Махат знак Е24 от пътищата... Превенция или работа на парче?

И БСП подкрепиха промяната, но поискаха още пари за инфраструктура
14 юни 2017 13:45,
99
Махат знак Е24 от пътищата... Превенция или работа на парче?
Снимка: Facebook

Знакът Е24, който предупреждава за камери на пътя, ще бъде премахнат, решиха депутатите на първото гласуване на изменението в Закона за движение по пътищата.

Въпреки че партиите изразиха принципно съгласие, че трябва да се приемат мерки за намаляването на жертвите по пътищата и повечето подкрепиха промените, темата за камерите предизвика разгорещен двучасов дебат.

ГЕРБ и БСП поддържаха единодушни позиции "за", но от "Воля" и ДПС прозвучаха обвинения, че изменението няма да доведе до необходимата промяна и се "работи на парче".

Още по темата

В крайна сметка законопроектът бе приет на първо гласуване със 165 гласа "за" от ГЕРБ, БСП и "Обединените патриоти" и 26 гласа "въздържал се" от ДПС и "Воля".

Според вносителите, когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост, което пък е основна причина за смъртните случаи на пътя. Според тях така се развива чувство за безнаказаност и се губи възпитателният ефект.

С промените в закона се налагат и по-сериозни санкции на собствениците на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. При такива случаи се предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от 6 месеца до 1 година.

От БСП заявиха, че ще подкрепят законопроекта и потвърдиха, че премахването на знака, предупреждаващ за камери на пътя, ще има положителен ефект. Въпреки това обаче заявиха, че това няма да реши всички проблеми по пътищата и е необходима промяна в няколко закона.

Вносителят на законопроекта Цветан Цветанов също призна, че тази законодателна инициатива е недостатъчна, но трябва да се правят стъпки в тази посока.

"Ако преценяваме, че тази стъпка води до ефективност, защо да не я приемем днес", попита той.

Цветанов изрази и задоволството си, че промените срещат подкрепа от партии, които преди са излизали с аргумента, че "асфалт не се яде", а днес говорят за пътна безопасност, и благодари на БСП за единодушието.

Красимир Янков от левицата му отвърна, че ще подкрепят законопроекта, но настоя, че само тези мерки не са достатъчни, а са необходими конкретни мерки от МВР, повече пари за инфраструктура и средства за обучение.

"Тези промени са пожарникарски, акция по указание на премиера. Това, че говорите дълго и обстоятелствено, не значи, че говорите убедително. Това, което обяснявате, че има широк консенсус по конкретните промени в закона – не е вярно", уточни Янков.

От ДПС пък бяха категорични, че промените няма да решат никакъв сериозен проблем и трябва да се обърне повече внимание на превенцията и обучението още в училище.

"Този закон днес е безполезен, прибързан, не решава обществените отношения. Нито ще увеличите жертвите по пътищата, нито ще ги намалите. Допускам, че има някакви други идеи в маханате на тази табела. Превантивната дейност я махате, наказателната я въвеждате, както и партизанската - полицаите в храсталаците", коментира Рамадан Аталай от ДПС.

"Кому пречат тези знаци и каква полза, ако ги няма? Забравяме превенцията, ще унищожим прекрасна превантивна мярка. Ще се увеличи риска от катастрофи", настоя и Боряна Георгиева от "Воля".

Лидерът Веселин Марешки допълни и че не става дума само за скоростта, а и за състоянието на пътищата.

"Да не търсим единодушие в непрактичните неща, а да създадем работещи механизми. Не е само скоростта. Дупките по пътищата водят до катастрофи и трошене на човешки съдби. Да видим вашите кметове дали спазват законите, дали са обезопасили пътищата", заяви Марешки.

Тези нападки бяха контрирани от защитници в различни партийни цветове, като основният аргумент беше, че има действащ закон и ограничения по пътищата, които имат императивен характер и всички трябва да ги спазват, независимо дали има табела или не.

"Законът има универсално задължение да се спазва. Да прекратим този спор, да не внушаваме, че законът се спазва, само когато могат да те хванат. Промяната не решава всички проблеми, но решава един", коментира Таско Ерменков от левицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
ОП преди 6 години
До Анонимен 84Хубаво цитираш закона, но както е написано там на ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО. Аз се намирам в собствения ми автомобил и той е ЛИЧНО ПРОСТРАНСТВО. Ако искаш да ми кажеш че личният ми автомобил е ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО ще се радвам да го цитираш и при заплащане на глоби/данаци/ винетки/застраховки. Защо да плащам за ОБЩЕСТВЕНО МЯСТО след като не е ЛИЯЧНО
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От кога влиза в сила тая глупост неземна? Ще се увеличат глобите-факт,но не и загиналите по пътищата,просто трябва да си пълнят бюджета,това е!
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преи три седмици са ми направили фотосесия. с 43км/ч, при ограничение 20.Ограничението 20 е при училище, което не функционира от 1997-***. Закрито. Вече няма покрив, няма и стени - всичко е обрасло в бурени - полицията скрила патрулката в тях(явно). Но знака си стои. А знак за камера - сигурен съм че нямаше. Не е ли гавра? Разбирам да бях поне с 60-70км/ч, ама с 43 си е пълна гавра!!!Ходи сега доказвай, че нямало знак... хеле пък, като приеха да го махнат...
82
0
 
5
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
Какви камери?Какви знаци?!Разстрел на място!Предатели!Гадове!Фашисти!
81
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНикой не може да обжалва че не е предупреден че не е сниман На обществено място не се иска съгласие за снимане - Закон за авторското право , чл 13
80
0
 
6
 
! Отговори
Нфб преди 6 години
закона има ли императивен характер и по отношение на педофилията сред ромите или там закона не важи и политика мълчи....но народа докога ще ги търпи....
79
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма радост настава. Сега ще пълнят бюджета от глоби. Само дето няма кой да им ги плаща, а всеки ще обжалва всяка снимка, защото не е предупреден, че е сниман. Трябва да променят още 4-5 закона, за да проработи тази промяна. Адвокатите се хилят под мустак, 100ина кинта им е хонорара за абсолютно нищо работа.
78
2
 
9
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
Управляващия бостан е толкова ***, че не е способен дори да изкопира идеите от т.нар. развити държави. Този знак се прави с цел водача да намали скороста в рисков участък, а не да бъде глобен.Да не говорим, че всички навигации знаят къде има статични камери по пътя.*** карай да е весело, то от телохранителя на др. Живков и др. Живков познай кой е по-умен.
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу корумпираните катаджии - слагайте си камери в колата Отделно като ви спрат имате право да снимате всичко на видео с телефона Катаджията няма право да ви забранява да го снимате на обществено място Той се е съгласил да го снимат като постъпва в полицията - чл 3 казва че те си вършат работата в условие на публичност
76
0
 
3
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
Е стига де, чак пък пълен контрол ! Защо не се замислиш, че зад всяко устройство трябва да седи физическо лице, което със залепнали от пот *** да проверява кой си, какво си нарушил и т.н. ! Нали се сещаш за какъв финансов ресурс иде реч ? Че я си спомни колко камери купиха, на цена от по 30 хилки и колко от тях работят в момента, защото нямат пари да платят на фирма за да ги поддържа. Аз например предлагам да загасим фаровете, а ?
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това ако мине ще бъде зората на пълния контрол! Сега те следят онлайн, следят те в градския транспорт, вече ще може и да те следят къде ходиш с личния си автомобил. Да си назначат хора и да следят за нарушения, а не да ни снимат като лабораторни мишки! ПЪЛЕН АБСУРД!!!
74
0
 
14
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименТи може и да си с 60км, но когато пътя е дроб сърма и нацелиш някой кратер и си потрошиш колата пак ти правят акт за несъобразена скророст (несъобразена с лунния терен или траншея нацепен като *** на свинетка от целулит) Така, че проблема не е само в скоростта. Разковничето е, че за скоростта може да те скубят пари, а за пътища да се оправят трябва да се изхарчат пари който иначе може да се вложат я в чанта на свинята, я в къща за бай тиква, я нещо друго за който и да е от 240-те
73
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И с камери и без камери си карам със 60 км. който бърза да фърчи. Когато съм сам без семейството вдигам и до 100 км но не повече. Старите хора са казали! Не бързай повече от ангела ти хранител. Изпревариш ли го не се надявай на спасение. Едно време ангелите не са развивали по голяма скорост от тази на коня и каруцата. Но дойдоха нови времена в които скороста ги изпреварва със стотици километри. А това означава че ангела ви хранител неможе да ви достигне за да ви спаси!
72
1
 
12
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До До 73Те 90% от знаците са на местата си от 100 години и може в радиус от 100км да няма нищо, но знака стой за да има извинение да ти напишат глоба. Да не говорим, че КАТ мястото им не е в храстите. Затова като стане ПТП фуражките се чудят какво точно трябва да правят. От висене вече не помнят каква всъщност е функцията им. При ПТП нито отбиват камионите (защото пътя се е стеснил в следствие от катастрофата) нито следят чакащите да не правят нарушения. Просто висят и те като знаци.
71
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в сто процента от случаите знака имаше превантивен характер и като го видиш ти пази както се казва влага поне 5 километра като същевременно те кара да се замислиш че деиствително трябва да караш с позволената скорост и съм сигурен че и катастрофите от превишена скорос поради тази причина намаляха чувствително а сега ще има солени глоби но вярваитт ми както казваше царя катастрофите от превишена скорост ще се удвоят
70
0
 
3
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименПоследния месец не карам защото трябва да го бракувам тъй като ме блъснаха. Данъци не се плащат само на автомобил ако не знаеш. Който работи плаща данъци и осигуровки за удоволствието да работи нещо което вие държавните *** не правите и няма от къде да знаете, че трябва да се прави.
69
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поради същата.причина да го има този знак, има знак и пред преброителните пунктове! И тях ли ще махнат?
68
0
 
12
 
! Отговори
До 73 преди 6 години
Абсолютно вярно. Има черен път, отбивка за стопански дворове или кантари за мерене на камиони и трактори от времето на социализма, които отдавна са обрасли в бурени, но пак от онова време има знаци ограничение на скоростта 50 км/час. Сега тези хранилки ще пълнят джобовете на практично мислещите полицаи или държавната хазна. Лошо и в двата случаи.
67
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
vidqxte li zakakvo maxat znaka ne zaradi jertvite a iskat da vdigat zaplatite na policaite xa xa xa xa
66
1
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
az pak kato gi vidq 6te spra nqkade pred tqx i 6te predoprejdavam xorata s farovete da ne si izpalnqt normata za denq