Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни

Според ИМП решаващи ще са гласовете за другите леви кандидати и от ДПС
200
Първи тур: 5% делят Цачева и Радев. На балотажа – равни
Снимка: архив, БулФото

Кандидатите на ГЕРБ за "Дондуков" 2 Цецка Цачева и Пламен Манушев водят с около 5% пред тези на БСП - Румен Радев и Илияна Йотова. Това показва национално представително изследване на Института за модерна политика, проведено в периода 15-22 октомври сред 997 българи.

Делът от респондентите, които заявяват подкрепа за Цачева-Манушев сред всички заявили, че имат намерение да гласуват, е 26,6 %. За разлика от предходната президентска кампания през 2011 г. обаче ГЕРБ не съумява да увеличи преднината си, така че да направи разликата трудно преодолима при втори тур, изтъкват от Института.

Радев и Йотова дават най-силна заявка за оспорване на водачеството на ГЕРБ с 21.1% подкрепа. Това се дължи предимно на слабостите и грешките в кампанията на управляващата партия, но не бива да се подценява и обстоятелството, че кандидатите на БСП, особено при втори тур, имат потенциал да привлекат и част от недоволните от управлението извън традиционните гласоподаватели на левицата, коментират анализаторите. 

На балотажа между двете двойки кандидати силите на този етап от кампанията са практически изравнени, смятат социолозите.

Според тях кандидатът на АБВ Ивайло Калфин върви във възходяща посока и към средата на кампанията почти изравнява подкрепата за Красимир Каракачанов от "Обединени патриоти". Предвид по-ниската партийна подкрепа, която стои зад Калфин, би могло да се каже, че неговата кампания има подчертано мажоритарен характер, се посочва в изследването.

В настоящето проучване подкрепа за Калфин заявяват 8,6% от висчки респонденти, които са заявили, че ще гласуват, а Каракачанов-Нотев получават 9,7%.

Според данните на фона на слабата партийна подкрепа, която стои зад тях, добре се представят и кандидатът на Реформаторския блок Трайчо Трайков (4,9%) и на Д21-НДСВ Татяна Дончева (3,4 %).

Пламен Орешарски регистрира подкрепа от 1,8 %. Проучването обаче е проведено на терен преди официалното обявяване на политическата подкрепа на ДПС за него, в резултат на която се очаква вотът за бившия премиер да се увеличи отчетливо. При силна мобилизация на партията, Орешарски би мотъл да достигне трета или четвърта позиция при първия тур, прогнозират социолозите.

Решаваща роля за изхода от втория тур ще изиграе разпределянето на гласовете за другите леви кандидати и на ДПС. Данните сочат, че в средата на предизборната кампания все по-голяма част от избирателите възприемат регистрираните де юре чрез инициативен комитет Радев и Йотова като "кандидатите на БСП" – 73,7 %, докато като "независими" ги определят едва 4,3 % от респондентите.

Според социолозите един от факторите, които оказват влияние върху по-слабото от очакваното представяне на ГЕРБ в президентската кампания, е силният обществен отзвук от поведението на правителството относно българската кандидатура за генерален секретар на ООН.

Повече от половината е делът на респондентите, които оценяват ролята на правителството негативно и смятат, че за това трябва да се носи политическа отговорност. По-малко от една четвърт от анкетираните не споделят подобно критично мнение, сочат данните от изследването.

Сходни са пропорциите в нагласите и спрямо ролята на самата Кристалина Георгиева – 42,5 % смятат, че тя е попречила на успеха на кандидатурата на Ирина Бокова, докато едва 26,2 % са на противното мнение.

*****************

Националното представително изследване е проведено по метода на полустандартизираното face to face интервю в периода 15-22 октомври 2016 г. Изследването е проведено сред 997 пълнолетни жители в 200 гнезда на територията на страната. Методика на извадката: двустепенна гнездова, 1% на извадката съответства на приблизително 61 627 души. Максимално допустим размер на стохастичната грешка при 50% дялове и 95% гаранционна вероятност – 3,10%. Изпълнител е социологически екип "Институт за модерна политика", а възложител – СЕ "ИМП". Изследването е финансирано със собствени средства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев, ако не беше сложил оная *** за вице, бих гласувала за него.Но с такова вице - в никакъв случай!
141
1
 
7
 
! Отговори
Kарпузан преди 7 години
Гласувайте за мама, Вашта мама!!!
140
0
 
3
 
! Отговори
Далновиден преди 7 години
Защо е цялата тая дандания с президентските избори?Защо президентът се оказа изведнъж толкова важен?По принцип правомощията му са малки и няма голямо влияние.Това е при нормални обстоятелства.Обаче при нестабилност и чести избори излиза на сцената като главно действащо лице-назначава служебно правителство!Разбирате ли какво означава това?Че се очакват мътни времена!
139
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
абе стига с тоя радев,цецка и т.н..хал хабер си нямат,само Калфин прилича на човек-политик.Тая година им каза,че иска увеличение на заплатата-бойко каза не,сега гледам по телевизията за бюджет 2017,ще ставала 460 лева.АААААА,като го каза Калфин ,неискаха,сега предизборно циркове ще правят..Калфин за президент,и това е.
138
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Очеизвадно е че без фалшификации няма да мине. Ако не успеят е единият софтуер имат и втори .Нали им подариха два от Козяк преди 2-3 години .А и изпитаният и задължителен за ГЪРБавите сценарии със хаоса и заключените врати също е приложим.
137
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора не разпилявайте гласовете си за индивиди като Митьо пищова и още няколко като него,защото излагацията на нацията ще продължи и вече ще загубим и малкото уважение,което имат другите за нас.Ако изберем ген.Радев,той ще измие срама от челата наБоко,Цоко,Цеца и подобните им сателити и придворни.Бъдете сериозни и отговорни пред себе си и другите за да не се срамуваме.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен159 И с това ,че жена му го шамароса в министерството след като го хвана със сътрудничката му и смъкнати *** .След това му измислиха нещо ,,Катарско,, и дузпа .
135
0
 
3
 
! Отговори
Троянският кон преди 7 години
Ако американците разрешат на човека, завършил Военновъздушен колеж ,,Максуел,, в САЩ да спечели изборите значи е ясно кой ще спечели Троянската война!
134
1
 
5
 
! Отговори
До 155 преди 7 години
Твоят Трайчо да вземе да си уволни PR-тe и режисьора на клипа си,защото е толкова смешен и злепоставящ го,че направо кърти.Клипа започва с плаваща в безвъздушното пространство походка и зареян в нищото поглед.Продължава с думите на диктора,който казва,че си имаме държавна мафия.Доскоро той беше част от тази мафия.Продължава с искане за съд на виновниците за КТБ.По време на първия кабинет на ГЕРБ балона КТБ беше надут и след тях гръмна.Да прибавим и продажбата на "Булгартабак" и картинката ста
133
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, "Института" за модерна политика, стига сте ни "прогнозирали", бе!Вместо да пишете каквото ви диктуват (за каквото ви плащат), направете ИЗСЛЕДВАНЕ НА КОМЕНТАРИТЕ след вашите "изследвания" !!
132
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички социолози са купени от ГЕРБ.Вижте анкетите във всички сайтове-ген.Радев води от 15 до 20%.Толкова ли са огладнели социолозите,та не спряха да лъжат и манипулират обществото.Не разбраха ли,че никой не иска да гласува за Цачева,освен администрацията от страх да не загубят топлите си местенца и партииците от ГЕРБ,защото шефа им обеща,че ако паднат ще сдаде властта.Колко ли пари са похарчили за да са толкова сигурни в победата.
131
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно нещо не мога да разбера. Как така във всички сайтове на Интернет и в кръга на моите познати 2/3 са за Румен Радев, а социологическите агенции дават преднина за Цецка Цачева 5% преднина. Значи цялата машина на ГЕРБ е включена. Мой съсед / от провинцията на работа в София/ ми казва, че минали с трансперант на Цачева и нейното"вице" и ги задължили да го окачат на строителния обект, иначе ще спрат строежа. И те какво даправят... Ама в стаичката ние си знаем, казва човека. Никога за Цецка БКП то
130
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
`депутатите не са като обикновените хора`--не цецке не са ,ние затова искаме човек като нас
129
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 15 години не съм гласувал,може и повече,но сега ще отида ,просто защото няма да мога да понеса тази да ми е президент
128
4
 
25
 
! Отговори
Мишо преди 7 години
Хора, лъжат ви!Не познавам никой, който ще гласува за Цачева!Лъжат ви, гласувайте по съвест.
127
3
 
21
 
! Отговори
Стефан преди 7 години
леле майкооо, леля цецка водела на радев? аз не знам защо не си отворите очите широко!или от америка за България не позволяват?!цецо шестака е напечатал бюлетини, но и неговото време изтича
126
5
 
18
 
! Отговори
Диди преди 7 години
Всеки глас, който не е за ген.Радев е за Тцетцка.Не спи мат'ряле!!!!
125
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като министър Трайчо ще го запомним с псевдонима "катареца":))Иначе кръга капитал и БСП ако вземат, че си обединят усилията тик.вата ще бъде издухан от властта до няколко месеца...
124
0
 
9
 
! Отговори
До 148 преди 7 години
Аз съм бивш офицер, бил съм строеви офицер и преподавател във Военно училище. Значи ли това, че съм *** и ненормалник. Какво знаеш ти за офицерството. Кои са предателите ???????
123
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТРИ СЛЪНЦА В НЕБЕТО ГРЕЯТБОЙКО, ЦЕЦКА И ЦВЕТАН...