Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов

На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер
Обновена: 22 яну 2024 19:23 | 22 яну 2024 19:00, Нели Христова
327
Нов скандал с "Аз съм българче": Украинче веело знамето върху книгата на Вазов
Снимка: Facebook

Само седмица, след като на Министерството на образованието и науката му се наложи да обяснява, че никой няма намерение да маха "Аз съм българче" на Иван Вазов от учебната програма, в социалните мрежи се завихри нов странен скандал със стихотворението.

Кой облече "Аз съм българче" с украинския флаг, този въпрос си задават потребители в социалните  мрежи, пишат от "24 часа".

А поводът е сборник със стихотворения на Иван Вазов. На корицата на сборника се вижда дете, облечено със синьо-жълт пуловер, в който потребители на фейсбук разпознават флага на Украйна, да вее българското знаме.

В сборника са включени едни от най-популярните и родолюбиви стихове на патриарха на българската литература Иван Вазов.

"Преди няколко дни пропуснах да се включа в надвикването в социалните мрежи, че "Аз съм българче" на Иван Вазов ще бъде премахнато от учебната програма, защото това няма как да стане, а и се виждаше, че е фалшива новина. Така се и оказа, образователното министерство обясни, че в никакъв момент не е обсъждано подобно нещо. Но разни политици яхнаха идеята, за да изглеждат твърде родолюбиви в очите на електората", пише Пепа Петрова във Facebook.

Аз не мога да си представя, че някоя държава ще отдаде чак такава чест на българския флаг, пише още Петрова.

Под поста на живеещата в Лос Анжелис, САЩ, журналистка се завихря сериозна дискусия. Като мнозина я обвиняват във фалшива новина. Но не липсват и потребители, които стигат до крайности. И дори заплахи за линч срещу издателите на сборника.

Книгата с тази корица е издадена още през 2002 г. и е на пазара вече 22 години като за първи път някой прави асоциация на дрехата на детето с Украйна, се казва в позиция на издателите от "Хермес" пред сайта "Площад Славейков". Автор на илюстрацията е художникът Борис Стоилов, който има над 1000 корици на книги.

Само преди дни се разви друг скандал, отново около стихотворението на Вазов. От МОН излязоха и с позиция по случая.

В никакъв момент и под никаква форма не е обсъждана промяна в изучаването на стихотворението „Аз съм българче" от Иван Вазов. Това се посочва в категорична публична позиция на Министерството на образованието и науката. Повод за нея са поредица от неверни внушения на политици, които през последните дни разпространяват фалшиви твърдения, свързани с творбата и изучаването ѝ в българските училища.

Още за случая вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


327
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
280
0
 
0
 
! Отговори
тъпомер преди 3 месеца
Никога не съм виждал такъв пуловер.а вие???Било случайно!?
279
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
тва се казва навеждане на макс и хващане за палците.
278
1
 
4
 
! Отговори
VS преди 3 месеца
Да, така е. Пишат тъпотии на поразия, но никой не написа как вчера п р а с ч о, в парламента каза, че в президентството имало "кеш"! По - нагло изказване отдавна не бях чувал! Един от най - бруталните крадци на прехода, обвинява законния президент в кражби! Дали е достоен или не президента за поста решава народа, а не някакъв псевдо политически "бизнесмен"!
277
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Да се забрани и про-украинският филм Миньоните!
276
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
А защо незнамкой си реши че цветовете на пуловера са украинско знаме? Може да са шведско или пък на Босна и Херцеговина. Или на Барбадос? А защо не клубния флаг на Фенербахче? Много глупендъри има у нас много и всички са русофили
275
3
 
6
 
! Отговори
съвсем преди 3 месеца
се побърка тоя народ,но така става като няма реални проблеми и всичко му пада от небето измисля си проблеми за да се разнообрази малко,дали ако имаха проблеми с парите,с прехраната или с покрива над главите си щяха да се вълнуват от подобни смешни дреболии
274
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Копейкин: Да се забрани шведското знаме защото е в синьо и жълто, а тези цветове предизвикват спонтанен дpисък сред русофилите. На всичкото отгоре Турция премахна пречките пред Швеция за НАТО. Остана другаря Орбан, който обеща, че ще допусне Швеция в НАТО, но след Турция.
273
7
 
11
 
! Отговори
В Азов преди 3 месеца
Трябва да забраним Иван В Азов като цяло!!1! Или поне да го преименуваме, не може да е с такова фашистко име!
272
3
 
4
 
! Отговори
Бял Кравар преди 3 месеца
Да живее бялата европейска раса! Да живеят славяните и българите!
271
4
 
7
 
! Отговори
Господи мили преди 3 месеца
Защо българите са толкова *** народ, защо мили Господи си ги наказал тези безмозъчни същества толкова много, какво са сторили че са наказани. Няма по *** народ
270
10
 
5
 
! Отговори
Бял Кравар преди 3 месеца
Ако на корицата беше ***.н.гал.че, турче или американче? Пак ли щяхте да блеете, тъпо овчо булгаристанско стадо?
269
4
 
4
 
! Отговори
До Кимон преди 3 месеца
Кимон ли си, Кимион ли си, все си от стадото, ***. Българите са стадо простаци
268
4
 
4
 
! Отговори
До Пълни глупости! преди 3 месеца
Не, тъ.па.ко, корицата е от 2013 година, то бива простотии, ама чак пък толкова!
267
6
 
8
 
! Отговори
Шегобиец преди 3 месеца
Ееееми то случайно авторът се е вдъхновил за пуловерчето на момчето от разните развети украински знамена наоколо. Подсъзнателно тъй да се каже. Не е искал. Просто случайно синьото е със същата разцветка и случайно се пада точно над жълтото. Бива ли сега за един пуловер да правим проблеми?
266
7
 
8
 
! Отговори
?!? преди 3 месеца
И какво сега, да си изхвърля дрехи със син и жълт цвят ли ?! Че някой побъркан ще ме обвини в чуждопоклонничество... Пак ли *** пуска лъжите ?
265
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Мачкай американската прислуга, те трябва да ни слугуват.
264
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ясно защо е скандала. Руските патриоти навъдили се като въшшки в България налитат като бик на червено срещу победния жълто син флаг на Украйна. Незнайно защо руските патриоти още замърсяват въздуха в България и категорично отказват да отидат в истинската си родина Русия. Сигурно така им заповядва любимата им матушка, ако не беше тая заповед Русия щеше да се напълни с руски патриоти дошли от задунайската губерния на Альоша и MOЧА.
263
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво браво,бе ти Българин ли си?
262
10
 
8
 
! Отговори
браво преди 3 месеца
на този който е прозрял истината преди 20 г. трябва да се даде орден стара планина , всички трябва да подкрепяме братята от кара *** които воюват с блатните теро ристи
261
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До ХермесВсъщност - има. 2006 година и може да се види в "Книжен пазар", но тогава този дрескод не е означавал всичко. Благодарение на "националните" ни медии и агресивните акции на Отворено общество, които боядисаха всичко жълто и синьо, цветовете вече са натоварени с различен смисъл. Книгата има далеч по-хубава илюстрация в оригиналното издание 2003 година. Да се слага по-лошото, но пък кореспондиращо с полит.коректност изображение си е ***.

Спонсорирани публикации