В кадър: Празнуваме Димитровден, идва зимата

Да почерпят Димитър, Димо, Димана
26 окт 2023 11:45, Елка Василева
12
В кадър: Празнуваме Димитровден, идва зимата

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Православната църква днес отбелязва паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски, който е почитан на целия Балкански полуостров.

Свети Димитър е обявен за покровител на град Солун. Там е издигната и едноименната базилика, в която се съхраняват мощите на светеца, прославени с чудотворната си и лечебна сила.

Празнични богослужения в прослава на чудотвореца ще бъдат обслужени в храмовете на Българската православна църква.

Димитрий се родил в трети век в Солун. Баща му бил градоначалник. Когато Димитрий поотраснал и можел да разбира истината, родителите го въвели в молитвената стая и започнали да го учат на вярата в Господ Исус Христос. Повикали свещеник и го кръстили Димитрий.

След кончината на родителите си Димитрий заел висок военен пост и получил заповед да преследва християните. Вместо това той ги покровителствал. На връщане от поход на изток император Максимилиан спрял в Солун и поискал Димитрий да се откаже от вярата в Христа, но увещанията били напразни. Хвърлили го в тъмница. Загинал мъченически през 306 година - прободен с копие.

Християните запазили мощите на светеца. След като гоненията били прекратени, над лобното място и на гроба на Свети Димитър в Солун бил построен малък храм. При него ставали много чудеса. По-късно храмът бил разширен и тогава намерили нетленните останки на мъченика, от които потекло благовонно миро. За мироточивите му мощи се говори в паметници от десети век.

Днес мощите на Свети Димитър се съхраняват в едноименната базилика в Солун, издигната на лобното му мястото, а светецът се почита като покровител на Солун.

Почитта към великомъченик Димитър Солунски се разпространила широко на Балканите.

Името на Свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. През 1185 година по време на двувековното византийско робство братята боляри Асен и Петър обявили в Търновград, че не признават повече византийската власт. Това станало на 26 октомври, на храмовия празник на построената от тях църква, наречена на Свети Димитър. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край.

Според народните представи от Димитровден започва зимата. Професионален празник е на ковачите, техниците, инженерите и металурзите.

Имен ден празнуват Димитър, Димитрина, Деметра, Димо, Дима, Димка, Димитричка, Димчо, Димана, Драган, Митко, Митка, Митра, Митрана, Мита.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Тракиец преди 6 месеца
Чакайте първо есента да дойде, после говорете за зима! По календар зимата трябва да дойде на 21.12. Това е след близо 2 месеца.
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
До Анонимен 2 А ти си за психиатър, ама нищо, пишеш си глупости без да ти мигне окото.
6
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Гърците вярват, че същия Св. Димитър е убил нашия цар Калоян при обсадата на Солун, а пък ние го почитаме. И направо като ми кажат, че няма да празнуваме Хелоуин, щото бил чужд празник.
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Това име ми носи само лош късмет. Никой не те взима сериозно. Често си обект на подигравки и игнориране. Лошо става, когато си социално изключен.
4
1
 
2
 
! Отговори
Мечока Иван преди 6 месеца
Новини за контраотстъплението на холите нямали.
3
3
 
0
 
! Отговори
митю преди 6 месеца
след 13 дни
2
4
 
1
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 6 месеца
Най-големите подмазвачи на управляващите ни след 9-ти Септември 1944 и поробители на българският народ и до ден днешен си остават всички " именяци ' на днешната дата и хора свързани с изброените професии .
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
от имената изредени най доле кво що имам познати всичките са за у пушка

Спонсорирани публикации