Завзели ? 32 млн. европари

ОЛАФ: БГ-властите имат връзки с престъпни фирми на Людмил Стойков и Марио Николов
16 юли 2008 08:05,
51
Завзели ? 32 млн. европари
Снимка: БГНЕС

България е ощетила с над 32 милиона евро бюджета на Европейската общност, източвайки пари по САПАРД, сочи доклад на ОЛАФ.

В писмо до вицепремиера Меглена Плугчиева,  ръководителят на Европейската служба за борба с измамите Франц-Херман Брюнер твърди, че в българското правителство и държавни служби има влиятелни сили, които нямат интерес да бъде наказано нито едно лице от групата на Людмил Стойков, разследван за източване на 6.5 млн. евро от САПАРД.

Писмото придружава унищожителен доклад на европейската служба след мисията й в България през юни.

В доклада за САПАРД се изброяват проекти за над 32 млн. евро, по които службата е установила злоупотреби.

Най-голямо внимание е отделено на случая със Стойков и другия разследван с него - Марио Николов.

Според ОЛАФ, групата Николов - Стойков е престъпна мрежа от компании, която включва повече от 50 български, европейски и офшорни фирми.

"Тази мрежа е управлявана и финансирана от Николов и Стойков, за които се говори, че имат близки връзки с настоящото българско правителство. За единия от тях се твърди, че е финансирал предизборната кампания на настоящия български президент", се казва в доклада.

В него се изреждат престъпленията на групата - измами с данъци и субсидии, фалшификация на документи, пране на пари, незаконен внос и износ в България и ЕС на китайско месо, уточнява "Дневник".

Освен това двамата се разследват за внос и износ на китайско заешко с фалшиви здравни сертификати от Аржентина и за злоупотреби при изкупуване на дълг от Националната електрическа компания и сделка с железопътни вагони.

Пред bTV крупният предприемач Людмил Стойков заяви, че няма нищо общо с описаните от ОЛАФ злоупотреби и поиска еврослужбата да извади конкретни доказателства срещу него.

Той не изключи възможността да заведе дело срещу ОЛАФ за клевета и нaнесени му морални щети.


51
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.