ама ти и за чистач явно не ставаш и няма какво да ти се вземе. Поне акъл да имаше, а то и той ти липсва. Слушай си чалгата и нагъвай евтините кюфтета с лютеница, за толкова все пари ще намериш.
169
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека да позная - това е оная 1/4 дето събра подписка срещу еврото и иска да бъдем вечни васали на Русия. Компетентни по всякакви въпроси, като се почне от футбол и се стигне до политика, а като ги попиташ какво са направили за България през живота си ти обясняват как държавата им е длъжна. И сега да издразня останалите - аз съм ИТ и знам какво е изкуствен интелект и как работи. Оказа се, че последните няколко месеца обяснявам на колеги какво точно е това и как работи.А вие си мислете за другите.
168
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колкото повече безработни, толкова по-голяма престъпност...
167
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нека работи вместо хората, те вероятно преди години са искали и забрана за интернет и мобилните телефони, но света се развива и върви напред, кой иска,кой не, технологиите си напредват. Те и много не искат Ел коли,но и те навлизат. Много работа върши тва нещо и хората ще имат повече време да си живеят. За тез, които не се приспособят, кофти.
166
7
 
0
 
! Отговори
ИТтата обраха надора преди 9 месеца
програмистите обраха народа - един нормален човек взима средно 1,5х.лева ,докато един програмист средно 7хил лева. И всичко това на гърна на народа. Сега искат да опоскат още ,като внедрят където могат Изкуствен Интелект и да вземат на когото могат работата. Без данъци за програмисти тая държава няма да се оправи.
165
2
 
3
 
! Отговори
Квартална шмъркалка преди 9 месеца
Спокойно, ИИ няма да бере ягоди в Англия...
164
0
 
3
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 9 месеца
Колко може да е опасен "Изкуственият интелект"? Колкото са опасни хората, които ще оправдават собствените си действия с негови "решения".
163
4
 
4
 
! Отговори
Филмът, преди 9 месеца
"Аз, роботът" и "Четвъртият закон на роботиката", са много показателни, че на човечеството не е необходим ИИ. Същността на прогреса е в Духовността, а не в безкрайните войни и масовите технологии /които, в по-голямата си част са ненужни/.
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки, който иска да живее нормално, да има работа, трябва да е против ИИ, защото ако го има, той ще заеме работните места на хората и те ще са безполезни и ненужни.
161
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Изукствения интелект е опасен за цялото човечество.
160
0
 
2
 
! Отговори
кк преди 9 месеца
Викам на колега използвай ИИ по бързо е. Той: " Аааа страхм ме е от роботи" ...

Спонсорирани публикации