Как да познаем свинското месо? Бледото е прясно, ярко червеното - боядисано

Вносът е основно от Полша, Румъния и Испания
Обновена: 20 фев 2024 13:15 | 20 фев 2024 13:03, Петър Бойчев
41
Как да познаем свинското месо? Бледото е прясно, ярко червеното - боядисано
Снимка БГНЕС

Прясното месо е по-бледо, като ако е много червено означава, че е третирано по някакъв начин. Логистиката не позволява в България да бъде вкарано прясно вносно месо. Това разкри д-р Любомир Кулински, директор на дирекция "Контрол на храните" при БАБХ, пред БНТ.

"Основна част от месото влиза от Европейския съюз. Камионите пътуват около 3-4 дни например от Испания", допълни той. "Тенденцията през последните години е, че българското първо производство на свинско месо не може да задоволи търсенето на големите преработвателни предприятия и за съжаление вносът е факт", заяви д-р Любомир Кулински.

Той поясни, че свинското месо в България пристига от страни членки на ЕС - Полша, Румъния, Испания.

"Проблем е, че свинското месо не е българско, както и говеждото. Българското пилешко месо задоволява над 90 процента от потреблението на българския пазар, дори има износ в утвърдени държави като Австрия, Швейцария, Сърбия и Северна Македония.

Българското свинско месо на нашия пазар е под 50%. Контролът в кланиците е ежедневен, следи се за хуманното отношение към животните, хигиената при клане, температури на хладилниците, експедиция, много важни са съпроводителните документи на месото, без тях контролът става много труден", каза още д-р Любомир Кулински.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Глyпости. ПРЯСНОТО е прясно. А не бледото, червеното или моравото. За целта: 1. Не купуваййте от веригите, а от малки, МЕСТНИ производители с добро име. 2. Проверявайте месото на вид и мирис - свежо ли е, има ли дъх, има ли петна, има ли посинели или избледнели места и пр. 3. Когато готвите, обърнете внимание дали изтича много вода (инжектирано), дали се отделят много бели "парцали" и пр. знаци за ниско качество. И накрая - ако всичко описано е наред и вкусът е добър, вероятно изборът ви е добър
36
1
 
2
 
! Отговори
ПЪЛНА преди 2 месеца
ОТВРАТ СА-ДА СИ ГИ ЯДАТ
35
3
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 2 месеца
Котешкото и кучешкото е най вкусно животни. Най добре гледано в къщи ама и от улица става. Няма антибиотици няма стероиди няма хормон. Море с ориз може без ориз :-)
34
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Тагарев 26 - Има забрана за внос на стоки от Русия. Да не е украинско от Авдеевка? Ние нали внасяме продукти от Украйна? Ама си е гаден коментара ти, че и моя се получи противен.
33
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 27 - Ха какво се оказа. Хитрите програмисти били свинари и кравари. Казваше навремето бате ви Бойко - станете овчари, много се търси овчето месо. Ама вие не, ИТ та IT. Ама виждам, някои сте го послушали. Браво.
32
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Месото знам,че е прясно когато заколям прасето и му метна зурлата на печката с дървата.Крехка *** печена малиййй!!!!!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В БГ есото е само прясно нарязано.
30
7
 
6
 
! Отговори
З преди 2 месеца
Свинско не ям. Свещената Книга го забранява. Има си позволени меса.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
аз съм далтонист ! как да разбера тогава ???
28
3
 
11
 
! Отговори
до 19 преди 2 месеца
Естествено, че КУПУВАМ месо внос... Аржентинско и японско говеждо. Тук няма такова качество. Прочее, изобщо в Европа няма подобно качество. Иначе свинско ям нашенско, фермерско. Ама фермерско фермерско, а на от мошеническите групи из Фейсбук. Пилешко месо взимам нашенско жълто френска порода пиле- няма нищо общо с това, което гледат бабите по селата (отврат) и това, което е масовото (Градус, Лудогорско- отврат). Разбира ти тиквата от месо на тебе :)
27
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Свинско не ям. Само на кайма към качествено телешко. Иначе хитрите програмисти купуваме истинско месо, че даже си го гледаме. Ей ви на навлеците от прованса си продадохте по 1000 декара земи за панелка в Обеля. Хитрите програмисти ги изкупухме и повечето био ферми са наши- яйца, млечни, месо, плодове, зеленчуци- всичко си гледаме. Разбира се, клиенти са ни други хитри програмисти и отбрани хора с нормални доходи, а бачкотещите бачкери ревете и оправяте държавата от дивана на панелката в Обеля.
26
14
 
4
 
! Отговори
Тагарев преди 2 месеца
Ако е прекалено накъсано, обгорено и парчета шрапнели в него- не е свинско, а руско!
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До За Свинете знаем - теб кой те излъга, че си от към "хората"?? Тъй, че не се чуди, че де те барнат там ще те бият..
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
БАБХ до стената незабавно и ще има винаги прясно бледо мисо...Не е истина какви боклучиви неща ядем .Единствено ни надсвирват ресторантьорите,които забъркват Коктейл *** от полуфабрикати.Блазя им на клиентите,тотвят и в мръсотия.
23
3
 
21
 
! Отговори
хм преди 2 месеца
До Гадняр А според теб с какво хранят свинете в българските свинекомбинати? Да не мислиш, че с нещо по-различно от Испансктите или полските? Технологията е една и съща в целия ЕС. Едни същи фуражи, едни и същи лекарства. И как очакваш накрая месото да е различно. На българското плюса е тези 2 дена по-бърза доставка от кланицата до магазина. Нищо друго.
22
1
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
днес в билла е от белгия всеки ден сменят етикетите защо внасят тези меса катоне знаем на колко години са говеждото е от аржентина ние нямаме животни за клане
21
3
 
3
 
! Отговори
Отговор : преди 2 месеца
Включваме тиливиУрЪ на каналджъ тв,босфор тв или лайннньова тв и виждаме прясно и ярко боядисания Шиши Беефффски.
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Шъ има ли протест на животновъдите с искания за по строг контрол на качеството? Нещо а съ блокират пътища а, у?
19
6
 
21
 
! Отговори
Гадняр преди 2 месеца
Не купувайте месо внос. Нито е прясно, нито е безопасно, нито е вкусно. Отделно много често животните не са кастрирани. По-добре купувайте от фирмените магазини на регионални български производители. Качеството е в пъти по-високо. Калъфланд, Била-Мила и тем подобни са вредни за вашето здраве.
18
4
 
5
 
! Отговори
477 ойро заплатка преди 2 месеца
Е нищо де, стига боята да е безвредна!

Спонсорирани публикации