Сметната палата откри липса на кредитни досиета в КТБ

Не са открити и договорите и вземанията на банката
8 авг 2023 21:00, Стела Стоянова
52
Сметната палата откри липса на кредитни досиета в КТБ
Снимка БГНЕС, архив

В описите на имуществото на КТБ, направени през април 2015 г. - веднага след обявения от съда фалит, липсват данни за кредитните досиета - най-важните документи, по които синдиците може да съберат вземанията на банката.

Това е една от констатациите на дългоочаквания одит на активите на фалиралата КТБ, публикуван от Сметната палата, пише "Сега".

Всъщност одитът е на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който осъществява контрола върху синдиците на фалиралата преди 9 години банка. Проверяваният период обхваща 4 години - 2016-2020 г.

Проверката бе възложена в началото на 2022 г., когато председател на Сметната палата бе Цветан Цветков. Наскоро Цветков обяви, че една от причините за скоростното му освобождаване от поста по-рано тази година е именно този одит, който по думите му е бил бавен по всевъзможни начини, за да не види бял свят.

В крайна сметка документът бе публикуван при новия председател на Сметната палата Димитър Главчев. Палатата обаче не съобщи на медиите за оповестения доклад, както обичайно прави.

В описа на имуществото на фалиралата КТБ одиторите не са открили описани договорите и вземанията на банката, включително липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите. В отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитополучателя, за размера на кредита, дати и други съпътстващи документи.

От Гаранционния фонд са обяснили пред одиторите липсите с това, че самото описване и събиране на всички документи е ставало по ускорена процедура. Освен това информацията за обичайните банкови дейности и договорите се съхранявала предимно на електронен носител, което според фонда гарантира тяхното коректно съхранение.

Още по темата

Одиторите са установили също липсата на описани недвижими имоти и наличните ценни книги в помещенията на КТБ.  От ФГВБ обяснили, че те били иззети от прокуратурата. В протоколите обаче липсва информация дали прокуратурата е иззела всички ценни книги, собственост на банката, и евентуално къде се намират ценните книги, които не са иззети.

Одиторите установяват още, че през разглеждания период ФГВБ не е осъществил достатъчно ефективен контрол как синдици на банка в несъстоятелност как са я управлявали и са продавали имуществото й.

В доклада е отбелязано и че при назначаването на двамата синдици през ноември 2015 г. не е приложена одобрената Процедура за избор на синдик на Фонда. "В резултат за синдик, с правомощия по управление на маса на несъстоятелността в размер на над 1 милиард лева е назначено лице, което не притежава предходен опит в процеса по несъстоятелност (вкл. банкова и/или търговска), както и професионален опит в банка", се посочва в доклада.

Двамата синдици - варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова, са били добавени в списъка на БНБ с одобрени синдици едва месец по-рано.

Сметната палата разкрива, че Донов и Маринова са плащали регулярно възнаграждение за правно обслужване на адв. Веселин Матев. Същото време баща му Матей Матев е председател на ФГВБ - институцията, която трябва да контролира въпросните синдици.  Договорът за правно обслужване с адв. Веселин Матев е сключен на 1 януари 2019 г., но не ясно дали той все още е действащ.

В одитния доклад е посочено, че прогнозираният процент на възстановяване на претенциите на кредиторите е приблизително 20% спрямо първоначалната им стойност към 30.06.2014 г. от 6.89 млрд. лв.  Получените средства от осребряване на масата на несъстоятелността са също с такъв приблизителен дял спрямо първоначалната им стойност.

От общо 3.7 млрд. лева, които ФГВБ изплати на защитените вложители, 3/4 не са му възстановени, се отчита още в доклада.

Към края на 2021 г. общите разходи по несъстоятелността на КТБ надхвърлят 99 млн. лв. и са почти 7% от набраните средства от осребряването на имуществото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: одитСметна палатаКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Милена преди 8 месеца
Дали някога ще открият милиардите, които Цветан Ваилев открадна от спестяванията на хората?
43
0
 
0
 
! Отговори
Иванова преди 8 месеца
Добре де като уж Пеевски е обрал КТБ, а не Цветан Василев, не мога да си подредя логически няколко факта. Как точно някой ще обере КТБ без да знае Цветан Василев. Нали той беше шеф на надзорния съвет на банката. Нали всеки кредит минава през него и той го разписва? Искате да ми кажете, че той не е разбрал как 4 млрд. лв. са изчезнали от КТБ? Стига глупости, ако наистина беше невинен щеше да се изправи пред съда и да го покаже, но не може. Защо ли, а?
42
0
 
1
 
! Отговори
Ради преди 8 месеца
Щеше да е смешно, ако не беше тъжно.....докато един се хили "под мустак" коя година вече.....отврат
41
0
 
1
 
! Отговори
Ася преди 8 месеца
Пълна пародия. Как не можаха да арестуват поне един виновен за тая кражба?
40
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 8 месеца
Мустакатия мошеник сега сигурно яко се смее някъде в сръбско
39
0
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 8 месеца
Цветан Василев завлече около 2 милиарда от банката, и не е учудващо, че ги няма кредитните досиета.
38
2
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 8 месеца
Колко откраднати пари, колко далавери и нечистотии и нищо, Цецо си кара кефа в Белград и хич не му пука.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шокиран съм че има нередности в банката която шиши източи ! Той е светец! И не е дебел!
36
0
 
5
 
! Отговори
БГ преди 8 месеца
Т.е. "наши хора" теглили кредити от КТБ. После документите удобно са "изгубени" и не е ясно кой е теглил кредита. Елементарна кражба на милиарди, без последствия за крадците. После пак се чудим защо няма пари за болници, детски градини и пенсии.
35
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А така. Ако изчезнат кредитни досиета на няколко "наши хора" кредитите също изчезват, стига да са писани като необезсщетени кредити нашите хора могат да си харчат безнаказано и без да връщат парите теглени на кредит.
34
1
 
2
 
! Отговори
Катина преди 8 месеца
Тези липсващи документи, всички знаем къде са- Цв. Василев не е спал и не си е тръгнал с празни куфари
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Спомням си , че ББ тегли държавен заем , за да върне парите на вложителите на фалиралата КТБ . Кой изплаща този заем ? Аз и всички останали балъци-данъкоплатци. А кой фалира и взе парите " никога няма да се разбере" .
32
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 8 месеца
Мда, а пък главният свидетел на прикриватурата стана милионер. По една случайност :) Почвайте го каскета, какво чакате.
31
1
 
1
 
! Отговори
по скайпа преди 8 месеца
да звънна на цветан да ми ги пусне а . Закво ти е досие . да хванеш някой . лов на вещици . Чиисткаата
30
0
 
7
 
! Отговори
Дима преди 8 месеца
Е то и за децата е ясно защо!НЯМА Досиета НЯМА Проблем!Крадците си живеят охолно.
29
0
 
10
 
! Отговори
айДЕЕ преди 8 месеца
Още една от ГЕРБ-ерастките схеми лъсва наяве, а някои "умници" тук обвиняват Кирчо и Кокорчо за неща станали много преди тях и сляпо защитават крадливия Баце. Че той и Веждичката имаше доста пари в тази банка и някак му ги възстановиха всичките над милион. Типична схема на ГЕРБ-СДС-ДПС.
28
0
 
7
 
! Отговори
нали преди 8 месеца
цветан е невинен за фалита . пеески го натопи и цацката го омаза . промени се света . 7 години 4 милиарда . кеца с 5 милиончета си ги взе . мръсни пари се въртяха .
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Голям международен проблем се очертава пак! Както си знаем, "крадецът Цветан Василев" се укрива в Сърбия. А пък се налага да приветстваме Сърбия в ЕС. Сега как ще стане?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сметната палата извършила одит, публикувала доклад, ама не съобщила на медиите, както обикновено правела. Какво трябва да ни говори това? Ами звучи като проучване на челен опит по фалит на банка, от страна на променливите, за сметка на данъкоплатците, естествено. Нещо друго случило ли се е? Не! Че и Гешев го няма, да "покрие" случая.
25
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Не вярвам, че нещо ще се случи, източиха фонда за гарантиране на депозитите, взеха активите на банката, а сега и ще бъдат изпрани. Нищо няма да се случи, Пеевски ще продължи да си прави далаверите, защото и съдебна реформа няма да има.

Спонсорирани публикации