Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!

"Навън вече не съм от дивите зайци, отдавна са ме преброили"
178
Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми!
Снимка: архив "Булфото"

Бойко Борисов не крие, че е научил важни уроци от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски и сравнява времето си, прекарано до тях с това в университет.

Сегашният премиер бе бодигард и на единия, и на другия в края на 90-те години на миналия век и в началото на сегашния.

"Той (Живков) и царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко", казва премиерът в интервю за Дир.бг.

Той отново припомня, че е пострадал много от комунистите, но признава, че заради вроденото му чувство за справедливост, му е било интересно да чуе как разсъждават. По повод общуването с Живков, царят му бил казал: "Борисов, ти имаш редкия късмет да общуваш с него, когато се е очовечил". А това било време, в което цялата БКП се скрила от бившия първи.

Още по темата

По повод съдбата на Живков Борисов казва, че всеки политик, рано или късно, бива захвърлян.

"Така е и в спорта. Любимите ни футболисти, вълшебници на терена също, ето как си тръгва Буфон, Иниеста. Така ще си тръгнат със сигурност и Роналдо, и Меси. Когато те носят на ръце и ти се радват толкова много, след това със сигурност се обръщат срещу теб", разсъждава министър-председателят.

От общуването си с Живков той си спомня какво му казал за Косово.

"Той до последно си мислеше, че аз съм изпратен, че съм някаква част от държавата. Тогава колкото и да го убеждавах, че не е така, той на тръгване ми каза и: "Виж, предай, Косово ще стане голям проблем". Тогава Косово въобще не го бях чул, не знаех къде се намира... Но той ми каза: "Виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия Изток, Либия, Иран, Сирия", разказва Борисов.

И от Сакскобургготски научил много неща: "Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски", казва той и признава, че много от уроците сега му помагат, когато "плува" в международни води.

От днешна гледна точка Борисов смята, че вече има уважение от европейските лидери.

"Извоювал съм позиция с мен да разговарят, а не да ме осъждат", казва той на въпроса дали е получил критики от ЕС заради решението да не изгоним руски дипломати след скандала "Скрипал".

Премиерът смята и че случаят не е бил тест за него за лоялността към ЕС и НАТО.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили", казва той.

Премиерът отговаря и на въпроса защо Ердоган го припознал като посредник с ЕС. Според премиера турският президент е оценил това, че Борисов го е посетил във време, в което никой не е отишъл при него след преврата "и при откриването на моста".

"А за него това беше някаква гордост и аз вътрешно го разбирах. Това на нас все едно ни е метрото. 3 метра в диаметър сме изградили прекрасно съоръжение за 100 години напред. София ще си отдъхва с това метро, и да не дойде никой на откриването... Аз, когато откривах метрото, дойде Барозу, Херман ван Ромпой, т.е. най-високите нива в Европа. И сега в Европа всички отчетоха, че това е било грешка", смята Борисов.

Той признава, че се замислил дали Европа ще погледне с добро око на тази визита, но се замислил и какво ще се случи, ако 500 000 мигранти навлязат през Странджа в София.

"Тогава отидох и бях единствен. Азиатската част или Изтока, да кажем, ценят много тези неща. Отидох, направихме срещата, показах уважение, знаех, че ще бъде оценено. Не случайно и той, и премиерът, ме чакаха на вратите. Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7:00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауър", с канцлера Меркел, много работа имам там... Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват".

След това разказал на Меркел за визитата и тя му казала: "Дръж винаги един канал за диалог да има".

Борисов коментира отношенията си и с другите държави.

"И във Вашингтон, и в Берлин, и в Лондон, и в Москва на всички много ясно съм им казал, но и съм им показал моята политика на партията и на правителството, която винаги е била 100 процента лоялност към ЕС и НАТО", казва той.

В същото време на всички бил казал, че Русия в България има различно измерение.

"Заради Руско - Турската освободителна война българският народ, като цяло, помни, прекланя се и цени високо това което са направили за България. И всяка антируска позиция среща неодобрение в българското общество. И затова ние имаме своите културни, исторически, прагматични отношения с Русия. Както виждате и президента Путин и премиера Медведев, когато поискам разговор, говорим", допълва премиерът.


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
0
 
3
 
! Отговори
Горан преди 10 месеца
Царя пък какъв връх на монархията е бил, като не е бил цар нито един ден!?
165
0
 
7
 
! Отговори
Винету преди 10 месеца
Казваш, че си се учил от тато и царя, а мен вожда Винету ме забравяш.
Неблагодарник!
164
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тиква, стига си говорил глупости, а кажи кога ще вземеш Цвъко за съпруг?
163
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво да очакваме от човек, едва прочел една книга в живота си?!
162
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А бе щом не си се учил от Цар Киро,значи нищо не си научил.
161
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тато и Царя като нивото на Университет!!! Леле майко!!!!!
160
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ББ,толкова си може,само дето трябва повече да почете историята,как България се е освободила от сръбско и турско робство.Първото, при полубългарина сръбския цар Стефан Душан, и второто-османското владичество.След това ,да види как Тодор Живков е отправял искане,България да бъде 16 република на СССР,"държавата над всичко"?!
159
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От бай Тошо си взел най-лошото - да се снишаваш,обаче бай ти Тошо беше и умен,с няколко целувки си осигуряваше евтин нефт и газ от Русия,почти без пари и търгуваше с цял свят,изнасяхме стоки,а парите влизаха в страната и за безплатно медицинско обслужване,образование,наука.От царя мошеничеството ли взе?
158
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е недейте така-да попитаме и кмета на симитли за мнението му за боко ??
157
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боки си е пр...ост селянин. Чара на тези хора е,че каквото им е на сърцето, това им е и на езика.
156
4
 
23
 
! Отговори
д-р Исня преди 10 месеца
Щом Симо Крадеца, Мони Алчния, дедото с имотите, Сакса българоубиец ти е учител...ясно защо все още копаем дъното! Ти си същия като него!
155
2
 
26
 
! Отговори
Никола преди 10 месеца
Бойко Борисов за Живков и Царя: Като два университета са ми! Не са ти Баце, първо Живков е селски тарикат и ограничен човек, а втория, втория ми е любима тема защото не мога да открия какво е завършил и каква му е специалността,а ти си като ГЪБА КОЯТО НЕ ПОПИВА, УЧИШ , НО НЕ МОЖЕШ ДА ЗАПОМНИШ, АКО ЗАПОМНИШ ГО ЗАБРАВЯШ, АКО ТИ ГО ПОДСКАЖАТ НЕ МОЖЕШ ДА ГО КАЖЕШ - справка думата КВАЛИФИЦИРАНИ КАДРИ, поне репетирай, и един съвет , умния човек говори за да каже нещо , глупавия само за да се изкаже.
154
5
 
27
 
! Отговори
KhanKrum92 преди 10 месеца
Е да беше взел от Бай Тошо най-доброто му качество- че мислеше за народа, а ти се правиш, че мислиш.Тодор Живков поне извлече максимума от СССР, а в ЕС сме все по-зле и по-зле ще ставаме благодарение на такива като вас г-н Борисов!
153
2
 
22
 
! Отговори
ехиден преди 10 месеца
То Боко и без това няма друг университет....
152
1
 
20
 
! Отговори
и преди 10 месеца
Тоя се конкурира с Максим Горки.Освен като него да напише книгата "Моите университети"
151
2
 
12
 
! Отговори
лелля Пена преди 10 месеца
До Де Гол:че Борисов не е това,което е нужно на България е ясно.Но какви бяхме преди него???Котилото е едно и също.Така или иначе добре ни играят:по-добро на хоризонта обаче не се вижда.Все по-надолу и надолу.Световно изпростяване,не само у нас.Факт.
150
0
 
18
 
! Отговори
буревестников преди 10 месеца
До неамдуми

и за кой писател става въпрос ...за същия ли ,който след известен период на работа в радио "Свободна Европа" писа на свой приятел ,че свободата на словото е мит както на изток така и на запад и ,че ако иска някой може да се пробва да напише какво мисли във вестник "Таймс"ще му бъде посочена строгата линия на вестника,както би се случило и с "Работническо дело"..четете папагали не дрънкайте само глупости,за да не ви пратят много здраве от "пробитатат шапка на демокрацията "
149
2
 
18
 
! Отговори
атом молекулов преди 10 месеца
Всички сме пътници.И вожда ви и вие също.Колкото и да подскачате и плямпате глупости.Много важно,че десет години някой плюска суджух,друг-събира трохи.
148
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен
Велик Бойко, евала! Не е като онова мекотело, гимнастика радев
–––––––––––––––––
Абсолютно. Да не говорим, че малките платени т.ролчета са навсякъде и сеят едни и същи глупости до втръсване - пънете се нещастни мравчици такива
147
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До фелдкурат Ото Кац

А ти - КАКВО ОБРАЗОВАНИЕ ПРИ ТЕБ - е познаваш буквите, но...... до тук. Липса на гънки мой човек