България е получила 15 млн. евро по научни проекти от ЕС за две години

Активното участие на страната ни в рамковата програма е задължително, за да не бъде отворена отново преговорната глава 17 - "Наука и изследвания"
19 апр 2005 13:26,

През последните две години България е получила 15 милиона евро по научни проекти по Шеста рамкова програма на Европейския съюз (ЕС), съобщи пред журналисти днес Албена Вуцова, директор на дирекция "Научни изследвания" в
Министерството на образованието и науката (МОН).

По думите на Вуцова с тези приходи е покрита таксата за участие в програмата, която е в размер на 10 милиона евро за четиригодишния период на програмата. Досега български учени са спечелили 138 проекта, добави тя, цитирана от БТА.

Активното участие на страната ни в рамковата програма е задължително, за да не бъде отворена отново преговорната глава 17 - "Наука и изследвания", каза Албена Вуцова. Тя представи ангажиментите на страната ни по тази глава.

Вуцова уточни, че няма европейско изискване за приемане на задължителни закони и затова България не се нуждае от преходен период. По думите й има три условия, с които страната трябва да се съобразява.

Освен участието в рамковите програми, трябва да се включваме и в т.нар. отворен метод за координация, каза Вуцова. Тя допълни, че е необходимо и научната дейност в България трябва да се съобразява с документите, приети от Европейската комисия. По думите й подобни документи са Хартата на учените и стратегията за мобилността на учените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание