Шефът да решава излизаш ли в пенсия или не

Сега работят около 150 хиляди пенсионери
Обновена: 3 апр 2015 21:59 | 3 апр 2015 21:58, Камелия Цветанова
37
Шефът да решава излизаш ли в пенсия или не
Снимка: Булфото, архив

Работодателите ще могат да освобождават по свое усмотрение работници и служители, навършили пенсионна възраст и с необходимия осигурителен стаж. Това предвиждат предложените поправки в Кодекса на труда. Ние подкрепяме това предложение, каза на информационен семинар в Хисаря вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, цитиран от БТА.

Идеята е да се намалят разходите и да се отворят работни места за младите хора.

Възможност пенсионери да се освобождават от работа съществуваше и преди, но преди две години тя бе премахната. В момента у нас работят около 150 хиляди пенсионери.

По думите на министър Калфин, в момента в България има 2,18 млн. души, които получават пенсии. От тях пенсии за трудова дейност взимат 2,11 млн. души, 57 229 човека получават пенсии, несвързани с трудова дейност (социални, военни и други), с пенсии за трудова злополука и професионални заболявания са 1018 души.

6062 българи живеят с пенсии до 101,7 лв. на месец, още близо 60 000 пенсионери получават между 101,7 и 115, 88 лева.

Най-голяма е групата на хората, които взимат пенсии между 300 и 400 лева - това са 407 383 българи. Над 840 лв. получават 13 586 пенсионери, тъй като към пенсиите си те имат и добавки, например т. нар. "вдовишки".

От 2019 г. само новоотпуснатите пенсии няма да имат таван, което създава голяма неравнопоставеност между тези, които са се пенсионирали преди и след тази година, посочи министър Ивайло Калфин. Една от целите е да изравним режима и на всички да вдигаме тавана, допълни той.

На въпрос какво ще стане с хората, пенсионирани преди 2000 г., които са сред най-онеправданите по отношение размера на пенсиите, министър Калфин каза, че в бъдеще трябва да се повиши долното ограничение на минималните пенсии и при възможност в бюджета те би трябвало да се преизчисляват, както стана през 2008 г. Ако с 10 на сто се увеличи равнището на пенсиите, това ще струва 750 милиона лева годишно, въпросът с ниските пенсии стои, добави вицепремиерът.

Ивайло Калфин съобщи още, че изготвената от правителството пенсионна реформа предвижда два варианта за увеличение на осигурителните вноски. Според единия, през първата година нарастването ще е с 0,5 процента, като средствата ще отиват във фонд "Пенсии", следващата година ще е с 0,2 процента, които ще се превеждат във фонд "Безработица". Целта е за 12 години да се постигне общо 4,5 процента общо увеличение на осигурителните вноски. При доход от 1000 лева на месец, това оскъпява с 3 лева вноската от работодателя и с 2 лева тази на работника, даде пример министър Калфин. Другият вариант в законодателството е 2 процента нарастване на вноската от 2017 г., като за момента е предвидено тя да влезе в универсален пенсионен фонд, но без да се компенсира от НОИ.

Предстои между 20 и 30 април предложената от правителството пенсионна реформа да се обсъди в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
СТИГА преди 9 години
Стига с тези обсъждания, премисляния, прегледи, варианти на предложения и т.н. Действия трябват. Бързо и качествено. Ако не знаете какво да правите г-да министри защо се хванахте на хорото? И сега чакате ние да ви кажем какво е добро, че ако не стане добре да си измиете ръцете. И си вземате големичката заплата. Заради нея действия трябват, вече да сте измислили какво направите и реформирате.
22
0
 
6
 
! Отговори
В БАН има и друго, преди 9 години
освен казаното от 9, стига да си с връзки.На всевъзможни службици дремят лели и баби, които отдавна трябваше да са в пенсия.Допреди няколко години,такова бабе отговаряше за ксерокса, който се намира в помещението на заемната служба на Централната библиотека на БАН. Идваше към 11 ч., постоянно излизаше да пие кафе и да клюкарства по другите стаи - ставаха опашки от хора, желаещи да ксерографират статия или друго. Но най-кошмарен беше навикът на бабата да си ближе пръстите,когато брои страниците
21
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
В нашето училище работят 10 човека , които имат необходимите стаж и години, но не се пенсионират. Две от колежките пък са пенсионерки и са на 70 години, и пак работят. Докога така? До 100 години ли? А младите да бягат навън...
20
0
 
8
 
! Отговори
murka12 преди 9 години
Наистина в България има парадокс в пенсионирането/то къде ли няма/. В образованието работят хора 2-3 години след пенсионна възраст и директорите НЕ МОГАТ да ги изгонят. И не си мислете ,че няма кандидати. На тази идиотщина трябва да се сложи край!
19
0
 
0
 
! Отговори
olga преди 9 години
do g-ja ba4varova,dokoga v MVR-bolniza ste rabotiat nekadarni lekari i alkoholizi,zeli semeistva,konflikt na interesi,polu4avat tlasti pensii i zaplati;pensia ot 840 leva,pluszaplata ot1500-2000.leva.stotizi za za pensia no rabotia do napikavane,do pampers,napravete edna seriona proverka ot propuski .administrazia do lekari,zashto ne izgonite vsi4ki pensioneri,i da nazna4ite mladi kadri.sastoto se otnasia i za bivshia sektor til-sozialni deinosti,hranene,transporti oshte mnogo sektori koito sa
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никакви пенсии другарката Цола Драгойчева работеше след 70г. и се напикаваше .Та да си дойдем на думата. Работодателите да обещаят безплатни памперси на кандидат пенсионерите а те ще продължат да работят до смърт.Ето така се пълни касичката на НОЙ пърдон на алчните политици джоба.
17
0
 
15
 
! Отговори
FELIX RESPVBLICA преди 9 години
Колкото и да правиш мили муцунки по медиите, колкото и да говориш мазно и учтиво лицемерно ти си един убиец на собственния си народ !
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
bye bye BG ,наистина всеки млад човек до към 40 год трябва да напусне тази територия преди да почнат да го дерат жив.
15
1
 
20
 
! Отговори
Бунтовникъ преди 9 години
Убийци ! Това сте Вие независимо дали го правите нарочно или щото само това можете . Убийци на България и на българите ! Убийци ! Какво предвижда законът за убийство на един човек ? А за убийството на цяла една нация какво трябва да Ви е наказанието ?
14
2
 
6
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
До Маринспоко :) работим извън Бг :) а тук с тази скорост скоро само стари ще останете- тъкмо ще се радвате ,че сте се ''освободили'' от товара на младите....верно беее 300 ЕВРО НА МЕСЕЦ е велика заплата бе как не ни научиха беее, да работим за мутрокапиталисти и/или тарикатчета беее ,производителността е ниска бееее,в Бг е така беееее /УФцете да продължават ... хор
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Понякога сами си го правим. Бързахме да се пенсионираме - за да може да вземаме хем заплата хем пенсия. Е да, ама номера спря да минава - пенсия се дава защото е прието че вече не е изгодно за държавата да работиш, а е време да си починеш от дългите години труд. Обаче ние се постарахме да оборим това твърдение. Хем като се пенсионираме на 56, продължаваме да работим (доказваме че можем) още поне 10 години. И хоп - айде пенсионната възраст стана 65 години. Ми честито!
12
0
 
17
 
! Отговори
pepa преди 9 години
Г-н Калфин и всички вие политици.Докога хората от най-масовата трета категория труд ще изкарват парите на всички в тази държава.Оправете ранното пенсиониране на полицаи и военни. Колко още си мислите, че може да удължавате времето за труд на хората.При тази здравна система и при този непрекъснат, ежедневен тормоз за прехраната на семейството, не се чудете, че инвалидните пенсии растат.
11
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-тъпият министър е този КалфинОт конфронтация на млади срещу стари какво чака да получи тоя *** извънземенКой според него ще храни старите хораСъс 150 лева как се живеиНа младите ще даде ли толкова,че да издържат деца ,родители и семействоИ в същност при пенсионна възраст70 години ,както предлага Хърсев,какви пенсионери ще работят. Знаем колко намаля средната продължителност на живота
10
0
 
28
 
! Отговори
Жеко преди 9 години
Калфин, а давате ли си сметка, защо работят толкова много пенсионери...? Защото живота им е песен, и са с високи пенсии ли ? Увеличете пенсиите и доходите на хората, другото са гимнастики, и няма да доведе до нищо !!!
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Казват,че нацията ни застарявала.Ами щом правителството смята, че пенсионерите са по-трудоспособни и по-жизнени нека да си ги държат на работа.Младите ще бягат в чужбина и там ще си раждат децата.Жалко за убитите им мечти да живеят в родината си.Жалко.
8
1
 
25
 
! Отговори
Хабилитиранитев БАН преди 9 години
работят до 65 г. Професор може да остане до 68 г., академик - до 70 г.Но в много институти дремят хора до 70 г. В БАН не желаят да се пенсионират, защото онези, които имат силни позиции, получават заплатата си от БАН като някакъв подарък - работят за нея малко или хич, подчинените им вършат работата. А те образуват "хвърковатите чети", които обикалят висшите училища в страната и четат едни и същи, остарели лекции срещу хонорар. Или пък участват в разни проекти и пълнят гушките си и оттам.
7
0
 
11
 
! Отговори
Жо преди 9 години
В МОМЕНТА, минималната пенсия за трудов стаж е 154, 50 лв.
6
1
 
28
 
! Отговори
държавна ясла преди 9 години
Задължително пенсиониране като в Турция!После, като искаш, бачкай в частния сектор!
5
0
 
33
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 9 години
Отношението към пенсионерите е геноцид. Към младежите е подигравка.
4
1
 
15
 
! Отговори
до 2 преди 9 години
Явно младите си имат принципи и са си прави.преди 10г когато почнах първата си работа с минимална заплата можех да си позволя много неща, сега работя за 2 минимални заплати и едвам свързвам двата края. Така че ги разбирам младите, искат да работят за да живеят, а не като старите да живеят за да ряботят