Нововъведения: ПОС терминали в администрацията

Така ще се спестят таксите от банковите клонове
7
Нововъведения: ПОС терминали в администрацията

Да има ПОС терминал на всяко гише, където хората получават административни услуги, поискаха реформаторите.

За да се случи това те са внесли промени в Закона за държавните такси.

"Трябва да се сложи край на един проблем, който засяга, вбесява и ощетява всички ни", мотивира предложението на РБ Антони Тренчев.

Според него един от начините за това е да се сложат пост терминали, където всеки да може да плати с дебитната си карта и така да си спести таксите, които прибират банките.

Другото предложение за поправка в закона се отнася до уеднаквяването на таксите.

В момента в Пето РПУ в София за издаване на лична карта държавата взима 36 лева, като таксата на банката за услугата е 3 лева, а на "Мария Луиза" таксата е 6 лева, обясни Тренчев.

За издаване на свидетелство за съдимост държавата взима пет лева, а таксата на банката също е 100% - пет лева, продължи с примерите той.

По разчети на реформаторите, мерките които те предлагат ще струват около 2 милиона лева при планирани приходи от такси в държавната хазна за тази година над 1,1 млрд. лева.

За сметка на това пък в джобовете на хората ще останат поне 30 милиона лева, допълни Тренчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
друг анонимен преди 7 години
май освен анонимен си и ***. повечето банкови карти нямат такса за плащане на пос. някои дебитни карти имат, но е рамките на 20-30 стотинки, което пак в пъти по-добре от сумите за банков превод.
6
1
 
2
 
! Отговори
vst преди 8 години
Нещо умно и полезно :)наскоро се възползвах от възможността да палтя такса за издаване на паспорт директно на гишето на 7мо РПУ София. Това ми спести, както банковата такса, така и загубата на време за "висене" на още една опашка.
5
1
 
3
 
! Отговори
zujo преди 8 години
Сложете в Кат София. Едно от местата където нищо не можеш да платиш с карта. СиБанк режат по 2-3 лв. на плащане за такси. Иронията, е че при 10 лв. глоба ми взеха 2 или 3 лева за превод. А гишето на банката е в салона на КАТ. Така е от години. ББ даде Сибанк на КАТ докато беше главен секретар. От тогава е така. Лесно може да се пресметне колко пари са събрани за времето от такси и колко наем Сибанк е платила... А и да! И служителите им са отвратителни, арогатно груби и с просташко отношение.
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всичко много хубаво, обаче таксата за пос терминал си остава, която е около 2% от сумата платена на терминал. И вече не се плаща заплата и наем за клон в институцията.Та в крайна сметка банките са си ок.
3
1
 
12
 
! Отговори
Gosko преди 8 години
Браво, едно разумно предложение!
2
1
 
21
 
! Отговори
грабеж преди 8 години
Те хубаво предлагат ама банкерското лоби няма да разреши......
1
1
 
14
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Като си подменях СУМПС преди няколко години ми взеха в банката 1лв такса за талона и 2лв и нещо такса за банката. Еб*ти случката! :DОще по-добре би било всичко това да го плащаме онлайн, а не да се редим по опашки и да обикаляме градовете като хамави, за да търсим банка на която да напълним гушата.