Да видим истината за архивите на комунистическите служби!

Търси се начин те да останат непрочетени, смята Плевнелиев
Обновена: 1 фев 2014 19:26 | 1 фев 2014 13:03, Красимир Ангелов
315
Да видим истината за архивите на комунистическите служби!
Снимка: Булфото

Упорито се търсят причини и средства документите на комунистическите служби да останат непрочетени, обяви президентът Росен Плевнелиев в свое обръщение по повод Деня за признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

Държавният глава призова всички документи, свързани с дейността на комунистическите тайни служби, да бъдат архивирани, дигитализирани и предоставени на Държавния архив.

"Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои", заяви Плевнелиев по повод събитията от 1 февруари 1945 година.
 
"След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице“, поиска държавният глава.

По думите му е време веднъж завинаги да се спрат спекулациите около Държавна сигурност, „да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“.
 
Росен Плевнелиев определя като „най-тежкия порок на нашия преход“ липсата на недвусмислена оценка за престъпленията на комунистическия режим.

"Вместо това продължават опитите за създаване на паралелна реалност и митове - за Тодор Живков, като „човек от народа“, за „добрите“ служители на Държавна сигурност, които „не са работили за една партия, а за държавата“, като удобно се забравят лагерите, затворите и целият терор, който осъществиха същите тези „професионалисти“, върху българския народ“, казва държавният глава.
 
В обръщението си президентът посочва още, че в годините на прехода различни политически партии са се опитвали да крият части от истината за тайните служби на тоталитарната власт.

"Стига вече! Нека поне затворим тази страница по един достоен начин, достатъчно щети нанесохме досега с половинчатия й прочит“, подчертава Росен Плевнелиев.
 
"Днес отдаваме почит на хора, които с цената на живота си са платили правото си да отстояват идеи. Почитайки тези достойни българи, нека работим, отстояваме и защитаваме идеите си свободно, както го правиха те.

Нека отстояваме политическите си различия по правилата на демокрацията и правовата държава“, завършва обръщението на държавния глава, според когото „пътят към българския национален идеал „за чиста и свята република“ и за национално обединение минава през честния прочит на истината".

Днес в няколко града в страната се почитат жертвите на комунистическия режим. Около 200 души се събраха на молитвата пред паметника на загиналите при НДК.

На днешния ден през 1945 година са изпълнени смъртните присъди на първия и втория състав на Народния съд за висшите представители на властта - регенти, царски съветници, министри от четири правителства и 67 действащи депутати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


315
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистическата хунта иска да закрие комисията по досиетата!!! - Справка - Google.Това правят и работят в момента!Когато един такъв......( дълго и нецензурно е) започне да плещи ""След 25 години няма какво повече да бъде тайна." - разбирай,че изпълнява повелята на партията си майка! Какво по добро от това да ги вкарат в архив и.......... всичко изчезва за миг!
36
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да видим истината за документите на комунистическите служби!Ми *** ги виж бе, Плювню.И за теб лично пише интересни неща.Баси тъпия популист - защо не ги отворихте докато държахте цялата власт?Кажи защо, защо защо?
35
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека първо президента да обясни,защо скрива от обществото,че баща ме у бил инструктор,а впоследствие и секретар на Окръжния комитет на БКП в Благоевград,в което няма нищо лошо,защото е бил добър и стриктен партиен функционер.Защо президента скрива и факта,че е бил комсомолски секретар.Предвид на тези обстоятелства Плевнелиев не е човека,който трябва да поставя въпроса упоменат по-горе.
34
11
 
6
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Много *** в този сайт. Браво,браво,браво. Какво плюете по президента, какви офшорки имал, комунист бил незнам какво си. Борисов,Цветанов и сие какви били. Защо не напишете нещо за вашия патрон и партиен ръководител Станишев и съпругата му. Или пък за Р.Овч. Нинова, Вигенин, Манолова, Дъбов и всички останали червени социал/комуни/исти. Червената напаст е най-голямото зло, забранено дори и в Русия. Всички бивши соц. се оправиха с изключение на БГ където все още върлуват ***.
33
3
 
6
 
! Отговори
void преди 10 години
Мислете малко преди да плюете наред. Всеки българин на средна възраст е бил пионер или комсомолец, ходил е по бригади и родителите му са били комунисти. Че то по онова време онези, които не бяха комунисти или бяха разстреляни, или бяха изпратени в лагери или изчезваха безследно, а всеки донос, че мислиш различно ти съсипваше живота. В Северна Корея и сега всички са комунисти - по собствено желание и убеждения нали... Но у нас истинските комунисти и доносници са в парламента и до днес.
32
4
 
9
 
! Отговори
rm преди 10 години
Живкооооо, аз пли ги продадох, окрадох и приватизирах тези фабрики, или на четящите от форума бащите им са го направили това? Кой сме тези ние!?Или ги продадоха, окрадоха и приватизираха същите тези комунисти. Сляп ли си, глух, глупав ли си или?
31
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, ***, какво правиш внушения? Като е толкова могъща Държавна сигурности и е назначавала олигарси, да поговорим за твоите благодетели - Иво Прокопиев, Огнян Донев, Цветелина Бориславова, КРИБ - най-голямата организация на индустриалците в България, и те ли са от ДС...много ви е удобно да хвърлите вината за кражбите си на едно плашило от миналото!
30
4
 
7
 
! Отговори
Сталин преди 10 години
До румен221Кратуната никога не е била в УБО, няма капацитет, а много му се е искало, но уви!
29
12
 
17
 
! Отговори
redimag преди 10 години
Червените *** нямат капка срам на днешния ден . Целта ви е червена анархия . Безсрамие безочие и простотия !!! Президента не ви е виновен , а вашите родители !
28
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да видим истината за Офшорко и как бе избран с измама
27
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пореден опит за отклоняване на вниманието от истинските проблеми на обществото и за сплотяване на шепата нефелници, които се борят през 2013г. с призрака на комунизма, понеже са били комсомолски секретари и редови мижитурки, докато го е имало.
26
16
 
17
 
! Отговори
ХМ... преди 10 години
ЗАПОЧВАТЕ ДА СТАВАТЕ СМЕШЕН Г-Н ПРЕЗИДЕНТ - ПЪРВО МИСЛЕТЕ ПОСЛЕ ГОВОРЕТЕ ВСЯКА ВАША ДУМА СЕ ТЪЛКУВА ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН - КЪДЕ БЯХТЕ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ОТ ПЪРВИ ДО ЗАВЪРШВАНЕТО НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ? КОЛКО ЛЕВА ИЗХАРЧИХА РОДИТЕЛИТЕ ВИ ЗА ДА ВИ ИЗУЧАТ? КЪДЕ СТЕ ЧЛЕНИВАЛИ В ТОВА ВРЕМЕ? ИИИИ ОЩЕ МНОГО ВЪПРОСИ И АКО ЗАПОЧНЕТЕ ДА ОТГОВАРЯТЕ ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ЧЕ НЕ ТРЯБВА ДА ХОДИТЕ НА ТАКИВА СРЕЩИ ИЛИ КАКВОТО ГО НАРИЧАТЕ
25
4
 
6
 
! Отговори
JivkoTodorov преди 10 години
Do vsichki "demokrati" : Razprodadohre fabrikite na komunistite,okradohte i privatizirahte zavodite postroeni ot tqh,otkradnahte tqhnite pari,i na vsichko tova gi pliuete.Dobre,che bqha komunistite blagodarenie na koito veche 25 godini kradete i vse oshte ima kakvo da se krade.
24
11
 
14
 
! Отговори
www преди 10 години
КОМУНИЗМА НИКОГА НЯМА ДА СИ ОТИДЕ ОТ БЪЛГАРИЯ С ТОЯ *** НАРОД - ЩЕ ОСТАНЕМ КАТО ОСТРОВ В ЕВРОПА КАТО КУБА И СЕВЕРНА КОРЕЯ..- И НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ..
23
9
 
16
 
! Отговори
Мончо преди 10 години
Плювчо,първо трябва да прочетем документите свързани с твоето незаконно забогатяване ,офшорките и именията ти! Не мислиш ли? Не те ли е срам ти,сина на комунист и комсомолски секретар да се изпразваш по каквито и да е въпроси на комунизма? *** си и такъв ще си останеш! А после трябва да си подадеш оставката. Така правят в нормалните западни страни!
22
3
 
13
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели,Не ни трябват скелети от гардероба, а РЕФОРМИ1. Майчински" само за пълнолетни. Родителите на до 2 деца и общо за 20г. без ДОД2. Корп. Данък 20%. Данък Банкови транзакции 3. Качване МРЗ на Обществения мин. (562лв., по 15лв. мес.)4. Учебници, здраве и основни храни, без ДДС5. Пенсийте в отделен закон и без таван на пенс. осиг., а Инвалидните да се плащат от Здравните осиг.6. Увеличаване на Техникумите и за всички до 18г. - Професионална подготовка7. Личната карта с чип, да е и Лична, дебитно-кредитна, здравно-осигурителна карта здравно досие.
21
2
 
17
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Потомците на комунистическите служби в момента са на власт.Доказателство за това е недоверието на западните ни партньори към сегашните управляващи.
20
12
 
16
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 10 години
Г-н президент, не скачаш ли срещу своите? Ами ти си бил комсомолски секретар и дълги години си слугувал на БКП-то!
19
9
 
13
 
! Отговори
Хаха преди 10 години
***.Кой го е еня за документите преди 50-60г.Тези за последните 25 са далече по важни.Как едни се събудиха милионери?Престъпник-президент.
18
11
 
15
 
! Отговори
все едно преди 10 години
Комунистът Плевенлиев да критикува комунистите, че са комунисти, е все едно Обамата да критикува чернокожите, че са чернокожи!