Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?

Димитър Манолов: Спасяваме енергийния баланс на системата
1 окт 2023 10:47, Елка Василева
377
Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време?
Снимка: архив, БГНЕС

Спасяваме енергийния баланс на системата - така президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов обясни случващите се протести на енергетици и миньори.

"В момента през тези ТЕЦ-ове се осигурява между 40 и 60% от производството на базова електроенергия. Докато не намерим техническо решение на този въпрос, всичко друго, което би било направено, ще е безумие. Ако в 6 часа вечерта ТЕЦ-овете не произвеждат ток, изключваме и спираме да си светим. И тези хора няма с какво да си включат телефончетата, да им се заредят таблетчетата и не могат да отидат в бара да пият смутита. Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време? Това е големият въпрос. Понеже към момента той няма отговор, сме там, където сме. Предлагат се решения, които не само не отговарят на този въпрос, а задълбочават проблема", обясни той пред БНР.

Още по темата
За поканата за среща, отправена от премиера към синдикатите за този следобед, Манолов каза, че снощи нагласата е била категорично да не се отзоват на срещата. Тази сутрин не забелязах голям ентусиазъм по отношение на промяна на тази позиция, добави той и посочи, че това все пак още не е крайното решение. Според него да се води този разговор постфактум е нелепо.  

Не можеш да загубиш нещо, което не си имал - така той отговори на казаното от премиера Денков, че ако не се изпратят плановете в Брюксел, може да загубим 4 млрд. лв.

"Това, което сега на нас ни се предлага, е - вземете едни дребни пари и съсипете това, което имате. Това е което ни се предлага - за 3 млрд. лв. да съсипем бъдещето за години напред, всъщност завинаги. Никой не знае какво са предали в Брюксел", каза Манолов.

"Тези хора си дават сметка какво ще се случи. Въпросът е как ще се случи. Около това е целият разговор и напрежение", коментира синдикалистът. Той е категоричен, че внасянето на плановете за справедлив преход трябва да се случат след широко обсъждане. Според него за 2 месеца тези обществени обсъждания е можело да се случат.

Управляващите всячески бягаха от това да чуят гласа на хората, смята той.

По думите му ТЕЦ-овете в България отговорят на всички технически изисквания. В сферата работят добре образовани и високо квалифицирани специалисти.

"Хората, които добиват въглища, те не копаят с кирка и лопата под земята, не са хора с лампички на челата".

Манолов посочи, че пряко засегнатите биха били около 13-14 хил. души. Но около 120 хил. души ще пострадат от това, което ще се случи там, добави той.

"Докато тези хора умуват какво да правят, всички знаем колко е къс пътят до самолета. Тази опасност не трябва да я пренебрегваме, а тя е опасност номер 1", каза синдикалистът.

Димитър Манолов направи паралел с миналото.

"Нещо такова се случи и с "Кремиковци", но там беше по-брутален подходът. Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня. Същото нещо ще се случи и тук", каза Димитър Манолов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


377
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Зелената политическа идея за затварянето на въглищата и преминаването към зелени енергии звучи хубаво, но води до зависимост от външен ресурс, какъвто е газта. Със затварянето на въглищата България би се превърнала от от енергийно независима в енергийно зависима държава. Както и всяка друга европейска държава тръгнала по днешната зелена политика.
213
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен231 ти и костя копейкин сте представители на породата
212
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Разходете се в кварталите, където живееха хората, които работиха в "Кремиковци", и ще видите пустиня." И кои са кварталите според Манолов,които уж били пустиня и където работели хората в Кремиковци.Няма софийски квартал, който да е пустиня,ако има предвид, че е обезлюден,дори Ботунец си е населен с достатъчно хора и от български и бхаратски произход.Ако има предвид икономическа пустиня и че няма,къде да работят хората, при положение, че си в София пък и от Ботунец да си не е проблем да пътуваш
211
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Четох някъде възобновяемите енергийни източници предпочитали да работят с газ вместо с въглища, защото газовата турбина можело да я включват/изключват на момента, докато котелите на въглщищните тецове били много интертни и не било толкова удобно да ги пускат и спират според вятъра/слънцето.
210
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Някой може ли да ми даде пример с породата българска тъпоглава овца която да може да мисли, да се развива и да се срамува ?
209
4
 
12
 
! Отговори
Петров преди 8 месеца
Пияницата Манолов му е все едно как е нощем той все си порка
208
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя долен лъжец да вземе да се скрие някъде. Излишъците на ток са огромни, особенно лятото, в момента матриците работят на 20%. С АЕЦ, оставани да няма с какво да светим нощно време.
207
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Идете в youtube и напишете: "TALASUM - домашна ракия" и като изслушате гласът на вълка как вие след като се напие с домашна ракия, ще забравите за политиката, понеже политиката не вари ракия!
206
7
 
17
 
! Отговори
ОБЕКТИВЕН преди 8 месеца
Ей,не се наядоха,не се награбиха тези синдикати.С какво ще светим-с ток!къде е Тренчев-харчи си паричките в чужбина,а тука маса миньори измряха,държавата плаща колосални глоби(още от времето на Борсов-тогава всички мълчаха)за мръсен въздух-би за здравето на всички хора в тези райони.Миньорите,вместо да натискат да се образоват,да се модернизира производството,те слушат такива като този,дето живее като цар,слушат мутрите, Д.Добрев и пр.Затова ще бъдем най-бедни,най-болни в ЕС .
205
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Освен че Газовата лампа свети, но и топли. Слагаш я около себе си и ще ти свети и ще те топли. Освен това вземаш едно котенце върху себе си в леглото да ти мърка и да те топли и си радостен, че с мъркането те и лекува.... със тия здравословни мъркащи котешки вибрации...... Е ако ти дойде някое Маце на гости.. посрещни го и го притули към себе си под юргана... то също ще те топли! Но и за какво ти са тия Пушещи въглища и електричество от пушещи въглища?
204
5
 
3
 
! Отговори
Неразбрал преди 8 месеца
Сега последно ще има ли ток, за да си заредя таблетчето или няма да има? Или ще има само понякога?
203
5
 
8
 
! Отговори
Напред ПЕЩЕРНЯЦИ преди 8 месеца
към огънят в пещерите, не ви трябват никакви перки и разни там волтаици, дърва и въглища са вашето бъдеще ! А и мисленето за един първобитен пещерняк не е необходимо за да се завива с кожи !
202
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уж, беше всичко на пазарен принцип, а тия синковци работят на загуба и дотации от държавата и пак недоволни.
201
11
 
6
 
! Отговори
Рендету преди 8 месеца
Без енергетика Бг се превръща в "Ч/ерна д/упка", емиграцията ще скочи не в процентно съотношение, а в Пъти!!!! Бъдещето е на АЕЦ и ГазовитеЕЦ!!!! Така наречената "зелена енергетика " показа своята пълна неефективност!!! Всичко друго е словоблудие!
200
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На отговор на заглавието "Ако затворим въглищната енергетика, с какво ще светим нощно време"? .... Отговор - с Газова Лампа - ефтино и за да я запалиш ти трябва една кибритена клечка с и след това ще икономисваш кибритени клечки при запалването на цигарки!
199
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен 11 преди 8 месеца
224,тези работи,Германия,започна,поетапно,да ги премахва,и ще наблягат,върху въглищата,а ние,понеже сме изпълнителни,и се съгласявате с всичко.
198
5
 
10
 
! Отговори
Весо преди 8 месеца
Все едно, че слушам оная Григорова.. без гадпром ще умрем от студ. Стига сте плашили хората,долни същества. ....дано бог ви накаже за липсата на морал...да се правите, че работите и цяла България да ви плаща мързела, за нескопосните лъжи, за наглостта и затова, че поставяте мързела и нежеланието си да се преквалифицирате над хората в България. Защото за да храним такива,като вас няма пари за пенсии и здраве,за пътища и социално подпомагане. Вие,синдикатите сте срам за работещите..бог вижда
197
5
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
За информация на всички ТЕЦ-офили, ТЕЦ-омани и ТЕЦ-оманяци, бъдещето на ТЕЦ-овете е ясно, като на парната машина и парния двигател, в музея. Все пак, вие, ТЕЦ-офили, ТЕЦ-омани и ТЕЦ-оманяци, ползвате съвременни технологии, нали?
196
9
 
14
 
! Отговори
Анонимна преди 8 месеца
Не ги слушайте какви изисквания имат от Брюксел, не затваряйте въглищата енергетика. Освен зеленчуци, с нищо друго не мога да свържа Брюксел. Обикновени глобалисти, без грам мозък, проводници на идеи, за които дори нямат акъла да помислят дали са добри или не.
195
4
 
5
 
! Отговори
Помощ за Украйна преди 8 месеца
Ще спим през ноща