11 години от терористичния атентат на летище "Сарафово"

Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония
18 юли 2023 06:42, Александър Попов
23
11 години от терористичния атентат на летище "Сарафово"
Предполагаемият самоубиец-атентатор. Снимка: МВР

18 юли 2012 г. ще остане в историята като жесток спомен за хиляди. На този ден автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака.

При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. Бяха ранени близо 40 души.

На 15 юли 2016 г. обвинителният акт за терористичния атентат бе внесен в Специализирания съд. Подсъдими по него са Мелиад Фарах - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

Президентът Румен Радев ще участва във възпоменателната церемония по повод 11-ата годишнина от атентата. Възпоменанието ще започне в 14:00 часа на летище „Сарафово“ в Бургас с минута мълчание. Радев ще направи обръщение и ще поднесе венец пред паметника в почит на загиналите в терористичния акт.

На церемонията ще присъстват близки на жертвите, посланикът на Израел Йорам Елрон, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител проф. Мария Нейкова, представители на държавни институции, на еврейската общност в България и на дипломатическия корпус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: атентатСарафово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Християна преди 1 година
Да бъде благословена паметта на еврейските туристи, станали невинни жертви на ислямския терористи и нека Бог скоро въздаде на всички виновни терористи и техни съучастници, организатори, помагачи, които ги финансират и вэоръжават за всяка терористчна атака и всяка жертва.И кога семействата на жертвите ще бъдат обезщетени от чрез БГ съд от Иран? И как БГ служби по сигурност са допуснали терористи и не са проверили дори летища, макар че са били предупредени за Иранската терористична група Хизбула
19
1
 
1
 
! Отговори
Bormann преди 1 година
Терористични атаки на летище Сарафово според министерство на вътрешните работи не е имало. Група незаконни имигранти бяха депортирани от планетата след кратки преговори, дай му сап.пппун и му покажи пътя към душовете :))))
18
1
 
0
 
! Отговори
Ани преди 1 година
някви непознати чужди хора воюват, умрели, след 18 години, честваме атентатите на във държавата и е парвия и - глупости са това
17
2
 
1
 
! Отговори
Амин преди 1 година
Поп да им поканят да им попее!
16
0
 
0
 
! Отговори
стан40 преди 1 година
пове4е средства за данс да ги хващат преди да направят пукотевици . никъв акт не е .
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честит юбилей! :)
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АНКЕТА 12 : трябва теб да скопим, че да не вземеш да пренесеш на поколението си своята глупост.
13
2
 
2
 
! Отговори
Анадолски тираджия преди 1 година
До Анонимен 10Аз пък изобщо не се замислям,защото съм сигурен,че си лакираш ноктите.А ти замислял ли си се защо?
12
3
 
5
 
! Отговори
АНКЕТА преди 1 година
Ако не бяхме срината и разграбена англо-краварска колония, този,които заяви на всеослушание чрез медиите пред целия българския народ ,че българският лъв ,символ на държавността и на българските царе трябва да бъде скопен - трябва ли също да бъде кастриран и изгонен от колонията ?
11
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Атентат? Да го кажем в положителна светлина : "Бум на израелски туристи в Сарафово"
10
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 8 - Мисля, *** рябва да спреш марохуаната.
9
4
 
6
 
! Отговори
ДаСкопимСкотПаситто преди 1 година
До АнонименЗа МОСАД всичко,което правят има някакъв смисъл. А смисълът на този атентат беше да се "докаже",че това е дело на Хисбула ,както и стана в хода на "разследването" и по този начин евреете обявиха Хисбула за терористична организация,и им се отвързаха ръцете да я бомбят.
8
5
 
9
 
! Отговори
НищоЛично преди 1 година
А дали това пъклено дело не беше сторено от дъгата ръка на МОСАД ?Вие какво мислите ?
7
2
 
3
 
! Отговори
Незнаещ преди 1 година
До 4 За този който го е направил е имало смисъл
6
2
 
5
 
! Отговори
АгентНаБългария преди 1 година
Партньорски служби предопредиха по рано че ше стане нещо такова но българските некадърници то допуснаха въпреки това
5
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПО време на гей парада тогава проникнаха масови убиици .. Голям хомофоб се придвижи към Бургас. преди атентата..ПРи последния са засечени в София над 12 000 масови убиици . някой са снимани около участниците в парада. Все още няма масови жертви ..Експерти да огледат филми за масови убиици около участници в паради .вкл преди атентата хомофобите се придвижват високо над главите на обсебените ..
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това беше много странно и безсмислено-
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Любимата ми част беше как бил теглил пари от Хизбула през банкомат, а после му открили личната карта и радиостанцията на някаква отбивка.
2
5
 
11
 
! Отговори
Ала Бала преди 1 година
Разследването на този атентат приключи по-бързо и от това на 11 септември - още на следващият ден се оказаха виновни Хизбула. :)
1
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
а статия за mh17 коги, сандец? като шефчето нареди?