Заплатите ни: За едни "пиле със зеле", за други – и зелевата чорба е кът!

Всеки четвърти у нас се прехранва с под средната заплата, коментират експерти пред Bulgaria ON AIR
5 дек 2017 10:45, Петя Славова
136

Разликата във възнагражденията на работещите в различните краища на България се дължи на липсата на установена зависимост между производителността на труда в страната и темпа на изменение на средната работна заплата, обясни в студиото на "България сутрин" икономическият анализатор от КНСБ Любослав Костов.

Вчера синдикатът изнесе данни, според които 403 000 българи работят на минимална работна заплата. Минимално възнаграждение получават най-често в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството - около 25 на сто.

Още по темата

От данните им стана видно, че два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин например.

В столицата работещите се подписват за над 1000 лева, докато във Видин "от пилето със зеле" е останало само зелето, както се изрази шефът на КНСБ Пламен Димитров.

"Оказва се, че в много от секторите такава връзка липсва. Връзка, която ясно да показва, че едното изхожда от другото. Затова и заплатите растат изключително хетерогенно. Факт е, че парите в Бюджет 2018 са рекордно високи като ръст спрямо 2017, но това, което се забелязва е, че те са изключително нехомогенно разпределени, едва в няколко сектора - отбрана, сигурност, средно образование и малко в здравеопазването. Останалите остават недофинансирани", коментира още Костов.

Всеки четвърти работещ у нас получава под средната за страната ни заплата и голяма част от хората все още живеят в лишения. В същото време над 600 милиона лева са разходите за заплати в Бюджет 2018 за държавния сектор, отчете той.

Пред Bulgaria ON AIR иконимистът Славчо Маринов пък отсече, че това, което в момента се наблюдава в държавата, е нормален пазарен феномен, а икономиката ни е напът да се развива и да стане богата.

"Когато обаче една икономика тръгне да расте, не е задължително всички доходи да тръгнат да се повишат стремглаво. През последните години доходите все повече изпреварват производителността, но това е вследствие на липсващите кадри", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истина е че когато средната.беше 550 лв. Хляба струваше 0.60 Ст.А и не е лъжа че ако неможеш да работиш за държавата и да източваш,консумираш, прибираш,крадеш средства.Ще работиш за тази невидима 1200 лв.средна заплата(700)Хората отдавна са се ориентирали(най много да ви поискат остаряване от служба)Също не е за пренебрегване Терминал 2Иначе я ще умрете от глад,я от банкови служители,я докато пътувате .А може да искарате късмет да ви падне киремида или дърво на главата
113
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А когато мутрата завзе властта какви бяха цените и какви са сега?
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, че Кратуната дойде на власт преди близо 10г. хрумва ли ти? Или да правим сравнения с времето преди век? Ама на избирателите МУ ви е толкова акълът...
111
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен 113Истината е че докато управляват ГЕРБ и Б.Б. заплатите ще са нискиИстината е, че като ГЕРБ дойде на власт средната заплата беше 520.Сега е 1050.
110
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като видя коментар където пише "истината е че..." И директно го отсвирвам. То е ясно какво ще пише там : д.ебилната гледна точка на някой, който гледа нещата само от едната страна на нещата. Аман от такива "истини"
109
2
 
11
 
! Отговори
НеРазбрал преди 6 години
Ама България освободи ли се от мафиотите вече?
108
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига глупости,на запад хората за една седмица се научават на всякаква работа,а отделно и самите фирми имат курсове за обучение.Първо се създават работните места,а след тях върви обучението.Сбъркана ви е системата и корупцията.
107
9
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
София е най-пропадналата столица на най-бедната и най-пропадналата държава от ЕС-България.Гарантирано от ГЕРБ.
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 123..... Китай ,Виетнам ???? 80%
105
7
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До 123Истината е че докато управляват ГЕРБ и Б.Б. заплатите ще са ниски,а България ще е най-бедната и най-пропадналата държава не само в ЕС.Дори африканските страни ни задминаха по стандарт на живот.Гарантирано от ГЕРБ.
104
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Социалното неравенство в България е много голямо, а то генерира бедност и престъпност.Не може един съдия и прокурор, който не работи качествено да взема 3 000 лева заплата, аедин учител да работи за 700 лева.
103
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София заплатите въобще не са толкова големи, колкото се внушава непрекъснато от медиите.
102
4
 
22
 
! Отговори
ван дам преди 6 години
много софиянци си мечтаят за заплата 1200-1500 лв зплата но така и не ги виждат до края на живота си.
101
3
 
25
 
! Отговори
van dam преди 6 години
Софиянци хъми не се хвалете че взимате големи заплати.Масовите заплати в София са 700-900 лв .Зная много добре положението в най замърсения въздух от всички европейски столици
100
4
 
13
 
! Отговори
До Пинокио преди 6 години
До ЗапознатДнес носът ти се е удължил доста.Ега си измислените приятели, дето си ги изреди! :)Това заплати 2000- 2500- 3000лв за нищо ги нямаш, раздаваш ги на ляво- на дясно и си мисли;, че ти вярваме.Всичките ти постове са по 1 и същи сценарий, изтъркано, евтино, макар да се представяш за успял. Дано ти плащат достойно за публикуваното.
99
6
 
6
 
! Отговори
Я гледай.... преди 6 години
До до 90 97 Ами така е .Намъчили сме се 45г. и сега трябвада покажем че сме добре.
98
6
 
2
 
! Отговори
Питам преди 6 години
До Анонимен 86 Като при соца , нали?
97
11
 
17
 
! Отговори
Келеш преди 6 години
Просто племе сме, защото точно хората с ниски доходи си продават гласовете за 50лв по избори, а после циврят, че са им ниски доходите. Почвам да си мисля, че трябва да бъдем избити всичките и да освободим територията и нишата на някои по-разумни народи, защото веднъж да сбъркаш - ок, втори път да сбъркаш - вече намирисва, но за 3-ти път да си вкараме автогол - това граничи вече с чиста проба мал0умщина и д3билизъм.. :)
96
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ne me karaite da si snimam fisha ot Sofiq, da vidite 1000lv., ma minus 400, imam i edna kamara kolegi na sashtata zaplata...
95
2
 
4
 
! Отговори
Обичам боба, леба... преди 6 години
...и web-а. Междувременно, изумен съм от ГЕНИАЛНОСТТА на разрабоЧика, на който му е хрумнало виделото едновременно да пали автоматично, едновременно да е замутено !