За година управление: Радев подгони Петър Стоянов по доверие

Най-слаба е била първата година на Росен Плевнелиев, обяви "Галъп"
18 яну 2018 16:37,
138
За година управление: Радев подгони Петър Стоянов по доверие
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Президентът Румен Радев завършва първата си година управление с доверие от около 60% и недоверие под 30%. Това е най-благоприятната като обществено доверие стартова година от времето на старта на Петър Стоянов насам.

Това обявиха от "Галъп", които обобщават данни за доверието в президентите от 1992 година насам.

Те са изследвали и нагласите спрямо сегашния държавен глава в края на първата година от мандата му. Проучването е правено от 30 ноември до 7 декември сред 1000 души от цялата страна.

Резултатите от него показват, че президентската институция е приключила годината с 56% доверие и 29% недоверие. Данните показват, че президентът Румен Радев е най-популярната политическа фигура в страната, обобщават от "Галъп".

Още по темата

Сравнително високо доверие има и вицепрезидента Илияна Йотова.

Анализът на тенденциите от началото на 90-те години до днес показа, че най-неблагоприятна е била началната картина на доверие в мандата на президента Росен Плевнелиев. Най-високи пък били стартовите равнища на доверие при президента Петър Стоянов, които са в контраст на тревожното масово съзнание по време на кризисните 1996 – 1997 година.

От "Галъп" обобщават, че президентите Желев и Стоянов започваха манданите си с по-високи нива на доверие, но с постоянен спад. Първият мандат на президента Първанов пък започнал с доверие от около 50%.

"Това бе и единственият президент, в когото доверието се покачваше в хода на самия мандат (обикновено доверието спада в хода на мандата). Вторият мандат "Първанов" пък започна с по-висок кредит на доверие, но и с бърз спад", анализират данните социолозите.

На този фон устойчиво високите нива на доверие в първата година на Радев – без съществени спадове – му отреждат едно от най-благоприятните места сред президентите досега.

От "Галъп" правят уговорката, че автоматичното съпоставяне на отдалечени исторически периоди не е докрай коректен подход. Например, началото на мандата "Стоянов" е било във времена с доста по-голям идеологически градус и амплитуди в общественото мнение.

Социолозите сравняват и доверието в самата институция и анализират, че ниските нива на доверие в нея по време на мандата на Росен Плевнелиев са били заменени от по-позитивни нагласи след изборите през 2016 година.

Първите месеци на 2017 г. затвърдиха тенденцията на укрепване на доверието. След това нивата на доверие в президентската институция спряха ръста и навлязоха в период на стабилизация около и под 60% положителни оценки и около и под 30% отрицателни, сочат данните.

Спирането на ръста може да се дължи донякъде и на напреженията между президента и представители на партия ГЕРБ през годината, но по-вероятно е да става дума за достигане на естествени възможни "тавани" на подкрепа, смятат социолозите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
1
 
1
 
! Отговори
Срами военните преди 6 години
Военната сружба е въпрос на достойнство и върхавна чест.Поставянето в услуга на чуждо правителство се нарича - предателство.
111
12
 
10
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
Странна птица е този "президент". Добре си наизустява речите, спор няма, но е странно защо:Повтаря руските тези - това е по-интересното! Настоява за неща, които нямат общо с нашата действителност а с чужда и то далчна московска...Опитва се да лобира за бизнеси с повече руски отколкото български капитал...Моите изводи си ги направих отдавна!
110
14
 
11
 
! Отговори
Радев-фигурант преди 6 години
Радев-зелените чорапи е един фигурант. Говори празни приказки и известни на всички истини като например , че спортът е полезен, небето е синьо и корупцията е вредна. И нищо истински важно и смислено не казва. Кому е нужен такъв президент ?
109
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АБСОЛЮТНА ЛЪЖА!
108
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Радев отдавна е изпреварил Бат Петьо Кобилата по доверие.Да не забравяме, че именно по времето на Бат Петьо Кривите зъби, НАТО думна къщата в Горна баня.
107
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агенцията Галъп-Москва е забравила да посочи, че анкетата е проведена сред обитателите на сградата с адрес Позитано 20.
106
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЕрвам безгранично на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Поне 100 пъти института Галъп в САЩ даде да се разбере че измишльотината "Галъп интернейшънъл" на двамата социалистически тарикати няма нищо общо с американската агенция. Изглежда ще трябва да ги осъдят и да им приберат голф игрищата като малка компенсация за неправомерно използване на името Галъп.
105
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Народът го харесва, гербАрите не.
104
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безлично започна гадина втарая на това безлично управление. Поне ще се нагледаме на букленца и втора употреба.
103
17
 
5
 
! Отговори
Год Первий преди 6 години
ПОДгонил е Петър Стоянов, но засега само му диша праха. Повечето даже не могат да му запомнят името и му викат Росен. Сърдете се на Нинова за най-безличния президент.
102
5
 
12
 
! Отговори
extremist преди 6 години
ВИЕ КВО ПРЕДЛАГАТЕ ДА ИЗПЪЛНЕНО ОТ РАДЕВ ДОСЕГА......ДА ВИ КРАДЕ КАТО ТИКВАТА, КАТО ДАЛАВЕРИ СИМЕОНОВ, ГЕРГОВ ПАНАИРА
101
5
 
16
 
! Отговори
Пламенчо преди 6 години
1. Сплашени държавни служители и семйствата им.2. Служители на фирми от нагласените обществените поръчки, т.е. 99% от поръчките3. Бившите ортаци от криминалните среди на ББТова са избирателите на герба.
100
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СветланаПрекален светец и богу не е драг.Зависи на кой бог се кланяш
99
21
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво направи за тази 1 година ??? Провали сделки за Изтребители, слага вето на всичко , говори проРуски - което се вижда от всеки партньор на България? На какво точно се обляга тоя рейтинг ? Определено слаб политик.
98
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мине немине време и се появи някоя безсмислена статия колкото да не забравяме, че имаме иу президент ! Иначе е много безличен милия Радев , да е жив и здрав да ходи по концерти и изложби !
97
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Много се доверявах на оня син предател,който искаше да сменя родната азбука,направо тръпнех от доверие,кога ще потъне в небитието на историята.
96
17
 
11
 
! Отговори
Президент надали ? преди 6 години
Президентша си имаме, ама президент надали ?
95
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Радев след като взема една година заплата, нещо направил ли е или само се разхожда и мозъка му изглежда като истръпнал крак?
94
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Галъп не беше ли агенцията на която се позоваваха по времето на Тодор Живков?
93
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Друго си е да си пожарникар, милиционер, сурат .... Внушаваш респект сред бедните умствено. Рамбо от Банкя на манежа в евроцирка е по-секси!