Национален протест в София за запазване на въгледобива и срещу затваряне на мощности

Митинг-шествието е под надслов "Ясно и сигурно енергийно бъдеще на България"
19 сеп 2023 07:08, Елка Василева
135
Национален протест в София за запазване на въгледобива и срещу затваряне на мощности
Снимка: архив, БГНЕС

Миньори и енергетици се събират днес от 11:30 ч. в София на митинг-шествие под надслов "Ясно и сигурно енергийно бъдеще на България". Акцията е организирана от Конфедерацията на труда (КТ) "Подкрепа" и Конфедерация на независимите синдикати в България (КНСБ). Протестът е за запазване на въгледобива и срещу преждевременното затваряне на мощности във въглищния сектор, съобщиха преди дни от двата синдиката. КТ "Подкрепа" и КНСБ имат възражения по отношение на начина, по който се провеждат обсъжданията за териториалните планове за справедлив преход (ТПСП).

Още по темата
По информация на синдикатите шествието ще започне от пл. „Свети Александър Невски” в 11:30 ч. в София. Участниците ще преминат през ул. „Оборище”, ул. „Георги С. Раковски”, бул. „Цар Освободител” и бул. „Княз Александър Дондуков”, за да стигнат до официалния вход на Министерския съвет, където от 12:00 ще се проведе национален протестен митинг.
 
От КНСБ и КТ "Подкрепа" се опасяват от закриване на работни места. Така, както е в териториалните планове, първоначално се предвижда да бъдат застрашени около 12 000 работни места в комплекса "Марица Изток", каза за БТА Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. Тенденцията е след 2030 г. да станат 15 000. До 100 000 може да са застрашените индиректните работни места, добави той. По думите му обществеността в Перник и Кюстендил също има отрицателно становище за ТПСП на двете области.
 
Вълчев каза, че има очаквания за среща с премиера акад. Николай Денков, на която "в спокоен тон, ако е възможно, да се обсъди, да видим какво прави властта". Надяваме се да очертаем каква е картината и какво е бъдещето, посочи също той. На 9 септември министър-председателят Денков обяви, че Министерството на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството са публикували плановете за териториално развитие на районите на Стара Загора, Перник и Кюстендил. По думите му над 2 млрд. лв. европейски средства ще бъдат насочени за трите района.
(БТА, Борислава Бибиновска)
 


135
Още от Общество
Блокада на центъра на София, ако до 15 ч. исканията на земеделските производители не са изпълнени
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Затваряй! Ликвидирай! Стига са тровили въздуха! Да отиват да работят по селата си. Погледнете ги тия дюмбели, нищо не правят и само ревът за заплати.
109
0
 
4
 
! Отговори
Ха преди 4 дни
После скъпо ми е ! Еми като не се мисли ! Затваряме си Тец-ове, АЕЦ-ове, и от страна която е независима от електричество , ставаме зависими !!!
108
0
 
2
 
! Отговори
Подигравка! преди 4 дни
Синдикален протест ? - Пародия, другаре! Псевдосиндикати - около 200 човека платени - дефилират с лозунги , като по соц. времето , и викат "Слава на Про100 Киро" Как пък една стачка не направиха за 33 г. !!!! Заслужават си робския труд за стотинки и да са на улицата , без работа ! Дори хляба си не са способни да защитят !
107
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
смешниците които драскат-нали имате представа че в момента използвате ток от аец и тец а не "зелен от вятъра и слънцето?или искате вносен но по скъп ? срещу $ колко ли може да се наведете още долни,мизерни и жалки продажници?
106
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
И като затворим тецовете, от кхъде точно ще идва тока? Само с вятър и цкънце не става. Или целта е да купуваме чужд ток и да го плащаме на тройни цени?
105
5
 
3
 
! Отговори
д преди 5 дни
Протест на хората които тровят въздуха, щото не искали да сядат да учат ами да си тровят....абе борисовчета и червенотиквеничета
104
3
 
6
 
! Отговори
ЗАПАДЪТ СЕ преди 5 дни
САМОУБИ С ТАЗИ ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ. ГЕРМАНИЯ Е В РЕЦЕСИЯ, А ИТАЛИЯ. ПОРТУГАЛИЯ И ИСПАНИЯ СА ПРЕД ФАЛИТ. НЯМА ЕВТИНИ РЕСУРСИ И СКОРО ТАМ ЩЕ ИМА БУНТОВЕ И ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, ПРЕДШЕСТВАЩА ОТ ИНФЛАЦИЯ+РЕЦЕСИЯ = СТАГФЛАЦИЯ.
103
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
дребните земевладелци си мислят че протестират, за да ги подкрепят, а реално държавата се опитва да не подпомага, както до сега 5-6 едри зърнари с по 30млн на година и да подпомогне малките производители, подведени са грозно
102
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
на запад хората протестират срещу използването на изкопаеми горива, а тук.... обратното, показателно е защо сме толкова зле, мисленето ни е като нахора от 18-ти век
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
До Вместо да протестираАмам те и нашите ни тровят,ядем ГМО ръсено яко с химия а нашите недоволни зърнари си праят милионите докато ние се тровим.Събудете се.Не подкрепям политиците,но това трябва да приключи.Навремето имахме стопанство АПК държавни,земята трябва да е държавна,животни се гледаха даже частно по къщите и бяхме здрави.Трябва втора национализация,но не чакай нищо на Възраждане.Ще се наложи пак Русия да ни спаси щото ние сме овце.
100
3
 
3
 
! Отговори
Вместо да протестира преди 5 дни
Народът да беше гласувал за Възраждане, но простаците казват - без полици и политика. Тези, които не гласуват същото говорят. А това да ви тровят и оставят без работа е дело на политиците и трябва да разберете, че всичко е политика.
99
0
 
3
 
! Отговори
долния малоумник 99 преди 5 дни
И като се преквалифицират кво, няма общо 19 в. и сега, мелници и стъклария по полетата не са никва революция, даже са по замърсяващи и вредни от въглищата, да не говорим, че имат кратък живот, работят при определени условия и се сече маса гора заради тях, не са измислили още чисти ресурси и докато е така ще се ползват тези, доказано най чиста енергия засега са атомните централи, ама някой по п,р,о,с,т,и като теб , трябва повечко да четат и да се образоват, никой не иска да спасява никва планет
98
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 дни
През 19ти век работниците в Англия протестират и чупят тъкачни станове защото не са доволни, че индустриалната революция ги оставя без препитание. 2 века по-късно в България същото. Нека да държим на системи стари мръсни индустрии защото хората нямат желание да се преквалифицират.
97
1
 
7
 
! Отговори
цц преди 5 дни
Още когато бойко беше цар на България да бяхте протестирали
96
0
 
0
 
! Отговори
До 94 преди 5 дни
И да ги свалим, те пак ще си управляват. Някой влезе ли в политиката по-принцип излиза от нея само по един начин, и не е в резултат на протести :D
95
2
 
4
 
! Отговори
Абе... преди 5 дни
...в тая държава има ли някой, който да не стачкува? И що точно баш сега всички се сетиха. Аз твърдя, че поне от 2013та година нещата са мега зле, но пък точно в този момент -> странно.
94
1
 
4
 
! Отговори
Ме преди 5 дни
Тез пък как точно сега се сетиха???
93
4
 
6
 
! Отговори
Сваляйте преди 5 дни
Сваляйте сглобката. Достатъчно беди нанесоха на държавата. Протести до дупка и нови избори. Киро, Асен, Бойко и Пеевски не трябва да управляват. Те са вредни за страната!
92
1
 
5
 
! Отговори
ВЪХ преди 5 дни
абе влизайте направо тъкмо който му пречите на пътя и всеки който иска пеша да бутнем онова гнездо на заразно зло!!!
91
5
 
8
 
! Отговори
123 преди 5 дни
Синдикатите в България са паразитни организации, нямащи нищо общо с интересите на работниците. Ръководните постове в синдикатите се предават по кръвен и по полов път. Няма как хора които нямат един ден трудов стаж в реалния сектор да защитават интересите на работниците, просто защото нямат идея какви са им проблемите.